Pro občany Evropské unie se bude „vydávat manuál k přežití ruské invaze“

18. 1. 2015 Reformy.cz
Ač většina Američanů nebere vážně možnost většího konfliktu s Ruskem, tak Evropané, kteří za uplynulé století zažili dvě velké války, to ví lépe.Země jako Litva, stejně jako její sousedi, se připravuje na plnocennou invazi ruských sil ajejich vláda pro své občany vydává manuál k přežití. Ač všechny podrobnosti ještě nebyly zveřejněny, tak manuál kromě jiného občanům radí, aby „si udrželi zdravý úsudek, nepanikařili a neztráceli jasnou hlavu.“

Litevský ministr obrany Juozas Olekas tohle úterý na tiskové konferenci ve Vilniusu odhalil publikaci 100 stránkové brožury. Kniha „Jak se chovat v extrémních situacích nebo např. ve válce“ se zaměřuje na vzdělání občanů země v tom, co dělat v případě invaze.

Manuál dává Litevcům instrukce nejen, jak „jednat při organizaci občanského odporu, ale i co dělat v podmínkách, že se ocitnou na bojišti,“ kromě toho, že poskytuje informace o tom, jak se po vyhlášení války změní způsob vlády a postupy při evakuaci budov, jak uvádí Olekas.

Kniha jako prostředky odporu proti cizí okupaci doporučuje demonstrace a stávky nebo „alespoň horší výkon práce než normálně.“ Rovněž občanům radí jak využít sociálních médií k zorganizování odporu a jak pomáhat při inscenování kybernetických útoků proti nepříteli.

Samozřejmě, že když vám za okny propukne palba v důsledku úderu tanků, bojových vozidel pěchoty a zteče infanterie, tak by se to z definice za konec tohoto světa považovat mohlo, a to by člověk měl vědět.Tento manuál typicky vládním způsobem opomíjí možnosti, že k ruské invazi budou patřit hrůzy, které jsou často s válkou spojované, a radí občanům, aby si nedělali starosti, protože „střelba za jejich okny přeci neznamená konec světa.“

‚Manuál k přežití‘ se zjevně více zaměřuje na poklidné demonstrace a kybernetické válčení než na zjevná fakta, že by to s pravděpodobností vyšší než malou znamenalo výměnu palby automatických zbraní, dělostřelectva a raketometů Kaťuša, jimiž Rusové prosluli už v éře II. světové války, které jsou schopny za 7-10 sekund vypálit více než tunu užitečného zatížení v tom, čemu se říká salvy nasyceného bombardování.

Ale nepanikařte, protož to není žádný konec světa jen proto, že se to děje u vás v sousedství.

Litva není jedinou zemí, které dělá starosti hrozící ruská invaze. Loni v březnu krátce po vypuknutí Ukrajinské krize povolalo Polsko poprvé od II. světové války vojenské zálohy. Tehdy jsme psali:
Podle zprávy od The Week byli polští záložáci povoláváni po tisících údajně, aby se připravili na možnost ne jen nějakých potyček, nýbrž na všeobecnou konfrontaci s Ruskem.
Do zbraně na náhlá cvičení trvající 10 anebo 30 dnů bylo povoláno nejméně 7 000 rezervistů.

Polské úřady jim řekly, že tato povolání jsou běžnou „rutinou“: ale ti muži říkají, že je k tomu nikdy před tím nepovolali, a že jsou si dobře vědomi rostoucí vyplašenosti Varšavy z agrese presidenta Putina. Ministerský předseda Donald Tusk před třemi týdny svolal tiskovou konferenci, na níž varoval, že „svět stojí na pokraji konfliktu s nepředpověditelnými důsledky… Ale ne všichni v Evropě si tuto situaci uvědomují.“

Ovšem konflikt pod pokličkou opravdu vře a všichni to vědí. Ve středu přistoupilo Rusko ke dvěma strategickým krokům, které ukazují, jak až napjatá začala situace být. Zaprvé začali rozprodávat rezervy US dolarů, čímž v tomto regionu v podstatě provedli rozvod s dolarovou hegemonií. Zadruhé v přímé ukázce síly zaměřené na vůdce EU uprostřed zimy přiškrtili o 60% dodávky plynu Evropě.

Světové supervelmoci se připravují na globální konfrontaci.Evropanům a Spojeným státům sledujícím ruské aktivity během uplynulého roku by už mělo být jasné, co se děje.

Jak to dále rozvíjí RT:

Litevský ministr obrany Juozas Olekas řekl, že tento projekt ve spolupráci mezi ministerstvem obrany a litevskou Požární brigádou podnítily „opakující se ruské agrese proti jejich sousedům – v současnosti Ukrajině.“

Kopie této brožury budou distribuovány do knihoven, středních škol a do nevládních organizací, přičemž on-line verze je k dispozici ke stažení z webové stránky ministerstva obrany, řekl Olekas.

Litevská vláda rovněž uvažuje o požadavku, aby všechny v budoucnu stavěné budovy musely obsahovat bombardovací kryt.

Nedávno presidentka Dalia Grybauskaite, vyhlášená kritička Ruska, přistoupila k omezení vysílání ruských státních mediálních kanálů v Litvě.V Litvě tvoří ruská menšina kolem 6 procent, jak uvádí poslední sčítání obyvatelstva z roku 2011, čímž se liší od ostatní baltických enkláv, když v Estonsku a v Lotyšsku na rusky mluvící připadá přibližně jedna čtvrtina obyvatelstva.

Přeložil Miroslav Pavlíček