Americká média: Začínající rozkol USA a SRN kvůli Ukrajině?

6. 2. 2015 První zprávy
Bílý dům stále více hovoří o ochotě k zahájení dodávek smrtících zbraní ukrajinské armádě. Naopak vedení Spolkové republiky ukazuje mírnější postoj k této záležitosti.
Podle některých amerických médií rozdílné názory na toto téma představují rozkol dvou hlavních spojenců ve věcech překonání ukrajinské krize – USA a Německa.
Pokračující boje na východě Ukrajiny vedly k tomu, že názory hlavních strategických spojenců v otázce řešení ukrajinské krize – Washingtonu a Berlína – se rozcházejí na otázce, zda dodávat Kyjevu smrtících zbraně, uvedl The Christian Science Monitor.

Záměr dodat smrtící typy zbraní Ukrajině, oznámil Bílý dům tento týden. Tvrdí, že USA ještě stále neposlaly Kyjevu střelné zbraně, protitankové rakety, náboje, atd.

Oproti tomu německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že Německo nemá žádné plány „podílet se na dodávkách těchto zbraní Kyjevu,” píše se v listu. Dala najevo, že upřednostňuje ekonomický tlak na Moskvu prostřednictvím sankcí, a rovněž pokračovat v jednáních s cílem vyřešit situaci na Ukrajině. Jasné odmítnutí zasílat zbraně na Ukrajinu vyslovily i jiné země EU – Maďarsko a včera Francie.

Merkelová vylučuje dodávky zbraní na Ukrajinu, chce mírovou cestu

Ve stejné době ale američtí úředníci tvrdí, že tlak na ruskou ekonomiku, který je realizován USA, EU a dalšími zeměmi, nepřináší výsledky a ruské úřady údajně nadále podporují milice na Donbasu. Bílý dům také poznamenal, že dodávky nesmrtících zbraní, jako jsou neprůstřelné vesty, přístroje pro noční vidění, plynové masky, atd, nejsou účinným opatřením, uvedl list.

Ve Washingtonu prostě věří, že by Spojené státy měly začít dodávat na Ukrajinu smrtící zbraně. To prý by mělo mít vliv na ruského prezidenta Vladimíra Putina, a donutit ho, aby snížil svoji podporu milicím.

Ovšem podle názoru některých odborníků nepřinese tento krok Spojených států mír na východ Ukrajiny. Konkrétně tento názor sdílí i komentátor Miodrag Sorik ve vydání Deutsche Welle.

„Ne každý konflikt lze vyřešit vojenskými prostředky,“ uvedl. „Spustí se závody ve zbrojení, které jdou na ruku jen výrobcům zbraní. Ve válce, jako je tato, více zbraní znamená jen více násilí.”

Přesvědčení, že Západ nakonec přece jenom začne dodávat smrtící zbraně Kyjevu, vyjádřil ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Pokud budeme potřebovat smrtící zbraň, jsem si jistý, že nikdo nás neodmítne,” řekl ukrajinský vůdce.

Jiří Kouda,prvnízprávy