JE Temelín americké palivo ruší jako nevyhovující a přechází na ruské, Ukrajina zavádí americké

11. 2. 2015    AENews  (kráceno)
Táhnoucí se problémy vedly k tomu, že už v roce 2006 bylo rozhodnuto o ukončení dodávek paliva od společnosti Westinghouse, ve stejném roce byla podepsána smlouva s Ruskem s tím, že v platnost vstoupí v roce 2010 jakmile vyprší kontrakt s Westinghouse. 

Už od konce roku 2009 používá JE Temelín palivo z Ruska . Smlouva s Ruskem je uzavřena do roku 2020 a ač firma Westinghouse mezitím své palivo údajně přizpůsobila a upravila, není vyloučeno, že i v budoucnu zůstane dodavatelem Rusko (tedy pokud na miskách rozhodování nepřeváží geopolitické zájmy…)

Po neúspěšném použití amerického paliva v Česku je Ukrajina druhou zemí, kde firma Westinghouse palivo do elektráren stejného typu dodává. A jak firma Westinghouse informuje: „Jihoukrajinská jaderná elektrárna byla vybrána jako pilotní pro zavedení Programu kvalifikace jaderného paliva pro ukrajinské jaderné elektrárny, jehož cílem je diverzifikace dodávek palivado jaderných reaktorů v zemi. Pilotní použití palivových souborů (TBC-W) vyrobených společností Westinghouse, běží od roku 2005. V září 2014 schválila Státní inspekce pro jadernou regulaci zavedení paliva TBC-WR ve 3. bloku Jihoukrajinské jaderné elektrárny. Zavedení proběhne během plánované údržby bloku od 6. prosince 2014 a bude trvat 119 dní. – více.

V roce 2014 se ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová vyjádřila, že Temelín nyní může mít palivo z USA i z Ruska, protože oba dodavatelé svá paliva vylepšili. Co ovšem ani teď nedoporučuje, je případná změna ruského dodavatele pro JE Dukovany, a stejně tak varuje před jakoukoliv kombinací paliv obou dodavatelů. Když to shrneme, v Česku pokus nevyšel, ale na Ukrajině se s americkým palivem experimentovalo od roku 2005 dál, až došlo smlouvou z prosince 2014 k úplnému odstavení ruského paliva. České JE používají od roku 2009 ruské palivo (v případě JE Dukovany za to EU hrozila dokonce jejím odstavením), ale ukrajinský Energoatom i přes českou zkušenost v roce 2011 podepsal s Westinghouse smlouvu o dodávkách. Hned v roce 2012 zaznamenal Ukrajinský úřad pro jadernou bezpečnost (SNRI) porušení palivových článků v Jihoukrajinské JE a články vyhodnotil jako nevhodné k dalšímu použití.

V roce 2013 pak měla Jihoukrajinská elektrárna u 2. bloku neplánovaně zrušit veškeré americké palivo a vyměnit jej za ruské a 3. blok měl mít omezené množství paliva Westinghouse do doby provedení opravy, kdy se mělo rozhodnout, co s ním. Po potížích v Jihoukrajinské elektrárně neměla Záporožská JE už dostat žádné původně plánované palivo od Westinghouse do 5. bloku (zdůrazňuji, že byl rok 2013!). Výměna paliva způsobila Jihoukrajinské elektrárně škodu cca 175 mil. USD a Energoatom tehdy dokonce zvažoval žalobu. Ale protože už v září 2014 Ukrajinský úřad pro jadernou bezpečnost celou situaci vyhodnotil jako vyhovující (?), byla v prosinci 2014 uzavřena smlouva o navýšení dodávek paliva od firmy Westinghause natolik, aby ukrajinské elektrárny používaly jen toto palivo.Laickým pohledem se mi nehody v Jihoukrajinské JE a čerstvě nehody v Záporožské JE jeví tak, že ani po létech úprav se americké Westinghouse zřejmě nepodařilo učinit americké palivo kompatibilním se sovětskými technologiemi JE. A laicky mi přijde podivné, že i přes tyto nehody Ukrajina učinila jediným dodavatelem paliva americkou firmu Westinghouse.

Na Ukrajině narůstají obavy, zatímco ukrajinské úřady tyto obavy popírají.