“Jsem Váňa”: Světovým lídrům byl učiněn návrh, aby se sešli u lůžka chlapce, který byl těžce zraněněn na Donbasu


18. 1. 2015    zdroj
Ředitel Ústavu urgentní dětské chirurgie a traumatologie Leonid Rošal vyzval vůdce zemí, zapojených do dialogu pro vyřešení situace na Donbasu, aby uskutečnili schůzku u lůžka dítěte, které bylo těžce zraněno na Donbasu a které se nyní léčí v Moskvě. Toto prohlášení učinil 16. ledna. Informoval o tom korespondent IA REGNUM.


Jedná se o osmiletého Váňu Voronova z Šachťorska, který byl během ostřelování Donbasu ukrajinskými vojáky těžce zraněn. Poté, co granát dopadl na dvůr, kde si hrál, měl chlapec odtržené nohy a ruku a znetvořený obličej. Pětiletý bratr Váni – Artem – zahynul. V sociálních sítích se v posledních dnech začaly masově šířit sdělení s hashtagem: “JsemVáňa” – tímto lidé vyjadřují svou podporu dětem, které trpí kvůli válečnému dění na Donbasu.

“Zvu Porošenka, Obamu, Merkelovou, Hollanda, Putina a další, aby se setkali u nás na klinice u lůžka Váni. Vytvoříme pro to všechny podmínky”, napsal Rošal ve svém mikroblogu na Twitteru. Vyzval k okamžitému zastavení jatek na Donbasu. “Kdyby se to stalo vašemu dítěti? Odtrhnout obě nohy, ruku, oslepit? Okamžitě a bezpodmínečně se musí zastavit toto masové vraždění”, napsal.

Poznámka překl.: Leonid Roshal je expertem Světové zdravotnické organizace, předsedou Mezinárodního výboru pomoci dětem při katastrofách a ve válkách Světové asociace naléhavé pomoci a medicíny katastrof (WADEM).

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová