Expremiér Ukrajiny: Lídři majdanu byli zaměstnaní na velvyslanectví USA

10. 2. 2015  Czechfreepress 

Kvůli ohrožení svého života a životů členů mé rodiny jsem musel Ukrajinu opustit. Někdo chtěl vyhodit do vzduchu můj vůz, který řídila moje žena. Do domu mého syna hodili zápalné lahve. Stručně řečeno, hrozba byla naprosto reálná.
Bez Ruska to Ukrajina nezvládne Je mi líto, že v průběhu posledního roku média na Ukrajině vědomě podněcovala nenávist k Rusku. Pro Ukrajinu i  ukrajinský lid je to prostě katastrofa. Nenávidět Rusko znamená nenávidět sami sebe.

Náklady na válku? Ukrajina je velká evropská země, která musí hájit své vlastní zájmy. Ptejme se, je v zájmu lidu Ukrajiny zničující občanská válka? Co se stane s ukrajinskými výrobky? Pokud nebudeme vyrábět, lidé nebudou nakupovat a náš život rozhodně nebude lepší. Zeptejte se sami sebe na tyto otázky.

MMF chce na jedné straně abychom výrazně snížili veřejné výdaje a na druhé straně nemá nic proti prudkému nárůstu nákladů na válku. Občané Ukrajiny se tak nadále navzájem zabíjí a dochází k nárůstu sociální výdajů, důchodů a mezd. Je to holý cynismus a pokrytectví orgánů v Kyjevě. Předchozí vláda byla obviněna z korupce a co se změnilo? Současná vláda si zvýšila platy v situaci, kdy mnozí nemají co jíst. Náklady na válku jsou zkrátka skvělým způsobem, jak ospravedlnit krádež. Na Ukrajině jsou takové zásoby zbraní, že by stačily na boj s celou Evropou na dvacet let. Celé území Ukrajiny bylo plné vojenských skladů nacpaných raketami, granáty a kazetovou municí. A nyní? Potřebujeme zbraně ze západu. Nerozumím tomu.

Bez Ruska to Ukrajina nezvládne. Je mi líto, že v průběhu posledního roku média na Ukrajině vědomě podněcovala nenávist k Rusku. Pro Ukrajinu i ukrajinský lid je to prostě katastrofa. Nenávidět Rusko znamená nenávidět sami sebe. V Ukrajině žijí miliony Rusů a v Rusku miliony Ukrajinců. Existuje obrovské množství smíšených manželství. Ukrajina nikdy nebude pouze Ukrajinou pro Ukrajince. Kyjevští politici jsou opravdu “úžasní”, když si myslí, že příkop a zeď mezi Ukrajinou a Ruskem něco vyřeší. Kopou Ukrajině hrob. Ukrajina byla nejbohatší a nejrozvinutější republikou v Sovětském svazu. Nyní se stala chudší Moldavou. Každý, kdo zná historii ví, že mám pravdu. Máme s Ruskem mnoho rozporů, ale jsou to konflikty mezi bratry. Nenávist a štěstí jsou dva neslučitelné pojmy, jednou to musí skončit vzájemným usmířením.