Rusko jako agresor?


28. 1. 2015    zdroj
Ukrajinský parlament na zasedání 27.1.2015, věnovaném zhoršující se situaci na Donbasu, přijal prohlášení, ve kterém Rusko nazývá agresorem. Prohlášení bylo zasláno OSN, Evropskému parlamentu, Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy, NATO, GUAM (Gruzie, Azerbajdžán, Ukrajina, Moldávie) a parlamentům světa. Mezi výzvami, obsaženými v prohlášení Parlamentu Ukrajiny, je žádost o vojenskou a humanitární pomoc.


“Zdá se, že ukrajinská státní moc se úplně urvala z řetězu a krátce řečeno – dělá se vším krátký proces. To je skutečné rusofobní prohlášení, hraničící s marasmem, je to výzva k válce,” řekl Franz Klincevič, první zástupce předsedy frakce strany “Jednotné Rusko”.

Dodal, že ruská Státní duma vyzvala minulý týden ve svém prohlášení všechny evropské poslance, aby se sjednotili ke společnému překonání krize, “která přinesla utrpení a ničení na jihovýchodě Ukrajiny.” “A Nejvyšší rada žádá poslance ve světě, aby Ukrajinu vyzbrojili. Tak kdo je agresor? Z prohlášení Nejvyšší rady přímo vyplývá, že agresorem je Ukrajina,” řekl poslanec.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová