La Chronique Agora: USA nesou vinu na beznadějné situaci Ukrajiny


14. 1. 2015    zdrojzde
USA budou nakonec muset opustit Ukrajinu, kterou přivedly do naprosto beznadějné situace – bez peněz, bez práce, bez plynu, bez tepla, bez jídla a bez vyhlídek do budoucnosti, říká americký spisovatel, novinář a analytik James Howard Kunstler v článku na francouzském on-line zpravodajském vydání La Chronique Agora.


“Kdo v Bílém domě, Pentagonu nebo na ministerstvu zahraničí rozhodl, že to je dobrý nápad podrývat křehkou stabilitu Ukrajiny? Skutečně si myslí, že Ukrajina by se jednou mohla dostat ze zóny vlivu Ruska? Nebo že jí Rusko umožní vstoupit do NATO?” ptá se Kunstler.

USA, pokračuje, zcela zbabraly operaci na Ukrajině a špatně vycházejí s Ruskem, takže nakonec odejdou z Ukrajiny. V důsledku toho bude Rusko muset pomáhat Ukrajině “nacházející se v agónii”. Nebude se z toho radovat, ale neochotně to udělá, předpokládá Kunstler.

Pokud jde o sankce, podle analytika se už obrátily proti eurozóně. “Rusko, píše Kunstler, prožívalo v nedávné minulosti horší okamžiky, než jsou západní sankce. Přežije a otočí se směrem k Asii.” To se již děje, domnívá se autor. Pro Evropu to podle analytika bude znamenat, že dříve nebo později ztratí přístup k ruskému plynu a ropě.

přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová