Skromný návrh Ruska Řecku: „Odejděte z Evropy a my zrušíme zákaz dovozu vašich potravin“

17. 1. 2015 Reformy

„Pokud by Řecko opustilo Evropskou unii, tak si s ním vybudujeme vlastní vztahy, v nichž se na něj nebude zákaz dovozu potravin vztahovat,“ řekl podle zprávy Tass ministr zemědělství Ruské federace Nikolaj Fjodorov.


 Nejdříve jsme se dověděli, že jejich státní pokladna vyschla, jelikož Řekové před volbami přestali platit veškeré daně (a nejspíš je platit nebudou ani po volbách), čímž jsou další reformy téměř nemožné, jelikož vláda prostě nemá na prosazování ekonomických změn peníze; pak jsme zjistili, že nejdříve první dvě a potom všechny čtyři největší řecké banky předložily ECB požadavek na Nouzovou pomoc s likviditou, aby si udržely likviditu během nájezdu na vklady, který nabývá na tempu. A včera Spiegel, aby těm povídačkám dodal na bolestivé razanci, nechal uniknout, že Draghi ve snaze získat od Merkelové předběžné schválení svého programu QE (kvantitativního uvolňování čili tisku peněz), který má být oznámen příští týden, řekl, že německé a řecké dluhopisy mezi cennými papíry monetizovanými ECB nebudou.

Což téměř vyvolává údiv nad tím, jaký má Řecko důvod, aby zůstávalo v Eurozóně a drželo si Euro, když to jenom vede k 50% nezaměstnanosti mládeže, k 25% celkové nezaměstnanosti a k bezprecedentnímu utrpení a trýzni jako důsledku vnitřní devalvace, která bude pokračovat naneurčito, jelikož ta vnější devalvace díky Euru není proveditelná.

Samozřejmě, že řecké obyvatelstvo bude příští neděli moci vyjádřit svůj názor, když proběhnou všeobecné volby, v nichž téměř s jistotou zvítězí Tsipras, který už při četných příležitostech hrozil novým vyjednáním řeckého vykoupení z dluhů, což je cosi, o čem dalo Německo jasně na srozuměnou, že to nebude předmětem debaty, a že jestli si Řecko myslí, že si může z Evropy dělat rukojmí hrozbami kolapsu Eurozóny, tak je Grexit (odchod Řecka z Eurozóny) zaručený.

A jen aby věci začaly být ještě zajímavější, tak Rusko přes noc řeklo sklíčenému Řecku, a zvláště jeho zdrceným zemědělcům, že „by mohlo zrušit zákaz dovozu potravin z Řecka, pokud by došlo k jeho odchodu z Evropské unie,“ jak tvrdí ruský ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov, který o tom v pátek promluvil v Berlíně.

„Pokud by Řecko opustilo Evropskou unii, tak si s ním vybudujeme vlastní vztahy, v nichž se na něj nebude zákaz dovozu potravin vztahovat,“ řekl podle zprávy Tass ministr zemědělství Ruské federace Nikolaj Fjodorov.

Jinými slovy, Rusko občas šátrá tykadly po Řecku (a po všech dalších zemích evropské periferie) a nadhazuje jim možnost připojit se k širší ruské sféře vlivu (protože SSSR 2.0 a satelity pořád ještě není zavedenou obchodní značkou), k čemuž by se mohli rozhodnout, když se situace 5 let po prvním „výkupu“ Řecka z dluhů v této zemi uvázlé v nekonečné depresi natolik zlepšila, nakolik jen může, když ji na povel dostala banda bankéřů od Goldmana.

Fjodorov rovněž řekl, že země Evropské unie, které se cítí nepříjemně z propadu exportu následujícím po zastavení vývozů potravin do Ruska, žádají Rusko o změkčení dopadů zákazu ruských dovozů potravin rozšířením jiných typů dovozů. „My takovéto možnosti hledáme,“ řekl s dodatkem, že tyto země nabízí nový formát spolupráce v těch oblastech, na které se ruské potravinové sankce nevztahují.

Jednou z možností takového formátu je „narážka“, že až se Evropská unie konečně po letech kopání mrtvoly neřešených problémů před sebou rozsype, tak Rusko s radostí ty rozsypané kousíčky bude sbírat.

Vypadá to šíleně? Možná, ale jen před 48 hodinami došlo k ještě šílenější věci, když centrální banka, která do pondělka vytrubovala své skálopevné odhodlání držet svou monetární politiku, ani nemluvě o prahu ukotvení švýcarského franku, šokovala svět, když se stala první Západní bankou, která přiznala porážku v měnových válkách, které ji stály nafouknutí účetní rozvahy o velikost jejich HDP.

Takže míč je teď na řeckém hřišti.

Přeložil Miroslav Pavlíček