Ukrajinská svodka ze dne 26. 1. 2015

Ernest,MP a vlk s přispěním dalších
27. 1. 2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/ 


Těžké boje na všech frontách, domobrana postupně obsazuje nová území, ukrajinská armáda se snaží o protiútoky, velké ztráty na obou stranách, zarážející prohlášení západních politiků, svodka kyjevského režimu … a další …

Ernestova část:

25. 1. 2015 – Večerní přehled Eudarda Basurina
V Donbasu je zvýšená aktivita diverzních skupin nepřítele. Zástupce ministra obrany DLR seznámil s bojovou situací za uplynulý den. Jednotky domobrany DLR včera pokračovaly v odrážení útoků ukrajinských sil a zničily 20 nepřátelských vojáků na několika úsecích fronty. Dalších šest vojáků ukrajinské armády se vzdalo. Za uplynulý den bylo v ozbrojených střetech zabito sedm příslušníků domobrany a dvacetčtyři zraněno, řekl v Doněcku Eduard Basurin. Po včerejším ostřelování rezidenčních oblastí v Mariupolu ukrajinskou armádou, které vedlo k mnoha civilním obětem, byla útočná činnost ukrajinské armády na doněckém směru pozastavena, řekl Eduard Basurin. Ukrajinská armáda přeskupuje své síly, stahuje své rezervy a vedou chaotické ostřelování pozic domobrany DLR. Po celé linii fronty je pozorována aktivizace ukrajinských diverzních průzkumných skupin, provádějících průzkum bojových sil DLR pro další útoky.
Za uplynulý den v DLR bylo zaznamenáno 30 útoků ukrajinského dělostřelectva. V Kujbyševském rajonu v Doněcku byli palbou zraněni tři civilisté.
Podle zástupce ministra obrany DLR je nejsložitější situace 25. ledna v debaljcevském směru, kde během dne se ukrajinská armáda těžkou dělostřeleckou palbou snažila prorazit obrannou linii a vytlačit jednotky domobrany DLR z Gorlovky a Novoorlovky. Domobraně se podařilo odrazit všechny útoky“.

25. 1. 2015 – Zpráva novinářů
V okupované Oděse v blízkosti budovy tamního Generálního konzulátu RF provedli ukrajinští nacisté akci s názvem „Rakev pro Putina“. Aktivisté se postavili u vchodu do Generálního konzulátu a skandovali: „Vovo zdechni“, „jedna jediná společná Ukrajina“, „Oděsa – Ukrajina“ drželi národní vlajky Ukrajiny, transparenty a dva věnce s černou stuhou. Demonstranti přinesl dřevěnou rakev s fotkou ruského prezidenta Vladimira Putina a improvizované smuteční věnce, které spálili u diplomatického zastoupení. Pak spálili i  pasy Ruské federace.

26. 1. 2015 (02:04) – Zpráva sebeobrany Gorlovky
Říkají, že v Popasnoj probíhají uliční tankové boje. Domobrana vstoupila do města, okupanti střílejí dělostřelectvem po celém městě. Na Gorlovku Ukři bijí z ‘Uraganů’, CGR, 245, Korolenko, vše je pod palbou … všichni se schovejte dál od oken a obejměte své milované.

Od obyvatel Mariupolu.
V Mariupolu ze všech mostů náhle odstranili všechnu ochranu … Nejspíše to má být provokace a Ukři znovu svedou své zločiny na DLR.“

26. 1. 2015 (09:10) – Zpráva domobrany

Doněck byl v noci pod palbou. Ukrajinci vystřelili dva „balíčky“ z „Gradů“ – dopadly na Petrovku. Dělostřelectvo Novorossii vrací palbu na pozice ukrajinské armády blízko Krasnogorovky. V noci byly potlačeny pozice ukrajinského dělostřelectva pod Gorlovkou a tím se výrazně snížila intenzita útoků. Dokučajevsk stále trpí ostřelováním, okupanti tam používají raketomety, stejná situace je i ve Stachanovu. Luganský směr: žádná změna, ostřelování, junta se tvrdě brání, domobrana dosud neútočí. U Mariupolu probíhají dělostřelecké souboje. Ukrajinci se snaží zastavit „zavírání“ debaljcevského kotle, stahují tam své rezervy pěchoty a dělostřelectva z Kramatorska a Izjumu. S podporou dělostřelectva LLR probíhá potlačení pozic ukrajinské armády u Debaljceva. Hlavní boj teprve přijde. Debaljcevo bude horkým místem, útočné kolony domobrany jsou připraveny vyrazit.

26. 1. 2015 – Zpráva Dmitrje Dzygovbrodského
‘Svidomye’ ukrajinští vlastenci, jste připraveni na trochu pozapomenuté své živé dojmy? Jak se říká, „opakování je matka moudrosti“ Ach, ano, “my nikdy nebudeme bratři“. Já si pamatuji. Národ je u vás jiný, jiná přísloví. To znamená, že se budete vařit znova. Nyní téměř v reálném čase vidíme, jak ukrajinská armáda „vstupuje na stejné hrábě“. Pouze s těžší a ostřejší rukojetí. Všech dělostřeleckých systémů má domobrana třikrát více než v létě. A mnohem více výkonnějších systémů!

Zpráva novinářů:
Obyvatelé Mariupolu prchají před vojenskými operacemi do Ruska. Na kontrolních stanovištích jsou dlouhé fronty. Kvůli množství lidí procházejících pohraničním přechodem „Novoazovsk“ trvá průchod několik hodin. Dozor provádí pohraničníci DLR, a pak celníci a pohraniční stráž RF. Podobná situace je i na kontrolním stanovišti „Uspenka“, na hraničním přechodu blíže Doněcka. Fronta vozidel na hranici má dva kilometry. Někteří z mužů, kteří procházejí kontrolními stanovišti říkají, že poté co děti odvezou k příbuzným a přátelům v Rusku, vrátí se na Donbass a připojí se k domobraně.


26. 1. 2015 (11:03) – Zpráva domobrany
Ráno byl v Doněcku dělostřelecký souboj: dělostřelectvo domobrany střílí ze všech hlavní, to už několik dní nebylo. V Pískách – tvrdý boj s použitím dělostřelectva i tanků. Avdějevka – střetný boj. Do Petrovského rajonu začaly dopadat granáty. Ukři stříleli na pozice domobrany DLR u Kotelné. Ukrajinci se v noci snažili obsadit Elenovku – nepovedlo se jim to. Po masivní dělostřelecké přípravě obrněná skupina prorazila frontu a obchvatem z týlu se pokusili obsadit Elenovku. Domobrana obrněnou skupinu rozbila – spousta Ukrů padlo, máme zajatce. Nyní Ukři ostřelují Jelenovku z „Gradů“. Krasnyj Pachar (u Světlodarska) je náš, domobrana tam ukořistila nově vyrobený tank. Domobrana LLR zahájila palbu na pozice ukrajinské armády u Štěstí. Domobrana LLR zahájila palbu i na nedobité pozice ukrů v Popasnoj. Tvrdě se bojuje i o silnici na Artěmovsk. Domobrana Novorossii plánuje prorazit přes Seversky Doněc, aby mohla vytvořit kotel Starobělsk, Stanica Luganskaja, Štěstí. V Kyjevem obsazeném Dobropole (DLR) úřady aktivně spustily nucenou mobilizaci „kanonenfutru“: zadržely 300 mužů a umístily je do provizorního náborovího střediska.

26. 1. 2015 (12:35) – Zpráva milice
Gorlovka je v současné době pod palbou ze tří směrů. Doněck: letiště, Metro, Putilovka, Opytnoje, Písky -, dělostřelectvo je aktivní na obou stranách. Ukrajinské dělostřelectvo s dlouhým dostřelem je aktivní u Doněcku od rána. V blízkosti Avdějevky boje pokračovaly. Je pozorována mimořádná aktivita nepřátelských dronů. Ostřelování Dokučajevska začalo asi v 06:30 a stále pokračuje, okupanti střílí od Volnovachy a obce Novotrojickoje“.

Zpráva domobrany Doněcka:
V noci byl skutečný útok Ukrů na letiště v Doněcku. Ale skončil naprostým nezdarem, jako útok 28. mechanizované brigády na Elenovku. Ukrajinci v obou případech začali blekotat o „průzkumu bojem“ a jiné nesmysly. Pouze na rozdíl od Elenovky Ukry u letiště rozstříleli už na přístupu. Neúspěch 28. brigády včera neskončil jen Elenovkou – v Marince měli ztráty a v Jelizavetovce (na výjezdu z Marinky) – vybuchlo auto inspekce (viz opět někdo vyvážel granáty) – 2 padlí ukři“.

Opravna obrněné techniky v Doněcku

26. 1. 2015 (13:40) – Zpráva domobrany
Ukři silně ostřelují Topaz a Dok, bliká světlo, kabelovka a internet je odpojen. Do Elenovky přijeli ukrajinští výsadkáři na dvou BMP, jedno se podařilo spálit, bojuje se zde.
Přes Krasnoje Selo právě teď na Dzeržinsk a Gorlovku jede kolonu tanků, 15 ks, domobrana bojuje na okraji města. V Doněcku se situace zahřívá, je možné zastavení dodávek vody. Ostřelují Kyjevský rajon. Pravděpodobně z tanků. V oblasti Grabary (DoněckElektroopttorg) působí ukrajinská diverzní skupina. Rajon Kyrovskij, osada Krasnyj Gorodok – také zde působí nepřátelská diverzní skupina. Z továrny „Zenit“ vyjel šedý Hyundai minivan. Pravděpodobně z něj ostřelovali osadu. Nyní se pohybuje z Gorňjaku směrem na Grabary. Domobrana provádí zadržení. U Avdějevky se bojuje a probíhají dělostřelecké souboje. Okupanti pokračují v ostřelování Gorlovky a Dokučajevska. V 13:30 bylo oznámeno, že se domobrana opevnila ve vesnici Vinogradnoje u Mariupolu.

26. 1. 2015 – Zpráva Eduarda Basurina
Domobrana Novorossii tísní okupanty, chce obsadit Avdějevku, ukrajinská armáda si dělá z civilistů „lidské štíty“, nenechá je odejít z města. Domobrana Donbasu útočí a tlačí na ukrajinské jednotky z různých směrů. V souvislosti s tím ukrajinská armáda používá různé triky, aby zadržela útok za každou cenu. V Avdějevce, která je 6 kilometrů od Doněcka, a kde se bojuje, civilisté jsou „lidskými štíty“ pro ukrajinské síly, nesmí opustit město. Tato informace byla potvrzena místními obyvateli v telefonických rozhovorech s Doněckem. Domobrana nemá v úmyslu zaútočit na Avdějevka čelně, aby se zabránilo civilním obětem a ochránila infrastruktura města. V současné době boje pokračují na předměstí Avdějevky. „Bojuje se u Opytného, Toněňkého, Avdějevky. Značné ztráty jsou na obou stranách. Bojuje se tvrdě, často s různou mírou úspěšnosti.

26. 1. 2015 – Zpráva novinářů
Zajímavá je situace v Debaljcevském kotli. „Armáda okupantů se vzdá bez boje, a pak pomáhá při odstraňování bývalých spojenců. Důvodem je násilný způsob doplňování ukrajinské armády. Jeden z živých příkladů se stal v Krasnom Pachare. Vojáci ukrajinské armády se z vlastní vůle vzdali do zajetí a otočili se a začali bojovat proti trestním praporům. Na pomoc „bývalým okupantům“ dorazily síly domobrany z blízkého Trojického a společně se jim podařilo očistit okupované území od okupantů. Po boji se „bývalí okupanti“ připojili k domobraně při tažení do obce Mironovskij. Další podivný incident se stal v Lozovom. Proti domobraně bylo vysláno několik jednotek, které měly podpořit bojovníky z řad okupantů. Pravda, z nejasných důvodů, střelba do zad začala právě na ně. Pachatelé dosud nebyli identifikováni. Mezi lidmi jsou dvě stejně pravděpodobné verze všech těchto událostí: buď jsou v řadách ukrajinské armády další vzpoury, nebo je to mazaný plán domobrany a jejích diverzních skupin.

26. 1. 2015 (16:15) – Zpráva milice
Gorlovka je vystavena masivnímu ostřelování. Granáty dopadají do Nikytovky, každý by měl být v úkrytu. Ve čtvrti Golmy je velmi hlučno. Hlášeny jsou četné požáry v Kondratěvce. Na severozápadě probíhá pěchotní boj. Po celém městě jsou slyšet výstřely a výbuchy. S ohledem na získané informace o pohybu nepřátelských tanků, doporučuji zůstat poblíž úkrytů ve všech oblastech bez výjimky. V blízkosti fronty se již ukryjte do krytů. Sídliště Gorňjak (filtrační stanice) ve městě Jenakyjevo bylo zasaženo palbou ukrajinských sil z pozic v Uglegorsku. Od Písků, Avdějevky a Opytného střílí ukrajinská armáda na město Doněck, ve směru první oblast, sídliště Gorňak, haldu šachty Panfilovskaja. Z pozic za Písky nacisté ostřelovali oblast haldy dolu Okťabrskyj a „Metro“.

26. 1. 2015 (16:45) – Zpráva domobrany z Gorlovky
Do Artěmovska dorazily ukrajinské posily. Zpět masivně odvážejí mrtvoly. Ale místní obyvatelé všechno prohlédli. Zdá se mi, že Gorlovka je kopí zakopané do země, na které házejí všechny, kteří by se mohli protivit režimu USA na Ukrajině.“

Zpráva novinářů:
Premiér DLR Alexandr Zacharčenko řekl, že Gorlovka je stále pod palbou ukrajinských sil. Do chemické továrny „Styren“ dopadlo 10 granátů. Není to první případ, kdy granáty dopadly na území závodu.

26. 1. 2015 – Prohlášení Denise Mirošničenka
Oficiální upozornění orgánů LLR na připravovanou provokaci v Stanici Luganskoj, která má zdiskreditovat domobranu LLR. Videa jsou výhradně pro distribuci. Čím více publicity, tím bude obtížnější provést provokace a v případě provedení – ‘odůvodnit’.
(video z výpověďmi žoldáků ze Švédka, Finska a Velké Británie zde)

26. 1. 2015 (17:50) – Zpráva domobrany
Pod palbou jsou rajony Kujbyševskij, Kyjevskij a Petrovskij v Doněcku, informace o ztrátách se zjišťují. Asi 500 horníků bylo zablokováno v hlubinném uhelného dolu ‘Zasjadko’ v Doněcku, který je bez elektřiny v důsledku dopadu ukrajinské střely do rozvodny. Obytné prostory Gorlovky jsou znovu pod palbou, opět je masivně ostřelován CGR. Tentokrát nacisté stříleli na civilisty z raketometů ‘Smerč’, mnoho domů bylo zničeno. Domobrana vyhnala ukrajinské okupanty z pozic v obci Michajlovka. Dříve zde bylo nacistické dělostřelectvo, které ostřelovalo obytné oblasti měst DLR. Nyní po celé frontě probíhají tvrdé boje, domobrana Novorossii vytlačuje neonacisty z obydlených oblastí, aby nemohli střílet na civilisty.

Putin slíbil pomoci Ukrajincům, kteří se chtějí vyhnout se mobilizaci
Z Korrespondent.net dnes 16:49  zdroj


Rusko dosud nevyžaduje zaplacení dluhu Ukrajiny 3 miliardy dolarů
Z Korrespondent.net dnes 15:01 zdroj

Kabinet zavedl výjimečný stav v doněckém a luganském regionu
Z Korrespondent.net dnes 14:50  zdroj
Kabinet se rozhodl zavést výjimečný stav v doněckém a luganském regionu, říká premiér Arsenij Jaceňuk.
“V souladu s kodexem občanských práv Ukrajiny se Kabinet rozhodl uznat mimořádnou situaci na státní úrovni. Ukrajinská vláda rozhodla o zavedení nouzového režimu v doněckém a luganském regionu,“ – řekl Jaceňuk na výjezdním zasedání kabinetu.
Kromě toho se vláda rozhodla zřídit regionální komise pro mimořádnou situaci.

26. 1. 2015 – Video domobrany

„Domobrana a ukrajinští „rabovlasniki“ (otrokáři – poz.překl.)

Украинские рабовладельцы [18+]

26. 1. 2015 –  Zpráva domobrany
Situace je velmi příznivé pro domobranu v Popasnoj – ukrajinská armáda pomalu ustupuje – jsme v blízkosti centra města, stále se bojuje, nepřítele se opevnil v soukromých domech a ve výškových budovách. Debaljcevský kotel – situace je vytváří pro domobrany pozitivně, Krasnyj Pachar jsme obsadili dnes v poledne. Nyní se bojuje v Mironovce a Mironovskoj. Gorlovská domobrana vyčistila Lozovoje, boj pokračuje v Novoluganském – zde se nepřítel nechce vzdát tak rychle, ale jeho síla, i přes posily, taje. Zejména na těchto úsecích fronty se vedou nejintenzivnější boje. A zde se řeší strategický úkol – zničení ohromné části vojsk ukrajinské armády a možná i budoucí rychlý útok, na který všichni čekají!”

26. 1. 2015 (19:05) – Zpráva domobrany
Pozor! V Mariupolu byly získány informace od vojáků ukrajinské armády: Dostali příkaz, aby opustili rajon Vostočnyj (kontrolní body). V Mariupolu je možná nová provokace v nejbližších hodinách. Prosím šiřte informaci, aby obyvatelé byli upozorněni!
Také v Stanici Luganskoj v LLR kolem 30-40 ukrajinských vojáků s mnoha kameramany a filmovými štáby několikrát vystřelili na most a zapálili jednu z budov. Nyní se převlékají do uniforem s nášivkami domobrany LLR, s georgijevskými stuhami a jinými našimi znaky. Připravuje se další rozsáhlá provokace. První falešné informace do ukrajinských médií už poslali.“

Díky Erneste za dnešní příspěvek!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Česká legenda k mapě od TK:

25. leden 2015

1. Vzájemná dělostřelecká palba obou stran u obcí Stancia Luhanska, Stary Aidar a města Luhansk
2. Jednotky VSU ustoupily z výšiny 178.5 u obce Krymskoje.
3. Výzvědné boje u obcí Pěrvomajsk, Zolotoje a Groskoje.
4. Jednotky VSN pokračují v ofensivních operacích u obcí Pěrvomajsk a Popasnaya. V obci Popasnaya dochází k pouličním bojům.
5. Jednotky VSN pokračují v ofenzivě směrem k obcím Troitskoe, Krasny Pahar, Mironovsky a Světlodarsk. V obci Krasny Pahar došlo k pouličním bojům
se záložnímy jednotkami VSU.
6. Podle nepotvrzených informací získaly jednotky VSN pod kontrolu obec Sanžarovka.
7. Jednotky VSU zahájily protiútok ve směru na obec Novoorlovka.
8. Dělostřelecké ostřelování obce Jenakyevo.
9. Pouliční boje v obci Lozovoe.
10. Raketometný (systémy Uragan) a dělostřelecký útok na obec Gorlovka. Jednotky VSN útočily ve směru na obec Dzeržinsk. Pouliční boje probíhaly v obcích Artěmovo a Šumy
11. Jednotky VSU přešly do protiútoku ve směru na železniční stanici Magdalinovka a obec Majorsk.
12. Dělostřelecké ostřelování Doněcku (čtvrti Kubiševská, Petrovksá, Kyrovská a Okťabrská). Tři civilisté byli zabiti.
13. Při dělostřeleckém ostřelování obce Makějevky byl zabit jeden civilista a jeden zraněn.
14. U obce Birjuzovaja byla zlikvidována výzvědná skupina VSU.
15. Pokračují boje u obcí Věrchněoretskoje, Avdějevka, Písky, Voďanoje, Marinka a u doněckého letiště.
16. Přesun záložních sil VSU směrem k obci Avdějevku.
17. Výzvědné skupiny VSN operovaly u obcí Voďanoje a Toněňkoje
18. Jednotky VSU zaútočily za podpory tanků na pozice VSN u obce Jelenovka
19. Raketometný a dělostřelecký útok na obec Dokučajevsk
20. Dělostřelecké ostřelování obce Styla
21. Dělostřelecké ostřelování obce Telmanovo
22. Jednotky VSU zasáhly vlastní kolonu 18. a 28. samostatné brigády u obce Vinogradnoje (východně od Mariupolu).

Interaktivní komentovaná:

https://www.youtube.com/watch?v=xL3g6EoSuGI&x-yt-ts=1421914688&x-yt-cl=84503534

Z informací komentátora:

Doněck:
Po celé délce fronty v Doněcku a okolí zní nepřetržitá kanonáda. Od Marienky do Avdějevky. Jde o palbu opolčenců na dělostřelecké baterie Ukrů v pozicích kolem doněcké fronty. A  na kolony kyjevských posil, jdoucích na frontu. Nepřítel odpovídá palbou na čtvrti Doněcka. Na doněcké frontě zesílily činnost diverzní skupiny Kyjeva a to na několika místech zároveň. Pokud jde o případné zisky, tak Krasnogorovka je v držení VSU, v Marience i nadále probíhají pouliční boje. S proměnným výsledkem. Kyjevští zkusili protiútok s cílem získat zpět Písky. Jejich kolony utrpěly značné ztráty dělostřelbou ještě než se stihly k Pískům vůbec přiblížit. Naopak konečně vyčištěno od Ukrů by mělo být Voděnoje. V Avdějevce domobrana bojuje v její jižní části, ale je to složitá úloha, vzhledem k živé síle a technice, kterou zde Kyjev má k disposici.

Gorlovka:

Na západním směru od Gorlovky pokračuje tlak opolčení směrem na Dzeržinsk. Ukrajinci se snaží o protiútok, ale bez úspěchu. Na východ od Gorlovky opolčenci získalo téměř všechny obce, které nejsou velké, ale nepodařilo se jim z chodu dobýt cíl této operace – Novoluganskoje. Nyní se připravují k útoku, který by toto město měl vyčistit. Lozovoje, podle nepotvrzených informací je už plně kontrolováno povstalci.

Děbaljcevo:

Zde začíná mít nepřítel problémy s morálkou svých vojáků. Někteří se začali vzdávat. Opolčenci momentálně útočí z jižního křídla na kapsy. A zdá se, že několik nejbližších obcí u jižní frontové linie by mělo být co nejdříve kontrolováno domobranou.

Dobře pokračuje útok u luganské části hrdla kapsy. Kde je dočišťován Krasnyj Pachar a Sandžarovka. Po případném dobytí Novoluganského na straně jedné a  Mironovky na straně druhé by, až na dvě zbylé vesnice, byla kapsa úplně uzavřena.

V Popasné se zatím Ukři ještě udrželi, ale jen za cenu ohromných ztrát. Ale podle přímých účastníků operace v Popasné by zítra měla být i ona dobyta.

Na Bachmutské silnici se fronta vyrovnala a částečně stabilizovala. Podobně, beze změny a stabilizována je situace u Štěstí a  Stancije Luganskoj…

Jižní fronta – Dokučajevska – Jelenovka:

Včera zaútočila obrněná kolona Ukrů na Jelenovku. Po dělostřelecké přípravě prorazili přes opolčenský blokpost na kraj obce. Následně byly s velkými ztrátami odraženi a  museli se stáhnout do svých nástupních prostorů.

Ohledně Mariupolu – po tragických událostech se výrazně snížila intenzita bojů. Opolčení jen dočistilo obec Vinogradnoje.

Vlkova část:

Informační prostor je beznadějně přeplněn řeckými volbami, Syrizu a důsledky, které její vítězství bude mít. Žádný div. Jak už jste asi zjistili, také Kosa reaguje vlastní analýzou. Na kterou jsem docela pyšný 🙂

Ale pojďme na Ukrajinu a témata s ní související. Začnu v českém mainstramu. Na iDnes. V Praze, ve velkém stylu začínaly vzpomínková soaré k 70. výročí osvobození Osvětimi. Červenokartníci a ti, co sedlají koně proti Putinovi museli dostat těžkou facku, pokud sledovali tiskovku prezidenta Evropského židovského kongresu – Moše Kantora. Který mimo jiné na adresu Putina prohlásil, cituji:

„Putin je největší ochránce Židů v Rusku.“

Na což zřejmě reagoval jeden z klasického houfce českých nájemných brků příkladní ideologie a položil mu otázku, jak vnímá politiku Putinova režimu vůči Krymu, který Rusko anektovalo. Moše Kantor mu suše sdělil, že kvůli tomu akce v Praze ani tisková konference není….

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/dzihadismus-je-jako-nacismus-varoval-zidovsky-predak-chvalil-putina-1jk-/domaci.aspx?c=A150126_130811_domaci_kop#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box

Pro onoho kovaného to musela být ťafka. Jestlipak mu došlo, že nikdo nemá s nacismem horší zkušenosti, než právě evropští židé? A že když jejich evropský náčelník ocení za ochranu, které se jejich diaspoře v Rusku dostává, tak že to má asi nějaký význam… Mimochodem, rád bych, aby nezapadlo, že tentýž Moše Kantor na stejném místě ve stejné chvíli prohlásil i toto:

„Jsme v situaci, kdy je židovská komunita v Evropě blízko novému exodu z Evropy. Židé se hodně bojí,“…

To pro ty, co musí neustále někoho mistrovat kvůli lidským právům. Jakkoli okamžitě dodávám, že bych osobně žit v Rusku nechtěl. Ale nevystavují takhle náhodou evropští židé nám a hlavně našim současným vůdcům jasné vysvědčení, které si rozhodně za rámeček dát nemůžeme? Zejména ve srovnání s  tím názorem na Putina.

Dokonalý útok ve smyslu obrátit můj žaludek se včera povedl lidoveckému poslanci Ivanu Gabalovi. Alespoň tedy, když jsem četl informaci o jeho prohlášení na ruskou adresu. Tak tenhle vejlupek křesťanských hodnot nejen že navrhuje, aby Česká republika demonstrativně omezila diplomatické styky, například tím, že přikáže ruské ambasádě snížit stav svého personálu na polovinu a to i kdyby to mělo vést k odvolání našeho velvyslance /sic!/ z Ruska, ale naprosto odporné a pro mne nepřijatelné, je jeho odůvodnění této bezpříkladné idiocie. Budu citovat:


„Nemůžu se nečinně dívat na zabíjení civilistů v syrském stylu na Ukrajině,“

zdroj:http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Gabal-zverejnil-tvrdy-recept-jak-zvysit-tlak-na-Rusko-358999

Je zajímavé, že mu doposud, skoro už rok trvající systematické vyvražďování civilistů na Donbasu ani trochu nevadilo. To bylo zřejmě ok. Kdybych mohl, rád bych se, bohužel poslance, Gabala zeptal: Ti z Doněcka ? Gorlovky, Luhanska, Pěrvomajsku, Nikyšina, Dokučajevska a stovek dalších míst, systematicky a neustále zpracovávaní Grady, Smerščemi, Uragany, Piony a dalšími podobnými systémy jsou zřejmě pro něj postradatelné oběti, respektive postradatelní podlidé, jak říká váš demokratický kolega Jaceňuk?

No pana Gabala a to jak reagoval na dotazy a  argumenty jednoho z kosířů už jsme na Kose předvedli, takže vím, že zkoušet k němu ten můj dotaz dostat, nemá žádný smysl….

Mimochodem, proč Gabal hovoří o syrském stylu? To by mne zajímalo! Pokud vím, jeho manželka byla nebo možná ještě je velvyslankyní EU v Iráku. Takže informace o zabíjení těch postradatelných ve velkém, v iráckém stylu, má jistě z první ruky. Na rozdíl od té Sýrie….

Pojďme k věcem, které smysl mají. Totiž informacím, byť velmi kusým o včerejším telefonátu Merkelové Putinovi. Nejúplnější informace jsem, světe div se, našel v bulvárním Bildu (zde).

Merkelová prý důrazně Putnovi sdělila, že musí na povstalce zatlačit, aby začali respektovat Minské dohody. A prvním předpokladem je prý zastavení útoků a stažení těžkých zbraní. To už BND funguje natolik mizerně, že nestihla sdělit vlastní kancléřce, kdo zmařil poslední setkání v Minsku, kdo nikdy, dohody nedohody, nestáhl z linie fronty svoje těžké zbraně, kde je naopak podle těch dohod odvezl a kdo nastartoval svým pokusem o ofenzivu nové kolo bojů? Nebo snad ty informace byly v natolik komplikované formě, že je bývalý vědkyně nebyla schopna pochopit?…

Nicméně od Merkelová, následně a zatím, nevypadlo nic o dalších sankcích. To k mému překvapení obstaral tentokráte její ministr zahraničí Steinmeieir, kterého jsme měl za celkem rozumného člověka. Ten pohrozil, že pokud začne ofenziva na Mariupol, tak to bude kvalitativně nová situace a pak… No pak budou potřebovat ty Řeky. O kterých je řeč v jiném článku. A bude platit – Prachy nebo sankce….

Ale netelefonovali jen Němci. Prý se činili i Francouzi. Konkrétně Hollande. Ten prý volal Porošenkovi. Pročpak asi. Že by pochopil stejné materiály tajných služeb úplně jinak než Merkelová? Rád bych tomu věřil.

Ještě k novým možným sankcím vůči Rusku. Jejich velmi tvrdou zastánkyní, jak se zdá alespoň podle informací Die Zeit, je i šéfka frakce zelených v  EU – Rebecca Harms. Ta má za to, že je třeba odpojit ruský bankovní sektor od SWIFTu a  také zavést blokádu společnosti Rossatom. Což by mu znemožňovalo vybudovat atomové elektrárny ve Finsku a  Maďarsku…. A dodává – nejdůležitější je jednota a jednohlasný souhlas šéfů vlád členských zemí EU. Žije tahle osoba vůbec v reálném světě? Maďarsko má jen tak souhlasit s tím, že po zrušení Jižního proudu přijde o další plánovanou velkou energetickou kapacitu? Kvůli přání té válečnické dámy? Už to vidím! A pochopila vůbec výsledek voleb v Řecku?

Zdroj: http://www.zeit.de/politik/ausland/2015-01/russland-sanktionen-ukraine-roettgen-jung

Fakt jsou v tom Štrasburku samí takoví? Nebo je tam také někdo s normálním rozumem?

Ale ještě jednou je nutno zabrousit do českých vod. Dlouho, příliš dlouho jsme zanedbával svou starou lásku z Lidovek – Zlámalovou. Ta si, věrna sama sobě, také tvrdě přihodila. (Viz zde.)

Kde rozebírá výroky ruského vicepremiera Šuvalova v Davosu, jak je zaznamenal britský Telegraph.

Cokoli Šuvalov řekl, je buď těžce ironizováno, pokud zaujal pevný postoj nebo naopak výrazně přidáno do tragického tónu, pokud mluví zcela realisticky o dopadech sankcí. A možných dalších opatřeních. Bagatelizuje tenhle Šuvalovův výrok, který je samým jádrem ukrajinské krize:

„Tím to začalo, ale mohlo to začít čímkoliv jiným. Západ nám chce ukázat naše místo a odmítá s námi jednat jako rovný s rovným. Říkají nám, ať tiše sedíme v koutě. Pokud se to nezmění, budeme tady mít krvácející zranění na desetiletí. Lidé z toho neviní Putina, protože vědí, že tohle je útok na Rusko.“

Následně se dozvíme, že:

pak pokračoval v pragmatickém popisu, jak se Moskva pokusí vyvléknout ze západní ekonomické smyčky přes Čínu, kde hledá urgentní pomoc. aby se dostala k možnosti blokace ruského přístupu do SWIFTu….

Přiznal, že Rusové už se obrátili na Číňany s žádostí o otevření úvěrových linek a vytvoření alternativního systému mezinárodních plateb, který by jim nahradil současný SWIFT. Obávají se totiž, že při stupňování sankcí se Spojené státy a Evropská unie rozhodnou Moskvu od tohoto životně důležitého mezinárodního systému odříznout. To fakticky znamená totální kolaps ruské ekonomiky, která je na západních platbách závislá.

Je schopná Zlámalová pochopit několik jednoduchých informací?

– že na platbách SWIFTu jsou závislé i západní firmy, obchodující s Ruskem nebo ti, kteří očekávají splátky ruských dluhů?

– že Čína, ve vlastním zájmu, ohledně SWIFTu vyjde Rusku vstříc. Protože má naprosto jasno v tom, že dříve nebo později bude stejnému omezení podrobena i ona?

– kdyby ano, pak by měla jasno v tom, že odpojení od SWIFTu nebo mezinárodního systému platebních karet je jen zbraň na jeden výstřel? Podruhé už tuhle pistolku použít nejde, protože zkrátka bude vybudován systém alternativní a  to všemi, kteří se mohou cítit někdy ohroženi stejně jako dnes Rusko?

– kdyby ano, tak by pochopila i to, že západ dnes, s nepochopitelnou idiocií vyplýtvá tuto zbraň na naprosto chybný cíl. Jeho fatálním soupeřem není Rus, ale Číňan! Jak se v budoucnu nepochybně ukáže.

– kdyby někdy pochopila i tohle, tak by jí došlo, že alternativní platební systém ke SWIFTu s účastí Číny nepůjde ani ignorovat, natož bojkotovat! Na to je Čína příliš velká a důležitá ekonomika! A  už její účastí je zaručena funkčnost a  akceptace konkurenčního systému. Který navíc bude mít ambice být nejen bezpečnostní pojistkou proti sankčním atakům, ale jakmile jednou vznikne, tak se bude snažit sebrat SWIFTu co nejvíce plateb a účastníků?

– kdyby, náhodou pochopila i tohle, tak by jí mohlo třeba dojít i to, že Západ se tím do budoucna připravuje o obrovskou výhodu – mít absolutní informační kontrolu odkud a kam směřují mezinárodní platby. Které dnes taková NSA nebo někdo jiný podobný přes SWIFT rozhodně má.

Ale to bych zřejmě od Zlámalové čekal příliš. Když jí, zřejmě docela srandovní přijde výrok šéfa VTB banky Andreje Kostina

„Pokud se to stane, strašně to zhorší vztahy mezi Západem a Východem. Velvyslanci v Moskvě a Washingtonu by druhý den jeli domů. Ocitli bychom se na pokraji války. Byla by to velmi nebezpečná situace, která jde daleko za hranu bank a finančního trhu.“

Nějak mi uniká, co je na těch pár jasných větách nepochopitelného…I pro Lenku Zlámalovou!

Mám fakt zase dost. Končím. Takže přidám už jen, že Rusko se dočkalo snížení úvěrového ratingu od třetí z ratingových agentur Standard & Poor‘ ze stupně BBB- na BB+. Což už je spekulativní pásmo. Důvod? Sankce a  padající ceny ropy.

Zdroj: 

Část MP:

Svodka od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Teroristé bijí všemi směry, Rusko aktivuje letectvo poblíž hranic: mapa ATO
26 leden 2015, 13:08
http://obozrevatel.com/crime/98175-opublikovana-aktualnaya-karta-zonyi-ato.htm

Teroristé bijí všemi směry, Rusko aktivuje letectvo poblíž hranic: mapa ATO
26 leden 2015, 13:08

Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny, vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni dne 26. ledna.

Podle úřadů je situace v Doněcké a Luhanské oblasti stále obtížná. Gangy „DLR“a „LLR“ a ozbrojené síly RF vedou aktivní boje, snaží se rozšířit zónu konfliktu a zvětšit oblast jimi kontrolovaného území.

Ve všech oblastech zóny ATO teroristé opakovaně ostřelovali pozice ukrajinské armády z dělostřelectva, minometů, granátometů, tanků a raketometů „Grad“.

Zejména, divoké bitvy probíhají blízko obcí Sanžarovka, Artěmovského okresu Doněcké oblasti. Ozbrojenci napadli opěrný bod VSU, 6 X ho ostřelovali z BM-21″Grad“.

Vzhledem k mnoha útoků, byl zatím pozastaven průchod kontrolním stanovištěm „Gnutova“ na trase „Novoazovsk – Krasnoarmějsk – Talakovka – Mariupol“. Také zůstává uzavřen kontrolní bod „Stanično- Luhanské“, vedle kterého je poškozen silniční most.

V průběhu uplynulého dne bylo 7 ukrajinských vojáků zabito, 25 jich bylo zraněno.

Podle operativních informací vůdcové nelegálních ozbrojených skupin tisknou do osobních dokumentů občanů (cestovní pas, záznamy zaměstnanosti, zdravotní osvědčení, potvrzení od orgánů a veřejných služeb, atd.) razítka takzvaných „DLR“ a „LLR“. Připomínáme, že jakékoli nezákonné označení v dokumentech, je činí neplatné.

Podle zpravodajských informací, zesílily akce ruského vojenského letadla v blízkosti hranic s Ukrajinou. Takže, na vojenském letišti v Rostově na Donu byli zaznamenány četná přistání dopravních letadel IL-76 s neznámým nákladem. RF zvyšuje bojový potenciál svých vzdušných sil na územích okupovaného Krymu, nezákonně používají síť letišť Ukrajinské armády. Realizují se opatření na rozšíření systémových základen úderně-útočného letectva. Důkazem toho je posílení tamní posádky ruskými výsadkově-útočnými vrtulníky Mi-24 a vojensko-dopravními letouny Il-76.

Dříve, začátkem ledna na vojenském letišti nedaleko Džankoje bylo rozmístěno až 50 ruských útočných vrtulníků. Součástí námořního letectva ruské Černomořské flotily je samostatný pluk bezpilotních prostředků. V těchto dnech námořní letectvo ČF RF provádí školení a bojové mise s vypuštěním raket na Polygonu “Opuk“ (Kerčský poloostrov, Autonomní republika Krym). S cílem zajistit všechny činnosti týkající se námořních přistávacích ploch, které jsou v současné době provozovány ruskou černomořskou flotilou.


*  Ukrové již po dva dny vedou (dez)informační kampaň o ruské vině za sobotní ostřelování Mariupolu. Vyjadřují se experti, zveřejňují různé malůvky na fotky z okolí incidentu, jakoby přesvědčivé důkazy viny „rusko-teroristických vojsk“ ze smrti civilistů, ve snaze přinutit EU a svět k odsouzení opolčenců a hlavně Ruska. Nemá cenu to sem dávat, dál se tím zabývat a rovněž dálku dělat nějaké závěry. Viděl jsem různá videa místních (a ti jistě vědí lépe než my o čem mluví), jak to bylo a odkud to lítalo.
Ale chunta má zřejmě jasný plán, viz. následující článek, a Mariupol zde nejspíš sehrál svou roli.


Generální štáb USA naléhavě připravuje vyslat delegaci na pomoc Porošenkovi.
Kyjev 26. ledna (PolitNavigator Maxim Karpenko) – (zdroj)

Ukrajina počítá s vojensko-technickou pomocí NATO, k zastavení postupu opolčenců na Donbasu.
Toto řekl ve vysílání „Ukr Life» ukrajinský politolog Alexander Paly.

Podle něj už v blízké budoucnosti na Ukrajinu dorazí delegace z generálního štábu Spojených států diskutovat o problému.

„Vidíme, že se k nám chystá delegace z generálního štábu USA. Nejede k nám jenom tak, na exkurzi. Nyní už máme mnohem serioznější smlouvy s jednotlivými zeměmi EU o vojensko-technické spolupráci. To znamená, že Rusko může pochopit, že to pro ně bude příliš drahé,” – řekl Paly.

(Poznámka V. Dvořáka – Nová republika:  řádky výše jen podtvrzují existenci před veřejností tajené dohodu vlády ČR s ukrajinskou fašistickou vládou o dodávkách výstroj, výzbroje a munice z českých skladů ukrajinské armádě.   Domnívám se, že vzhledem k fašistickému a genocidnímu charakteru ukrajinské armády, je toto zjištění velký skandál!)

Ozbrojenci ostřelovali Stanici Stanici z Luhanskou z „Gradů“: jsou oběti.
26.ledna 2015 v 15:30 zdroj

Ozbrojenci ostřelovali Stanici Luhanskou a okolní vesnice z „Gradů“, zahynuli dva lidé. Ve staré Kondrašovce několik granátů zasáhlo školu. To je hlášeno z tiskové služby Luhanské regionální státní správy Gennadije Moskala.“ .. Nejvíce jsou postiženy obce Artem a okolí okresního města Stará Kondrašovka. V Artemu jsou škody a zničený dům, informace o obětech se zjišťují,“- píše se v prohlášení.

Tisková služba poznamenává že ve Starém Kondrašovce granáty poškodily školu:

„Ve Starém Kondrašovce několik granátů dopadlo na střední školu №1 (škola je už dlouhou dobu zavřená z důvodu neustálých útoků). Místní obyvatelé zde prakticky nejsou, téměř všichni odjeli do bezpečných oblasti.”

Podle tiskové služby guvernéra, střelba ve Stanici Luhanské, zabila dva lidi.

„Bohužel, neobešlo se to bez ztrát mezi civilním obyvatelstvem. V důsledku ostřelování v centrální části obce zhynuli dva lidé, jejich osobní údaje jsou nyní předmětem šetření,“ – píše se v prohlášení.

Jak uvádí „Pozorovatel“, dříve Moskal řekl, že obce Štěstí a Stanice Luhanská dnes v noci ze dne 23. ledna na 24., prožily peklo. Takové těžké ostřelování města a obce Luhanské oblasti, podle něj ještě nezažily od počátku bojů.

V Doněcku běží intenzivní ostřelování: „Začíná horor z předtýdne“ – svědci.

Doněck 26. ledna (PolitNavigator, Michael Chagalyan) – zdroj

Doněck je silně ostřelován z Písků a Avdějeky.

Podle místních obyvatel, intenzita útoků je srovnatelná s údery, které zažilo
město před týdnem. Podle Dončanů to byl nejbrutálnější úder od léta. Granáty padají v Kyjevském, Petrovském okrese, Avdějevce, v areálu letiště. Bylo zasaženo území vlakového nádraží a obytná oblast. V současné době je celý Kyjevský okres bez vody, protože došlo k poškození vodovodních uzlů. Také velká část oblasti je bez elektřiny. Dodávky vody v celém městě jsou přerušovány.

Jak uvádí „PolitNavigator“, dříve přišly informace, že probíhá dělostřelecká příprava VSU k útoku na letiště Doněck.

Zacharčenko oznámil hlavní cíl útoku ozbrojenců.
26 leden 2015, 14:23 zdroj

„Hlava DLR“ Alexander Zacharčenko řekl, že ozbrojenci „DLR“ a „LLR“ bojují s ukrajinskými bezpečnostní sílami, ke sjednocení svých sil a zarovnání kontaktních linií stran.

To hlásí RIA Novosti.

„Boj probíhá po celém území ‘DLR’, snažíme se spojit s ‘LLR’  a tím vyrovnat přední linii a uvolnit alespoň brigádu,“ – řekl Zacharčenko, odpovídaje na otázky novinářů.

Jak uvádí „Pozorovatel“, dříve Zacharčenko řekl, že se teroristé na Donbasu již nebudou pokoušet o rozhovory s Kyjevem o příměří, a přejdou do útoku až k hranicím Doněcké oblasti. Uvedl, že první bude „vzat Slavjansk a pak Mariupol“.

Kabinet se rozhodl zavést výjimečný stav v Donětské a Luhanské oblasti.
26 leden 2015, 14:50 zdroj

Kabinet se rozhodl zavést výjimečný stav v Doněcké a Luhanské oblasti. To oznámil premiér Ukrajiny Jaceňuk na výjezdním zasedání kabinetu v GSČS v pondělí v Kyjevě, píše Interfax-Ukrajina

„V souladu s kodexem civilní ochrany Ukrajiny, kabinetu ministrů přijal rozhodnutí o uznání mimořádné události na státní úrovni. Ukrajinská vláda se rozhodla zavést výjimečný stav v Doněcké a Luhanské oblasti“ – řekl Jaceňuk

Podle něj se to provádí s cílem plné koordinace všech orgánů, aby byla zajištěna bezpečnost občanů a civilní ochrany.

Jaceňuk také uvedl, že vláda stanovila mimořádnou státní komisi v čele s předsedou vlády a jeho dvěma náměstky – vicepremiérem Gennadijem Zubkovem a hlavou státní služby krizových situací Sergejem Bočkovskym.

„Zavedli jsme režim vysoké pohotovosti po celé zemi,“ – sdělil.

Jak uvádí „Pozorovatel“, mluvčí Nejvyšší rady Volodymyr Groisman řekl na mimořádném zasedání parlamentu 27. ledna, že nebude zavedeno stanné právo.

Je to divočina. Může být deset Volnovach: Přesunující se přes hranice zóny ATO se dostali do obrovských dopravních zácp.
26 leden 2015, 15:03 zdroj

V současné době na kontrolním stanovišti Georgijevka (Marinský okres, Doněcké oblasti) kvůli novým nařízením vedení ATO, nastala velká zácpa. Nedaleko probíhá ostřelování. O tom „Pozorovateli“ řekl cestující v autobusu “Šerif Tour”, který jede linkou z Kyjeva a měl dorazit do Doněcku podle plánu 26. ledna v 6.00 hod.

Řada automobilů je tak velká, že to je nemožné je spočítat,“ – řekla po telefonu jiná cestující.

V autobuse se obávají, že takové nahromadění aut zvyšuje riziko stejného
osudu, jako u teroristy rozstříleného autobusu u Volnovachy.

Výstřely jdou několik set metrů od nás. To nemůže být jen druhá Volnovacha,
ale 10 Volnovach !

Obyvatelé okupovaných území, poslali několik videí kontrolního stanoviště Georgijevka, natočených 23. ledna.
(zde)

Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info