IDěs opět útočí na pana prezidenta Miloše Zemana

Vladimír Stwora
17. 1. 2015 Zvědavec
Článek na iDěs s bombastickým titulkem Zemanův výrok je ubohý, překonal jím i opilecké potácení, píšou Slováci mě vyděsil. Jací Slováci si to myslí? Lidi v Bratislavě? Nebo snad na celém Slovensku? Ne. Myslí si to jakýsi Marek Chorvatovič z Denníku N. V životě jsem o těch novinách neslyšel a jméno Marek Chorvatovič mi také nic neříká, ale asi to bude děsně důležitá figura, když nám iDěs zprostředkovává, co si ten pán myslí a ještě ve zmnoženém tvaru.

Ještě někdo pochybuje o tom, že za tlakem na prezidenta stojí USA?

Ale slovenský tisk zmapovaný nemám, uznávám, tímto se tedy ptám čtenářů na Slovensku, je Dennik N u vás rozšířen a jak moc?

A co tak strašného vlastně Zeman udělal? Je to zhuštěno hned v pretextu, aby si to přečetli i ti, kteří si článek vůbec neotevřou. Je to jako studená sprcha: „Svými výroky o nevhodnosti společného vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí učinil český prezident Miloš Zeman ubohost, kterou překonal i své vulgární nadávky v rozhlasovém rozhovoru a opilecké potácení u korunovačních klenotů.“

Svými výroky? Kolik jich bylo a kde jsou? Pokud se prokoušete celým článkem na iDěs, tak až na konci zjistíte, že je to vlastně jen jedna věta. Ale zatím ji ještě nemáte právo číst, jen si o ni máte myslet, co vám právě předhodili.

Prima. Zatím tedy víme, že nikoliv Slováci, ale Slovák, a nikoliv výroky, ale výrok. Zmnožení obého má vytvořit dojem, že Zeman chrlí výroky jeden za druhým, a Slováci jsou z toho zděšení. Je to obratná manipulace s jazykem, která dělá z komára velblouda.

A proč pan Chorvatovič připomíná staré Zemanovy prohřešky (pokud to vůbec prohřešky byly), jak souvisí s jeho novým údajným novému zločinem? Dobrá, nesouvisí vůbec. Další manipulace.

Pokračuji v čtení článku na iDěs. Stále čekám, že si konečně přečtu ty inkriminované výroky, které překonaly i jeho opilecké potácení a vulgární nadávky. Musel jsem se prokousat pasáží, kde ho pan Chorvatovič srovnává s „vůdcem slovenských extremistů“ Marianem Kotlebou (nálepku „vůdce extrémistů“ přidal sám pan Chorvatovič, ignoruje při tom skutečnost, že jde o řádně zvoleného politika, který vykonává úřad bez větších problémů. Jeho extrémismus spočívá nejspíše v tom, že nemá rád EU, jak jsem z textu pochopil).

Toto je další a velmi nebezpečná manipulace. Tím, že ztotožníme myšlenkový svět bezúhonného člověka, kterého ovšem hodláme pošpinit, s někým, koho těsně předtím onálepkujeme nějakou ošklivou nálepkou (např. xenofob, extrémista, rasista apod.) vytváříme v podvědomí čtenáře můstek mezi oběma jedinci. Jakobychom naznačili, že to jsou kamarádi, kteří se názorově shodují ve své xenofobii, extrémismu apod.) Je to při tom nežalovatelné. Útočník přece nikde nenapsal, že je Zeman extrémista. On pouze srovnává jeho osobu s jiným extrémistou. A opět připomínám – o tom, že by Kotleba byl extrémistou, neexistuje žádný výrok nějaké vyšší autority, je to jen jeho nactiutrhání.

Musel jsem ještě vydržet krátký popis relevantních Kotlebových zločinů, aniž bych konečně věděl, co Zeman řekl. Zde jsou:
Kotleba loni odmítl podepsat smlouvy na projekt financovaný z evropských fondů, jenž by pomohl lidem s postižením integrovat se do společnosti pomocí vytváření domů a bytů v běžných městských čtvrtích, jakož i jejich zaměstnáváním. Nemuseli by tak dále bydlet v jednom ze zámků. Kotleba, který dlouhodobě vystupuje proti Evropské unii a který v kraji také omezil využívání peněz z fondů EU, tvrdil, že podepsáním smluv by porušil zákon.

Ano, za to by měli Kotlebu zavřít, není pochyb, že je extrémista. Jak může nechat bydlet postižené na zámku, když by je mohl nacpat do normálních králikáren pro zdravé, že? A na jejich stavbu by měl čerpat nekonečné prachy z Evropské unie, protože ty peníze přicházejí prostě bez jakýchkoliv podmínek jen pro modré oči politiků.

Až na konci článku, v předposledním odstavci je konečně citován ten „příšerný“ výrok pana prezidenta. A chcete vědět, co řekl?
Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapované, měly být umisťované do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba.

Tak to je opravdu strašlivý zločin, říci něco takového. 🙂 Z toho „extrémismus“ úplně teče. Je pořád nechápu, kde je v něm ta ubohost, co překonává i jeho opilecké potácení. Vždyť je to jen názor! Nota bene docela rozumný, souhlasím s ním.

V posledním odstavci je ještě napsáno, že „odborníci, které iDěs oslovila“, s tímto názorem vesměs nesouhlasí. Všimněte si, není napsáno, že by se chytali za hlavu a bědovali, co to ten Zeman zase řekl za blbost. I bezprizorní noviny jako iDěs nakonec musely připustit, že ne všichni odborníci si myslí totéž, co autor toho uražlivého článku.

A to už nemluvím o tom, zda a na kolik je vůbec důležité, aby čeští čtenáři věděli, co si myslí jakýsi redaktůrek víceméně neznámých novin za hranicemi. Zda-li pak by iDěs tlumočila názor stejného redaktora, pokud by vyzníval pro Zemana příznivě, co myslíte? Chcete se vsadit?

Já jsem dříve Zemana moc nemusel a stále jsou zde názory, které se mi u něj silně nelíbí. Ale uvědomil jsem si, že čím víc Babišova iDěs a další havloidé na prezidenta útočí, tím ho mám raději. Vzteklé štěkání těhletěch ubohých mopslíků cizí mocnosti jen dokazuje, že to pan prezident dělá dobře.
Ještě někdo pochybuje o tom, že za tlakem na prezidenta stojí USA?

Na můj dotaz po významu Denníku N na Slovensku mi přišla emailem grafika Vlastnicka štruktúra súkromých médií na Slovensku. Všimněte si Projektu N úplně vpravo na obrázku.

A když už se k tomu tématu vracíme, nedá mi to, abych neupozornil na tři po sobě jdoucí “kouzelné” články na Britských listech:
V čem se mýlí prezidentův mluvčí Ovčáček
Prezident na půl cesty k chorobomyslnosti
Prezident je vůl

Uf. Nemám slov. Jak se praví v Písmu: Po ovoci poznáte je.