Plán zhroucení USA přináší první výsledky

Said Chalmurzojev

26. 1. 2015     zdroj
Je možné, že “ropná válka” proti USA byla iniciována s účastí Číny, která je jejich hlavním ekonomickým konkurentem. Amerika se zdá být blíže než kdy jindy ke ztroskotání jednoho ze svých nejambicióznějších plánů. Přeměna USA ve velkou mocnost, exportující ropu, se odkládá na neurčito a očividně ne bez vnější pomoci.


Podle Financial Times se počet vrtných souprav snížil o 15%, což je podle odborníků důkaz pokračujícího poklesu produkce ropy v USA na pozadí poklesu cen černého zlata na celém světě.

Jak se dalo očekávat, mezi nejvíce postiženými jsou podniky zabývající se těžbou břidlicové ropy. Společnost Continental Resources oznámila nadcházející zastavení prací na 31 ropných plošinách z 50, které byly v provozu na konci roku 2014. Pouze v Severní Dakotě se počet vrtů snížil o 17%.

V této souvislosti byla nucena 16. ledna ratingová agentura Standard & Poor snížit kreditní ratingy najednou osmi podnikům, působícím v oblasti průzkumu a těžby ropy. Hodnocení dalších devíti producentů ropy bude přezkoumáno.

Svým vkladem přispěla k celkové neradostné situaci i Agentura energetických informací USA. Podle jejích prognóz se od května do září tohoto roku očekává tříprocentní pokles těžby ropy. Nicméně, na základě výsledků roku by se měl objem produkce trochu zvýšit.

Jak bylo uvedeno dříve, odborníci se kloní k názoru, že současný propad cen ropy je výsledkem “ropné války”, kterou vyhlásili producenti ropy Blízkého východu Spojeným státům. Díky aktivnímu rozvoji břidlicových technologií, získaly tyto technologie na pozadí zachovávaných vysokých cen ropy palmu vítězství na trhu v Saúdské Arábii a u jejích spojenců.

Soudě podle prognóz analytiků IEA a dalších expertů, mělo by to v příštích letech vést k tomu, že Spojené státy by byly největším producentem ropy na světě a zároveň jejím hlavním spotřebitelem. To vše by mělo za následek pokles podílu na trhu Saúdské Arábie, Ruska a dalších významných producentů ropy. Jediný způsob, jak zastavit růst trhu s břidlicovou ropou je pokles světových cen tohoto zboží. Relativně vysoké výrobní náklady produkované suroviny – to je nejslabší místo břidlicové energetiky.

Právě toto využili ropní šejkové Blízkého východu. Není žádným tajemstvím, že v posledních letech se světový trh s ropou důkladně přehřál a ceny na něm byly příliš nadhodnoceny. Náklady za barel byly určovány součtem hned několika faktorů včetně celé řady aspektů, které nejsou přímo spojené s ropou a její spotřebou. Je to situace s dolarem jehož “soupeřem” se stal tentýž barel, spekulativní hry, geopolitika, atd.

Využitím okamžiku působení všech těchto faktorů spustili šejkové svou hlavní zbraň – na řádném zasedání OPEC bylo uvedeno, že kartel nebude snižovat produkci ropy v zájmu zachování její ceny. To byl poslední kamínek, který vyvolal lavinu. Soudě podle pokračujícího uzavírání vrtů v USA, můžeme předpokládat, že producenti ropy z Blízkého východu se nesnažili marně. Pokud se v nadcházejících měsících ceny nevrátí na úroveň ve výši 60 – 80 dolarů za barel, lze považovat břidlicovou revoluci v těžbě ropy za ztroskotanou.

Ovšem toto není vůbec to nejzajímavější. Ukazuje se, že bojem za zachování svého podílu na trhu a odsouzením svých zemí ke snížení příjmů z vývozu, ropní šejkové “tahali kaštany z ohně” pro třetí stranu, která obezřetně zůstala ve stínu celé této aféry.

Nabyvatelem absolutních výhod odehrávajícího se dění je Čína. Klesající ceny ropy umožňují Říši středu snížit náklady a podpořit zpomalující se ekonomický růst. Proto nelze vyloučit, že “ropná válka” proti USA byla iniciována s účastí Číny, která je jejich hlavním ekonomickým konkurentem.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová