Porošenko během Pochodu míru vyzval k boji

18. 1. 2015      zdroj
Prezident Ukrajiny řekl, že se Kyjev vrátí na území Donbasu a oživí tam “ukrajinství”. Porošenko je přesvědčen, že po událostech na východě Ukrajiny je země jednotná jako nikdy předtím. Tento názor vyjádřil ve svém projevu na náměstí Nezávislosti po smuteční modlitbě za zahynulé u Volnovachy.

“Ukrajina prokázala, že je mírumilovným evropským státem. Dnes naši “kyborgové” na letišti v Doněcku prokázali odvahu, vlastenectví, hrdinství, jsou příkladem toho, jak se je nutno bránit Ukrajinu. Nevzdáme jediný centimetr ukrajinské země. Vrátíme Donbas, oživíme na Donbasu ukrajinství” – řekl ukrajinský prezident.

Mezitím na jihovýchodě začaly jednotky tzv. ATO masivní vojenskou operaci proti Novorossii. Příkaz ke spuštění těžkého ostřelování byl dán ráno 18. ledna v 6:00.

Jak řekl premiér DNR Alexandr Zacharčenko, Kyjev nikdy neměl v úmyslu uzavírat smlouvy s Novorossií, ale využíval mírová jednání, aby získal čas a navýšil počet ukrajinských vojenských skupin, včetně těžkého dělostřelectva a obrněných vozidel.

V mnoha městech Ukrajiny 18. ledna prošly tzv. Pochody míru za oběti u Volnovachy. Těch se zúčastnili politici, poslanci, kněží. Ukrajinské úřady ale nevzaly v úvahu zjištění OBSE, že vina na zabití civilistů leží na ukrajinské armádě. Kyjevská vláda také nepřipomněla tisíce civilistů Donbasu, zabitých během tzv. ATO a průvod se konal v průběhu intenzivního ostřelování obytných čtvrtí v Doněcku a Gorlovce.