Německá média informovala o válce ukrajinské vlády proti obyvatelstvu Donbasu

20. 1. 2015    zdroj
V Evropě pomalu začínají chápat, kdo ve skutečnosti nese vinu na krveprolití na Donbasu a je zodpovědný za smrt a blokádu civilistů. Druhý německý kanál Zweites deutsches Fernsehen, jehož vysílání se šíří kromě Německa i do Rakouska a Švýcarska, informoval o ostřelování obytných míst na Donbasu ukrajinskou armádou.


“Diplomatické snahy o vyřešení konfliktu na východě Ukrajiny jsou pozastaveny. Včerejší pokusy o zahájení mírových jednání selhaly. Pro lidi v této oblasti to znamená, že v novém roce bude všechno stejně špatně, jako v minulém. Dohoda o příměří existuje pouze na papíře – bojují tam a umírají, a zima v regionu konfliktu ještě život lidí zhoršuje,” řekla televizní moderátorka ve zpravodajském pořadu televizního kanálu ZDF.

Téma záběrů – to, co obyvatelé Donbasu vidí každý den, a co v Kyjevě nazývají “ruskou propagandou”: zničené domy, stísněné kryty před nálety, vysílené děti, hlad, kompletní blokáda.

Obyvatelé míst, která jsou ostřelována ukrajinskou armádou upřímně mluví o tom, jak přežívají v podmínkách války a studené zimy. Vyprávějí o přežívání ve sklepích. A také o tom, kdo dělá z jejich života peklo.

“Panebože, skutečně nevíte, kdo to udělal? Tam je domek člena vlády DLR. Přece nevěříte, že si sami budou ostřelovat své domovy!?” Říká místní obyvatelka, která ukazuje domy poškozené střelbou.

Poznámka překladatelky.: vysílání se uskutečnilo 17. 1. 2015Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová