Stáhněte velvyslance z Kyjeva, požaduje Vlastenecká strana Národní demokracie Česka

27. 1. 2015 ruvr.ru Rozhovor
Vlastenecká strana Národní demokracie požaduje odvolání českého velvyslance z Ukrajiny. Nepřejeme si, aby Česko neslo vinu za krveprolití a bratrovražedný konflikt, uvedl pro Hlas Ruska místopředseda strany Ladislav Zemánek. 

Česká republika  by hlavně měla dát ruce pryč od Kyjeva. Jeho podporou sehrává jen roli užitečného idiota, který nehledí na své vlastní zájmy, na zájmy českých občanů, ale jen poslušně plní to, co si přeje Brusel a  Washington. Rozhodně si nepřeji, aby Česká republika nesla vinu za krveprolití a bratrovražedný konflikt, který se na Ukrajině rozhořel. Bohužel už za to jistý díl viny neseme, a proto apeluji na vládu, aby okamžitě přestala Kyjev podporovat. 

 
 Na jihovýchodě Ukrajiny se opět prolévá krev ve velkém. Jak hodnotíte aktuální vývoj situace na Ukrajině?

Ladislav Zemánek: Já jsem především znepokojen tím, že prakticky denně dochází k obětem v řadách civilního obyvatelstva. V drtivé většině případů vina leží na ukrajinské armádě, případně kyjevských dobrovolnických praporech, které jsou známé svou brutalitou a hlubokou nenávistí k Rusům.

Je také třeba poukázat na dvojí metr, který Západ používá. Dojde-li k zabití příslušníka kyjevských ozbrojených sil, případně ukrajinského civilisty, média i západní politici jsou pobouřeni, žádají Putinovu hlavu nebo aspoň další zpřísnění sankcí.

Když je několik desítek proruských demonstrantů upáleno majdanisty nebo když ukrajinské granáty zabíjí lidi na zastávce, nikomu to nevadí. Co k tomu říct?

 Neměli by se do řešení situace zapojit mezinárodní organizace místo jednotlivých států, které naopak vraždění podporují?
Ladislav Zemánek: A které mezinárodní organizace máte na mysli? OSN? To dlouhá léta ukazuje naprostou neakceschopnost. Pokud vydá alespoň prohlášení, už je to úspěch. Jenže něco takového je v tomto konfliktu úplně k ničemu.

Nebo myslíte NATO? Řekl bych, že tato agresivní a americké zájmy plnící aliance už se ve válce na Ukrajině angažuje. Důkazů o přítomnosti cizích vojáků, dodávkách vojenské techniky či vysílání poradců je čím dál víc.

A Evropská unie jakožto další z mezinárodních organizací je přímým viníkem tragédie, k níž v zemi došlo. Ne, ne, nikdo jiný než jednotlivé zainteresované státy problém nevyřeší. Zasednout k jednacímu stolu by měli v prvé řadě Rusko, Ukrajina a zástupci dvou donbaských republik.

 Jak by se měla zachovat Česká republika?

Ladislav Zemánek: Ta by hlavně měla dát ruce pryč od Kyjeva. Jeho podporu sehrává jen roli užitečného idiota, který nehledí na své vlastní zájmy, na zájmy českých občanů, ale jen poslušně plní to, co si přeje Brusel a Washington. Rozhodně si nepřeji, aby Česká republika nesla vinu za krveprolití a bratrovražedný konflikt, který se na Ukrajině rozhořel. Bohužel už za to jistý díl viny neseme, a proto apeluji na vládu, aby okamžitě přestala Kyjev podporovat.

Naše Národní demokracie vydala prohlášení, v němž žádáme stažení českého velvyslance na Ukrajině a omezení vzájemných diplomatických styků na nezbytné minimum. To by měl být první krok. Hned vzápětí by mělo následovat odmítnutí sankcí proti Rusku.

 Není stažení českého velvyslance příliš ostré gesto?

Ladislav Zemánek: Nemyslím si. Je to hlavně symbolické gesto, kterým bychom dali jasně najevo, že postup Kyjeva, jeho „křižácké“ tažení proti vlastnímu obyvatelstvu a rozdmýchávání protiruské hysterie odmítáme.

 Co má Praha z podpory současného kyjevského režimu?

Ladislav Zemánek: To bych také rád věděl. Zbude z toho jen další ostudná kapitola v našich dějinách. A že jich od roku 1989 je! Jedná se o přímý důsledek ztráty suverenity a naprosté závislosti na Evropské unii a Spojených státech. Kdyby české politické elity myslely na zájmy českých lidí, musely by jednat úplně jinak. Takhle nás ženou do pěkných problémů. Ale blíží se čas, kdy se jim všechno tohle zrádcovské chování vrátí.