Média (nejen) o ukrajinském konfliktu 7. 2. 2015

vlk
9. 2. 2015  Kosa zostra čili  https://vlkovobloguje.wordpress.com/
 

Začít nutně musím výstupem z telefonní konference Merkelová, Hollande, Putin, Porošenko. Všichni víte, co z ní vzešlo. Dohodli se, že se setkají 11. v Minsku.

Lavrov o tom řekl následující:
“Moskva počítá s tím, že na možném summitu v „normandském formátu“ 11. února budou přijata důležitá rozhodnutí.”
„Úsilí pro urovnání ukrajinské krize se podnikají za aktivní iniciativy prezidenta Ruska. Návrhy, které zaslal před několika dny svým kolegům, se projednávaly v pátek v Moskvě za účasti prezidenta Francie Francoise Hollandea a kancléřky Německa Angely Merkelové.“
(zdroj)

Následně ještě na jiném zdroji dodal, že v Minsku se bude jednat, jen když bude o čem.

Zaujaly mne v jeho vyjádření poznámky, že budou přijata důležitá rozhodnutí, dále že zaslal vlastní návrhy a samozřejmě poznámka o tom, že Minsk bude jen, když bude co k podpisu.

Proč zrovna tohle? Protože ukrajinské zdroje meldují, že v jednání jsou zejména a skoro výhradně návrhy Porošenka.

Dále – Lavrov byl jediný, který signalizoval, že by něčeho podstatného mělo být dosaženo.

Bez odkazů, protože by jich bylo hodně, dám vyjádření dalších ministrů zahraničí z posledních nedělních hodin. Uvidíte naprostý kontrast vůči Lavrovovi.

Steinmeier – šance jsou skromné a Lavrovovo vystoupení v Mnichově jim také nijak nepomohlo.

Fabious – francouzský zamini – podporujeme Kyjev a jeho požadavky.

Britský zamini Hammond – podporujeme Kyjev, ale iniciativa je dobrá věc, konflikt nelze rozhodnout vojensky, dodávky zbraní ničemu nepomohou. Rusové neříkají ne, ale není to tak, že by snad řekli, bereme to, jak jste to napsali.

Aby následně večer přitvrdil a  vlastně obrátil – nazval Putina tyranem z 20.století, který se neumí chovat ve staletí našem, kde přece platí pravidla. A že prý sankce na něj!

Slábne mi paměť – kdy, že byla podniknuta akce k potrestání Saddáma Američany a Brity, když nechtěl zničit jemu jasně prokázané zbraně hromadného ničení? Bylo to ve 20. nebo 21. století? Nějak nevím. Protože britský ministr zahraničí přece má daleko lepší paměť a přesnější údaje než já! Nebo ne?

Ale nejzajímavější byl Kerry – Rusové a JEJICH SPOJENCI si musí vybrat. Pokud … tak budou podrobeni tvrdým dopadům.

Nejsou to přímé citáty. Jen parafráze postojů. Nestíhám, abych dal přesné citace s odkazem.

Stačí srovnat Lavrova a  ty ostatní. Ale zásadní je ten Kerry!! Všimněte si drobné, ale mimořádně závažné změny v  jeho větách proti minulosti. Ještě ve včerejších citacích jeho a Bidena, které jsem vám předložil, si mohlo vybrat Rusko mezi sankcemi a tím, když se ohne. Nyní už to jsou Rusové A JEJICH SPOJENCI!

Tahle změna je neobyčejně významná! Kerry, v podstatě, zastrašuje další země! Zajímalo by mne které … Osobně, když nad tím přemýšlím, vidím dvě skupiny, vlastně tři, protože u některých států nevím, jestli patří do té první nebo druhé. Seřadím vím je do těch třech skupin:

1- staří a noví spojenci Ruska – lehké váhy

Bělorusko, Kazachstán, středoasijské republiky, Kuba, Írán, Maďarsko, Řecko a možná i Česko se Slovenskem,

2- Nezávislé mocnosti, nerespektující a  tím prolamující izolaci Ruska

Čína, Indie

3- prahové země mezi skupinou 1 a  2

příklad Turecko, Brazílie

Ta první skupina je jasná. To jsou země, které si nemohou dlouhodobě dovolit vzdorovat americkému tlaku a a Kerry je varoval, že se mohou rychle s Ruskem dostat na černou listinu, když nebudou v lati. Těmhle bylo určeno Kerryho varování. A já bych řekl , že v první řadě – Řekům.

Ta druhá skupina je také jasná. Netuším jak v New Delhi, ale v Pekingu se asi docela pobaveně zasmáli, když Kerryho slyšeli. Tam si budou dělat, co chtějí a Washington s  tím vůbec nic nenadělá!

Otázka je u prahových zemí. Pokud Turci zrealizují plynovod místo South Streamu, je podstatná část amerických i evropských sankcí celkem k ničemu. Takže tlak na Turky bude maximální. Někdy si, doufám, povíme proč v detailu.

Jen tak mimochodem – nick chacal mi poslal tenhle odkaz:
Píše se tam o informaci od čínské tiskové agentury Chinagate, že prezident Kypru Nicos Anastasiades nabídl Rusku námořní a leteckou vojenskou základnu. …

Takže do skupiny 1- těch, co Kerry zastrašoval primárně a co se nakonec asi zastrašit nechají, přidávám ještě Kypr.

Fakt je, že v dnešní atmosféře se něčemu takovému, jako je ruská námořní základna Kypru, zdráhám věřit. Kdyby to měla být pravda, pak by to znamenalo, že Kerryho výhružky nejsou znakem americké síly, ale spíše křečí!

Ale k té Kerryho jasné vyhrůžce – jsem zvědav jak zafunguje. Jen si říkám, jak lze v tomto prostředí podepsat nějakou rozumnou dohodu…..

Včera jsem se díval na ruskou bilanci zahraničního obchodu za 2014. A  přesto, že 4. kvartál byl v odhadech a tím i celorok, mělo Rusko v celkové predikci pořád ještě malý přebytek příjmů nad výdaji! I přes masivní odtok kapitálu ze země!! Jestli budu mít zítra volnější ruce, dám i detaily. Ale jestli je to tak, pak potom je schopno plně financovat svoje dovozní potřeby, aniž by nějak zásadně čerpalo v devizových rezerv!!!

Když už jsme u těch ekonomických věcí – už dlouho do tohoto sloupku chci dát článek z Patrie -Project Syndicate: Proč ruská ekonomika nezkolabuje.

Nějak se mi stále vyhýbal, až včera mi ho, naštěstí, připomenul slovenský kosíř DrM.

Dám z něj jen citát, což je škoda. Doporučuji k přečtení celé!

Rusko ale není ekonomický případ směřující k odpisu – alespoň prozatím. Současná situace se velmi liší od roku 1998, kdy Rusko hospodařilo s dvojím schodkem, fiskálním i na běžném účtu. Potřebovalo si půjčit a rozsáhle tak činilo v cizí měně. To znamenalo, že jak rubl devalvoval, ruský dluh narůstal. Nakonec začal neodvratný krach.

Naproti tomu v posledních letech se Rusko těšilo tučným rozpočtovým přebytkům a veřejný dluh je pod hranicí 20 % HDP. Je pravda, že příjmy z ropy a plynu, které představují většinu státního důchodu, se při přepočtu na dolary srazily na polovinu. Jenže ruská měna se propadla o zhruba stejný podíl, což znamená, že státní příjmy v rublech zůstávají téměř beze změn.

Rovněž ruská bilance běžného účtu byla v posledních letech povětšinou v přebytku. Hrubý veřejný a soukromý externí dluh nedosahuje ani 40 % HDP a velká část je denominovaná v rublech. Ostrý propad příjmu z exportu sice situaci rychle mění, ale Rusko startuje z pohodlné pozice. Panikařit by bylo předčasné.

Jedna z renomovaných západních institucí říká v podstatě totéž co já – pro Rusko a jeho ekonomiku bude, vedle boje proti inflaci a udržení rozumných podmínek pro vnitřní refinancování své ekonomiky, k.o. kritériem – udržet ideálně přebytek na účtu platební bilance nebo alespoň deficit, delší čas dostupně financovatelný z devizových rezerv. Tady se pro Rusy bude ekonomicky lámat chleba. Pokud zůstane zachována, nejméně v globálu, rovnováha mezi příjmy a výdaji v  cizích měnách, nemá si na něm nikdo moc co vzít.

Vrátím se ke skončené konferenci v Mnichově. Rusko tam bylo věčně na pranýři. Prostě – dokonalý otloukánek!

Agresor, mezinárodní podpalovač, imperialista, atd.atd. Prostě pro téměř všechny účastníky začínají dějiny vztahu Ukrajina – Rusko běžet až dnem obsazení Krymu. A navíc i v tom čase po něm mají výrazné výpadky paměti. Připomenul jim to včera, v rozhovoru pro bratislavskou pravdu bývalý ukrajinský premiér a  dnes Interpolem hledaný zločinec -Nikolaj Azarov.

Rozhovor, na který mi link poslal, jako už tradičně chacal je zde.

I z tohoto rozhovoru dám kousek, jakkoli je to , v mnohé, objevné čtení!

Nazvali ste Rusko agresorom. Zapíšte si preto: 600 tisíc ton energetického uhlia sme dostali v decembri od Ruska. Ak by sa tak nestalo, tak to by pre Ukrajinu znamenalo energetický kolaps, pretože geniálna vláda s Litovčanmi a Gruzíncami spôsobila deficit vo výške 10 tisíc megawattov. A podľa vás agresor dodáva uhlie a nepripomína päťmiliardový dlh. Radšej mi povedzte, čo je to Severo-Krymský kanál. Veď ste úplne bez vody nechali Cherson. Je to do očí bijúce darebáctvo. Vari Litovčan (nový minister hospodárstva Abromavičius) rozumie ekonomike? Je vari Litva, z ktorej do zahraničia vycestovalo za prácou 500 tisíc obyvateľov a zarábajú si umývaním záchodov, príkladom rozvoja?,“ nezdržal sa ukrajinský expremiér.

„Obdobie nášho vládnutia sa dnes vykresľuje v čiernych farbách. Pritom skutočnosťou bol v tom čase 10 percentný rast HDP a to v období svetovej krízy. Je to vari málo? Alebo rast príjmov obyvateľstva 1,6 krát. Za posledné dva roky bola inflácia 0,5 percenta. Sú to vari dôkazy neprofesionality?,“ – upriamil svoj pohľad na minulosť Azarov. V tejto súvislosti konštatoval, že normálny vývoj krajiny vždy zablokovali vnútorné a zahraničné destabilizujúce sily, ktoré sa spojili a uskutočňovali prevrat.

Takže ono v Čechách oblíbená hláška – líp už bylo má na Ukrajině úplně jinou dimenzi!

No a ta ruská příšera, ten agresor, zachránil svého, dnes úhlavního nepřítele z Kyjeva, před totálním energetickým black outem. Jak to, že uhlí neposlaly Spojené státy nebo Polsko, kteří jsou ovšem ochotni posílat zbraně?

Ale vrátíme se zpět k mnichovské konferenci o bezpečnosti. Skvělý link mi poslala paní Šims. Bavorský veřejnoprávní vysílač Bayerische Rundfunk /BR/ provozoval po dobu jejího konání tzv. videoblog. Kam umisťoval průběžně videa se zajímavými výroky a také zajímavé tweety. Část je v němčině, část v  angličtině. Parádní přehled zde.

Vlastně – paní Šims mi poslala linky dva. Ještě tenhle (zde).

A rovnou k němu připojila český překlad. Já z toho článku nedám nic. Mám totiž, když to čtu, docela vážné pochybnosti o serioznosti původního zdroje – nikoli snad o paní Šims, která patří k renomovaným sloupům a oporám Kosy. Nicméně mohu se mýlit (jakkoli si myslím, že v tomhle případě ne). Ale nechám na těch, co vládnou angličtinou, aby si to prošli a sami rozhodli co s  tím. Abych je navnadil, zvřejním první dvě věty. Jakkoli už tu druhou pokládám za fake.

Němci zatkli asitenta Victorie Nuland, který je kromě toho i zaměstnancem Vanguard Corporation. Zatkli ho téměř s miliardou vysoce kvalitních falešných dolarů, tištěných ve Vanguard Corporation. Tento zaměstnanec (je členem ministerstva zahraničí) a během výslechů sdělil, že je dal do oběhu s vědomím Vanguard Corporation a všemi jejich dalšími společnostmi a s vědomím Nulandové, McCaina, Kerryho a další …

Vrátím se opět ke Kerrymu. Na tom přehledu BR od paní Šims je také jeho vystoupení, kdy říká, že ač si to mnozí přejí, naprosto není rozdílu v přístupu k Rusku a k sankcím rozdílu mezi USA a  Evropou. Jsme jednotní a  zůstaneme jednotní! Mno…

K tomuhle Kerryho prohlášení přináší velký článek Spiegel.

Titulek je jasný – Ukrajinská krize rozděluje USA a  Evropu.

A za klíčový považuji tenhle odstavec:

V Mnichově bylo zřetelné jako nikdy před tím v konfliktu ohledně ruské agrese vůči Ukrajině, že USA nejsou připraveny nadále sledovat diplomatický kurs Paříží a Berlínem vedené EU. Ve Washingtonu už víru ve smysl jednání s Putinem ztratili nejen jestřábi typu Mc Caina.

Osobně si myslím, že se Spiegel ve svém hodnocení hrubě mýlí. Že Američanům už dávno nejde o to, aby byl ten konflikt nějak mírově urovnán a ještě k tomu rychle. Kdyby ano, bylo by se tak už dávno stalo. Jaceňuk a Porošenko nemají prachy. A jistě by od nich mohli Američané chtít úplně to samé, co chtějí od Assada – aby začal jednat s povstalci a  bylo dosaženo jejich podílu na moci. Na Ukrajině jako v  Sýrii. Mimochodem – syrská jednání právě v Moskvě běží! Prapůvodem všech problémů na Ukrajině je naprostá a  totální ignorance povstalců a jejich požadavků ze strany kyjevské vládní oligarchie. Kdyby Porošenko s Jaceňukem byli ochotni loni v  červnu sednout za jednací stůl, tak jako se to chce od Assada, žádná válka by nebyla.

A Porošenko není ochoten přímo s Doněckem a Luganskem jednat ani tehdy, když stojí u Děbalceva na pokraji porážky. Pročpak asi. Kdopak mu dává jasné signály – bojuj dál!?

Ještě dále než Spiegel jde ve svém referátu o vnitřní konferenci, kterou si uspořádali sami Američané pro své diplomaty a  politiky v Mnichově, Bild. Zřejmě měl špičkové zdroje mezi personálem, který zajišťoval obsluhu těchhle spešl VIP v uzavřeném salonku. Protože je schopen citovat Nulandovou i Breedlova a  řadu dalších.

Němčináři ten článek naleznou zde.

Nulandové slovník byl jako vždycky – jemný a  vybraný. Merkelové cestu do Moskvy označila za Merkelové moskevský cajk. Ale slangově bych to uměl přeložit jinak. Jiný diplomat s vytříbeným slovníkem to nazval – „Moscow-Bullshit“ Evropanů …

Fakt, ti si přejí, aby došlo k zastavení bojů!

A Nulandová ve svém extempore pokračuje:

“Oni mají obavy o škody, které jejich ekonomice způsobí ruské protisankce.“

Já dodávám, že v Německu umí počítat. A  jaksi nejsou nijak nadšeni z toho, že zatímco od zavedení sankcí jejich export do Ruska o 18% klesl, americký o 7% stoupl…

Ale dejme zase slovo Nulandové:

Nepošleme na Ukrajinu žádné čtyři divize, jak se obávají v Evropě, ale jde o relativně umírněné množství protitankových zbraní …

A když všechny ty zbraně začne vypočítávat Breedlove a  dostane se až k systémům, které by měly zasahovat údajné ruské zásobovací konvoje, Nulandová ho zarazí a  říká – zásadně používejme termín obranné zbraně. Jako diferenciál k termínu o ruských útočných zbraních!

A Breedlove souhlasí a dodá, že ty zbraně dodané Ukrajině nejsou schopné zajistit vítězství nad Putinem, ale jsou schopni mu zvednout cenu za jeho podporu povstalců do výše, kterou neunese …

A jen tak na konci Bild přichází s  dobrou poznámkou – ty zbraňové komplety nebude schopna obsluhovat ukrajinská armáda. Takže u nich budou muset být američtí instruktoři…. Takže půjde o přímé střetnutí Ruska s  Amerikou… Prostě – Moscow Bullshtit ….

Tak si ten Bullshit z Moskvy popišme v  číslech. Ukrajina, ústy Porošenka prezentuje, že na Ukrajině zahynulo asi 5,5 tisíce mrtvých.

Já jsem v Ukrajinské svodce ze dne 30.01.2015 napsal tohle:

Paní Elena Vasiljevová je opravdu pozoruhodná žena. Padlých ruských vojáků je podle ní více, než OSN předpokládá celkový počet obětí konfliktu. Ale nebudeme cimprlich. Já osobně si také myslím, že mrtvých na Donbasu není 5,5 tisíce, nýbrž 55 tisíc.

No včera Frankfurter Allegemeine, s odvoláním na informace německých tajných služeb, napsal, že počet na Ukrajině dosáhl 50 000…. A Porošenko, jak je konstatováno ve stejném článku právě v Mnichově mluvil o 1200 vojácích a 5400 civilistech.
(zdroj zde)

Věříte, že bych byl radši, kdyby Porošenko nebyl lhář, ale já byl za prostoduchého, co na vás valí bludy?

Ve Frankfurter Allgemeine jsem objevil ještě něco,….. ale je pozdě a jsem totálně vycucnutý. Takže zítra.

Vlastně – ještě ne. Přidám zajímavou drobnost. Pamatujete si ještě, jak se Američanům nelíbí a vyčítají Evropě, že jí vadí, že musí nést důsledky sankcí proti Rusku a  že myslí jen na svoje zájmy? Fajn – takže dám titulek z FAZ

USA se bojí islamistů – hrozí zavedením viz pro Evropu
(zdroj zde)

V článku je sice ta vízová povinnost bagatelizována, ale prý Američané budou od evropských zemích požadovat daleko více dat o občanech cestujících do US…

Prostě – každý hlídá jen a pouze svoje zájmy. Ale některé jsou zjevně důležitější než ty další. Amíci se bojí džihádistů, tak Novák z České Horní Dolní se bude muset informačně svléknout do naha!