Americký ministr zahraničí cestuje do Bulharska nadiktovat americkou politiku


11. 1. 2015     zdroj
Ministr zahraničí USA John Kerry zavítá 15. ledna do Bulharska. Vešlo to ve známost 8. ledna na zasedání bulharské vlády, které se konalo za přítomnosti novinářů. Jak uvádí agentura “Darik” pošeptal v průběhu jednání ministr zahraničí Daniel Mitov premiérovi Bojko Borisovi, že návštěva Kerryho je potvrzena, ale požádal ho, aby to zatím zachoval v tajnosti. Avšak díky mikrofonu, který byl hned vedle, slyšeli přítomní slova ministra a zpráva se v krátkém čase rozšířila v bulharských médiích.


Očekává se, že ministr zahraničí USA bude v Sofii jednat s Bojko Borisovem a Danielem Mitovem. Jedním z hlavních témat jednání bude energetická politika Bulharska v souvislosti s ukončením projektu plynovodu “Jižní proud”. Také se předpokládá, že strany budou diskutovat o důchodové reformě v Bulharsku. Již v prosinci Borisov sděloval novinářům, že jím prosazovanou reformu Kerry podporuje.

Bulharští politologové se také domnívají, že během nadcházející návštěvy ministr zahraničí USA nastolí otázku o obnovení průzkumu ložisek břidlicového plynu v souvislosti s jeho těžbou na území Bulharska a zrušením příslušného zákazu, který byl vydán v době prvního kabinetu Bojko Borisova.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová