Američané jsou výjimeční, proto mohou zabíjet jiné

5. 2. 2015    zdroj
Gerald Celente, ředitel Institutu pro výzkum trendů, se na internetové tránce Robertsova ekonomického institutu zamýšlí nad americkým filmem Americký snajpr a píše: Kultura výjimečného amerického národa, jak ji odkryl film Americký snajpr, je kulturou barbarskou vražednou a perverzní. Buď „hrdým Američanem“. My nenávidíme slepě. My zabíjíme slepě. My zabíjíme slepě ať už na ulicích Fergusonu, Iráku, Libye, Afganistánu, Sýrie, Pakistánu, Somálska či Ukrajiny. Kdekoli jsou lidé, kteří mají být zabiti, jsme tam a děláme svou práci. Je to americký způsob.


Chris Kyle, hrdina filmu a příslušník SEAL (námořní, vzdušné a pozemní týmy Námořnictva USA), který během svých čtyř nasazení v Iráku zabil 200 Iráčanů, se stal lidovým hrdinou. Z rekordního diváckého zájmu, z nadšeného přijetí filmu v médiích i v Bílém domě a v Kongresu zní jediný hlas: Americký snajpr je stoprocentním Američanem. Chris Kyle, nejsveřepější zabiják americké válečné historie, je opravdovým hrdinou, statečným vojákem, kterého vysvětili jako model a vzor, za kterým stojí celá Amerika.

„Americký snajpr se jeví jako kulturní fenomén, kterému se dá věřit“, prohlásil Brandon Briggs na CNN. A manželka amerického prezidenta Michelle Obamová řekla: „Všem Američanům, kteří nemají příležitost setkat se osobně s válečnými veterány anebo rodinami vojáků, dávají film a televize nejlepší možnost, jak se na příbězích války podílet. Film Americký snapr zdůrazňuje komplikovaná morální rozhodnutí, se kterými jsou vojenské jednotky úkolovány, a balancují tak mezi láskou k rodině a láskou k vlasti.“

Pro Chris Kylea, příslušníka SEAL, spočívá láska k vlasti v poslušnosti vůči jeho nejvyššímu vojenskému veliteli (prezidentu USA), a ve způsobu života dle washingtonských „morálních rozhodnutí“. Jak se ve filmu zdůrazňuje, 9. září, kdy spadla dvojčata newyorského Obchodního centra, vypochodoval Kyle do války. Tento Texasan, zásadně neberoucí zajatce, poslušně plnil rozkazy jiného Texasana, Georga W. Bushe, aby dostal ty „ďáblovy strújce“, či přivedl mu je „mrtvé nebo živé!“ A paní Obamová zřejmě našla v srdci měkké místečko pro Kylea, protože jeho činy i slova odpovídají slovům i činům jejího manžela. Ve své knize Americký snajpr Kyle totiž napsal, že zabíjení je zábava a něco, co „miloval“, a v knize Doubledown popisují zas její autoři Halperino a Heilemann, jak se prezident Obama při debatě o útocích dronů (bezpilotních bombardérů), chlubil, že je „skutečně velmi dobrý na zabíjení lidí“.

Někdejší viceprezident Dick Cheney ve své reakci na nedávno zveřejněnou zprávu o mučení provozovaném CIA, řekl, že je hrdý na roli, kterou při vytváření vyslýchacího programu, obsahujícího waterboarding a vyživování zadržených per rectum, sehrál. A na otázku, cítí-li nějaké výčitky za to, co kdy nařídil, odpověděl: „Ne, absolutně ne. Udělal bych dnes v minutě totéž“.

Skutečně, kdyby Keyle ještě dnes žil (byl zastřelen v únoru 2013 na střelnici nedaleko Dallasu údajně choromyslným Američanem), určitě by se s ním pro prezidentské volby v roce 2016 muselo počítat. Americký snajpr je totiž modelovým Američanem. A americkým modelem je nemorálnost. G.W. Bush, C. Powell, D. Rumsfeld, P. Wolfowitz, C. Riceová, S. Powersová – toť seznam pachatelů, který najde své ochotné pokračovatele. A k nim přiřaďme i seznam jejich zločinů: Vyvražďování milionů lidí ve válkách založených na záměrně falešnýh informacích, likvidování suverénních vlád, založeném na lžích, zabíjení nevinných při útocích bombardérů či dronů – to vše bez ohledu na mezinárodní právo a bez pocitu lítosti za role, které při svých masových vraždách sehráli. Jako Chris Kyle – každý z nich mluví hrdě a neukápne z něj krůpěj lítosti.

Mnozí Američané možná už zapomněli, jak někdejší ministryni zahraničí Madlene Albrightové položil v televizní debatě o Clintonových sankcích proti Iráku moderátor Stahl tuto otázku: Slyšeli jsme, že půl milionů dětí v Iráku v důsledku těchto sankcí zemřelo. Což je víc dětí, než jich zemřelo v Hirošimě. Stojí americký zájem i za takto vysokou cenu? A Albrightová odpověděla: My si myslíme, že to za tu cenu stojí!

„My“ řekla Albrightová, jako by do toho zájmena zahrnovala nás všechny. Tak mluví manipulující šílenci, sociopati a psychopati, kteří nám ze svých vysokých úřadů s papežskou neomylností sdělují, čemu máme věřit, či kdo by měl být zabit příště.

Chris Kyle splnil svou vlasteneckou povinnst. Byl poslušen rozkazům a prováděl úkoly, které mu Bílý dům zadával.

přeložil Lubomír Man

Ryba smrdí od hlavy. A americká vláda je Americký snajpr.