Irácká armáda sestřelila dva britské letouny nesoucí zbraně pro teroristy ISIL

Irácká armáda sestřelila dva britské letouny nesoucí zbraně pro teroristy ISIL

24.2.2015 AC24
Irácká armáda sestřelila dva britské letouny, jelikož vezly zbraně pro teroristy ISIL do provincie Al-Anbar, prozradil v pondělí přední zákonodárce. „Národně bezpečnostní a obranná komise iráckého parlamentu má přístup k fotkám obou letounů, které jsou britské a zřítily se, když vezly zbraně pro ISIL,“ řekl šéf této komise Hakem al-Zameli, jak uvádí v pondělní zprávě v arabském jazyce informační centrum Nejvyšší islámské rady v Iráku. Řekl, že irácký parlament k tomu požádal Londýn o vysvětlení. Tento vedoucí irácký legislativec dále odhalil, že vláda v Bagdádu dostává denně zprávy od lidí a od bezpečnostních sil z provincie al-Anbar o četných letech letounů USA vedené koalice, které pro ISIL do oblastí zabraných teroristy shazují zbraně a zásoby. 

Tento irácký zákonodárce dále uvedl, že tohle zakládá skutkovou podstatu Západní pomoci této teroristické skupině, a vysvětlil, že USA upřednostňují chaotickou situaci v provincii Anbar, která je severně od měst Karbala a Bagdán, a že nechtějí, aby krize s ISIL skončila.

Dnes ráno vedoucí irácký provinciální činitel láteřil na Západní země a jejich regionální spojence kvůli podpoře takfiristických teroristů v Iráku, a odhalil, že v oblastech vyčištěných od teroristů ISIL se nacházely v USA a v Izraeli vyrobené zbraně.

„V oblastech v regionu Al-Baqdadi osvobozených od kontroly ISIL jsme objevili zbraně vyrobené v USA, v evropských zemích a v Izraeli,“ cituje to prohlašovat zpravodajská webová stránka Al-Ahad šéfa provinční rady Al-Anbar Khalafa Tarmouze. Uvedl, že zbraně zhotovené v evropských zemích a v Izraeli byly objeveny u teroristů ve východních částech města Ramadi.

Al-Zameli rovněž prozradil, že v lednu letouny anti-ISIL koalice shazovaly zbraně a potraviny pro ISIL v provinciích Salahuddin, Al-Anbar a Dijala. Al-Zameli podtrhl, že koalice je hlavní příčinou toho, že ISIL v Iráku přežívá.

„Existují důkazy a doklady o tom, že USA vedená koalice poskytuje teroristům ISIL pomoc shazováním nákladů z letadel,“ řekl v lednu FNA.

Uvedl, že členové jeho komise už dokázali, že US letouny pro ISIL shazovaly pokročilou výzbroj včetně protileteckých zbraní, a že zřídili vyšetřovací komisi k vyšetření této záležitosti.

„USA shazují zbraně pro ISIL pod záminkou, že neznají polohu pozic ISIL a i jinak se pokouší svými tvrzeními překrucovat realitu. Uvedl, že tato komise shromáždila data a doklady poskytnuté očitými svědky včetně iráckých důstojníků a lidových sil, a řekl také: „Tyto dokumenty dostala vyšetřující komise… a budou přijata nezbytná opatření k obraně iráckého vzdušného prostoru.“

V lednu také další vedoucí irácký legislativec zopakoval, že USA vedená koalice je hlavní příčinou přežití ISIL v Iráku.

„Mezinárodní koalice je pouze záminkou k ochraně ISIL a k pomoci této teroristické skupině pomocí výstroje a zbraní,“ řekl Jome Divan, člen bloku al-Sadr v iráckém parlamentu.

Řekl, že to, že koalice podporuje ISIL, je teď už zřejmé každému, a pokračoval: „Koalice na hlavní pozice ISIL v Iráku vůbec neútočila.“ Koncem prosince poslanec z Bezpečnostní a obranná komise iráckého parlamentu prozradil, že americké letouny zásobovaly organizaci teroristů ISIL zbraněmi a municí v provincii Salahuddin.

Poslanec Majid al-Gharawi konstatoval, že dostupné informace poukazují na to, že americké letouny zásobují organizaci ISIL, a ne jen v provincii Salahuddin, nýbrž i v jiných provinciích, ohlásil irácký TradeOdkaz. Dodal, že USA a mezinárodní koalice „nemyslí boj proti organizaci ISIL vážně, protože mají technologickou sílu, kterou by určili přítomnost střelců a zničili je během měsíce.“

Gharawi dodal, že „USA se snaží prodlužovat dobu války s ISIL, aby od irácké vlády získaly garance, že budou moci mít v provinciích Mosul a Anbar základny.“ Salahuddinova bezpečnostní komise rovněž prozradila, že „neznámé letouny svrhávaly zbraně a munici pro střelce ISIL v jihovýchodním městě Tikrit.“

Koncem prosince rovně vůdčí irácká zákonodárkyně vyjádřila pochybnosti o tom, že USA vedená koalice proti ISIL to myslí vážně, a řekla, že tato teroristická skupina pořád dostává pomoc shazovanou neidentifikovanými letouny.

„Mezinárodní koalice to s nálety na teroristy ISIL nemyslí vážně a dokonce se snaží odstranit naše lidové (dobrovolnické) síly z bojiště proti Takfiristům tak, aby problém s ISIL zůstal v blízké budoucnosti nevyřešený,“ řekla FNA Nahlah al-Habadi.

„Teroristé ISIL pořád dostávají pomoc od neidentifikovaných bojových tryskáčů jak v Iráku, tak v Sýrii,“ dodala. Hababi řekla, že přesné koaliční nálety jsou zaměřeny pouze na ty oblasti, kde jsou přítomny kurdské síly Pešmerga, zatímco vojenské útoky v jiných regionech moc přesné nejsou.

Koncem prosince shodila USA vedená koalice pomoc Takfiristickým militantům v oblasti severně od Bagdádu. Polní síly v Iráku řekly al-Manar, že letouny mezinárodní koalice shazovaly pomoc teroristickým militantům v Baladu, tj. v oblasti, která leží v provincii Salahuddin severně od Bagdádu.

V říjnu napadl USA za poskytování zásob pro ISIL také vysoce postavený íránský velitel, který dodal, že USA sice tvrdí, že ty zbraně byly ISIL shozeny omylem, není to však pravda. „USA a tzv. anti-ISIL koalice tvrdí, že zahájily kampaň proti této teroristické a zločinné skupině – během čehož je zásobují zbraněmi, potravinami a léky v regionu Jalawa (ve městě v irácké gubernii Diyala).

To výslovně vysvětluje falešnost tvrzení koalice a USA,“ řekl zástupce náčelníka štábu íránských ozbrojených sil brigádní generál Massoud Jazeyeri. USA tvrdily, že shazovaly zbraně a zdravotní pomoc kurdským bojovníkům bojujícím s ISIL v Kobani u turecké hranice v severní Sýrii.

Americké ministerstvo obrany řeklo, že z letadel shodilo 28 balíčků zbraní a dodávek, ale jedna z nich se nedostala do rukou kurdských bojovníků. Později předvedený videozáznam ukázal, že některé zbraně, které USA shodily, se dostaly k militantům ISIL.

Íránský velitel tvrdil, že USA měly potřebné zpravodajství o rozmístění ISIL v regionu, a že jejich tvrzení, že jim shodily zbraně omylem, jsou zrovna tak nepravděpodobná jako nepravdivá.