Řecko, Debalcevo, Brusel a zaplňování bílých míst

napsal vlk
22.2.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/
 

Dneska mediální přehled nebude. Večer totiž kope Viktorka proti Budějovicím a tak nebude dneska na pravidelný sloupek čas, protože prostě projíždět zdroje nestihnu. Tudíž si dáme malé zamyšlení nad souvislostmi mezi řeckým dluhem a ukrajinským debaklem v Děbalcevu. Respektive malou lekci opravdu velké světové diplomacie!
Včerejší mediální výběr jsem ukončil takto:

No a na závěr informace o Řecku, kterou znáte – Řekové se předběžně ohnuli. Přesně podle mého odhadu, že Minsk II je pro ně prostě hodně špatná zpráva. Já osobně si myslím, že Děbalcevo, možná bez jakéhokoli protestu, prostě prošlo kvůli dolisování Řecka do žádoucí podoby. Jenže současný řecký úvěr byl prolongován jen o 4 měsíce. A myslím, že Syriza to schytá těžce doma, takže za několik týdnů začne tahle kauza znovu. A kdo ví jak to mezi tím bude vypadat na Ukrajině a s Ruskem. Současná dohod a nic nemění na skutečnosti, že Řecko ten dluh prostě nikdy nesplatí!

Syriza, podle posledních informací, už v Řecku čelí tvrdé kritice, že přes velké řeči a ještě větší sliby, nakonec Bruselu ustoupila. A  své voliče zradila.
Počkáme na vývoj dalších dnů a týdnů. Ale její momentální porážka je zřejmá. Podobně jako musí být těžce frustrovaní její voliči.

Stejně tak je jasný drtivá prohra Ukrajiny v Děbalcevu. Mají tyto dvě něco společného?

Nyní odbočím – kdykoli si připravuji nějaký článek, tak prvním krokem je vždy výběr tématu. Pak si k němu snažím sehnat faktografii, pokud možno v čase i co do zdrojů, co nejobsažnější. Následně fakta utřídím, udělám z toho nějaký závěr a všechno vám předložím jako článek. Nic překvapivého normální postup. Stejně jako je normální, že ty svoje fakta řadím do logických řetězů, aby pěkně navazoval jeden na druhý a nebyla mezi nimi žádná díra nebo umělá spojka, z které by na sto honů trčela nějaká násilná konstrukce, či fakta nevypouštím, abych neměl přebytečná, do řetězce nezapadající, takže bych ho nemohl uzavřít a proto vám je zatajím, ačkoli jimi disponuji. Výsledkem jsou, ty šíleně dlouhé traktáty, protože se vše snažím do detailu, aby nevznikly pochybnosti, popsat…

Spojení řecký dluh a jeho nové projednávání, kdy se Řekové prostě budou snažit dluh pokrátit jasnou výhružkou, že budou blokovat třeba souhlas Řecka s  dalším kolem sankcí, bylo jako houska na krámě, na jejich místě by tuto zbraň použil zkrátka každý. A stejně tak jasné pro mne bylo dilema, zejména pro Německo, že si bude muset vybrat mezi tvrdým postojem vůči Řecku a sankcemi vůči Rusku. Obojí najednou totiž v čase, který byl k disposici, řešit nešlo A že mne bude moc zajímat, co nakonec zvolí – Prachy nebo sankce? Respektive tvrdost na Atheny nebo Moskvu. A  zdá se, že si Německo vybralo – Prachy a Děbalcevo. Naprosto pragmaticky a podle očekávání. Vlastní šrajtofle je vždycky pro každého nejdůležitější.

Seřaďme si dostupná fakta:

1- ještě 15. ledna 2015 odmítla jen Merkelová do Astany na domluvenou schůzku s Putinem, Hollandem a Porošenkem, s odůvodněním, že nebude cestovat, když není naděje na pozitivní posun.

2 – za tři neděle , ale nečekaně a ve všem spěchu, sebrala Hollandapod paží a mazala do Moskvy za Putinem. Prý s vymyšleným plánem na zastavení bojů.

3 – ten plán do teď veřejnost neviděla a podle mne neuvidí. Žádný nebyl.

4 – Spojené státy, Polsko a leckdo jiný, do té doby chrastil výhružně dodávkami zbraní.

5 – Merkelová, které američtí hardliněři nadávali kudy chodili, se tehdy okamžitě po setkání s Putinem, na kvalt, vydala do Washingtonu

6 – Washington, ačkoli se vyhrocovala situace u Debalceva, najednou přestal hovořit o dodávkách zbraní , okamžitě otočilo i Polsko, Britové a Balti, je prý nutno dát šanci míru.

7 – skoro všichni na Západě najednou začali hovořit o Minsku II jako o poslední naději pro zachování míru. Ačkoli ještě pár hodin před tím hodlali zvyšovat náklad pro Rusko.

8 – v Minsku se přijal Minsk II, který se ničím nelišil od Minsku I, nedával žádné záruky navíc, prostě nově nula a že by vycházel z nějakého speciálního návrhu , který měla v kabelce Merkel nebo s diplomatce Holland? To se nám nepokusil namluvit ani český mainstream.

9 – výsledek byl ale prezentován, jako obrovské vítězství Merkelové a někteří pro ni požadují Nobelovu cenu míru

10 – ledva byl uzavřen Minsk II, dostalo se Rusku, na prvý pohled nesmyslně, nových sankcí. Které odsouhlasilo i Řecko.

11 – Minsk II nezabránil pokračování povstaleckého útoku na Děbalcevo a  celá vojenská akce skončila ukrajinským debaklem. Kupodivu na vývoj u Děbalceva nikdo ze Západu nijak nereagoval. Nikdo nesvolával urgentní jednání EU, nikdo neletěl do Washingtonu nebo naopak na rychlé konzultace, všichni dělali jako, že Minsk II jede, jak má a Francie to dokonce oficiálně konstatovala.

12 – Řecko se ohnulo a dostalo čtyřměsíční prodloužení stávajícího režimu, s tím, že se má ohnout ještě více.

Tuhle rekapitulaci jsem provést prostě musel, ačkoli ji znáte. Z jednoduchého důvodu. Po Minsku II jsem napsal tu čtyřdílnou analýzu (zde), (zde), (zde)(zde) a  stojím si za ní i nadále. Například za tvrzením, že poraženými z Minsku II jsou Řekové. Jakkoli mi bylo jasné, že prostě ne všechny dílky jejího puzzle do sebe přesně zapadají.

Pak následoval článek v Deutsche Wirtschafts Nachrichten, postavený na analýze Reuters, že pád Děbalcevského kotle byl součástí obchodu mezi Západem a Ruskem za příměří. Který mi připadal jako scifi.

A když jsem hodnotil počínání Západu, speciálně Merkelové, tak jsem položil správnou otázku – co se mezi 15. lednem 2015 a její a Hollandovou cestou do Moskvy stalo tak převratného, že změnila najednou tak dramaticky postoj a jela k arciďáblovi osobně? A  ve shodě s obecným míněním jsme konstatoval, že obklíčení Děbalceva a hrozící porážka Kyjeva! Tahle odpověď je logická a obecně akceptovaná. Ale jen do drtivého zničení ukrajinských vojsk v kotli! Kterému nikdo nezabránil! Opravdu jeli ti dva za Putinem a dovlekli Porošenka do Minsku II, aby zabránili zničení ukrajinské armády v Děbalcevské kapse? Aby následně, když to jednání proběhlo, bez mrknutí oka a jakékoli snahy donutit Rusy k zastavení operace, nechali obklíčené Ukrajince vybít?

Vždyť je na první pohled jasné, že tohle nemá žádnou logiku! Něco je tady špatně! A hodně špatně! Opravdu? Nebo je všechno jak má být, klape to logicky bez chyby, jen vyprávíme špatný příběh?

Podle mne je to opravdu o špatném příběhu! O správné storry, kdy Merkelovou nebudou navrhovat na Nobelovu cenu cenu míru, ale když to hodně přeženu, tak na Nobelovu cenu za ekonomii, respektive za záchranu německé státní pokladny! Storry o tom, že Děbalcevo bylo cenou, jak dostat Řeky!

Prostě příběh o tom, jak se opravdu mimořádně mazaně a delikátně hraje hra Prachy nebo sankce a co to vlastně je ona vrcholná světová diplomacie! A to tak, aby si svět ani náhodou nevšiml, že cílem konání je zachránit německý podíl na řeckém dluhu a všechno se tvářilo jako snaha dosáhnout míru na Ukrajině!
A jak že tohle vlkovo vyprávění bude vypadat teď? takhle:

1- Merkelová odmítla jet na schůzku v  Astaně 15.ledna s oficiálním, pozor, oficiálním!! odůvodněním, že není žádná naděje na nějaký pokrok. Ve skutečnosti

2 – Merkelová schůzku odsunula kvůli bezprostřednímu termínu řeckých voleb! Aby si připravila pozici pro případ, že by

3 – vyhrála podle odhadů očekávaně Syriza. Celé eurozoně a Merkelové zejména, bylo jasné, že nastupuje volba Prachy nebo sankce! Proto Merkelová mluvila o tom, že Astana jen tehdy, bude li rychlý průlom v jednání. Nebylo ani Děbalcevo ani Syriza. Takže nikdo nebyl, Kyjevem počínaje, přes Moskvu až k Washingtonu k ničemu v lednu ochoten. Ale Syriza už byla ve dveřích a  německých 80 miliard v těžkém ohrožení.

4 – přichází Děbalcevský kotel, Porošenko volá o pomoc, Američané chrastí zbraněmi a Řekové jsou stále drzejší a sebevědomější.

5 – Merkelová se domluví s Hollandem a okamžitě jedou nejdříve do Kyjeva, ale hlavně do Moskvy. Aniž by měli nějaký konkrétní plán a mírový návrh. Proto ho nikdo nevyšťoural a proto se ho povedlo utajit! Co neexistuje se utají naprosto pohodově. Jediné co opravdu mají, je jen mezi nimi dvěma – totiž, že z problému – Prachy nebo sankce, si oba, jednoznačně, vybrali jako prioritu ty PRACHY! Což znamenalo jediné – nějak se bleskově zaranžovat s Rusy, ale tak, aby to mohlo být vydáváno jako řešení ukrajinského problému.

Přirozeně, že o tomhle výběru neměli v Kyjevě a Moskvě ani tušení. A nejspíš ani ve Washingtonu. Protože Merkelová se zřejmě obávala, že kdyby to dala nějakou diplomatickou linkou, došlo by možná, ze strany McCainů, pokud by se k té informaci dostali, k řízenému úniku informací!

Což by plán okamžitě potopilo, protože Rusové by zvedli cenu své ochoty k příměří a Řekové by se postavili na zadní. Totéž Kyjev a američtí jestřábové. Takže Merkelová jede na otočku osobně do Washingtonu a  sdělí Obamovi – Barracku, já si nemohu dovolit přijít o 80 nebo dokonce 90 miliard EUR daňových peněz, to by mne poplatníci a voliči roztrhali na kusy. Navíc eurozóna by se mohla rozpadnout a Evropa skončit v chaosu. Takže se v Americe teď s těmi zbraněmi pro Porošenka uklidněte, jestli chceš mít Německo dál jako oporu a dej mi volnou ruku, ať to nyní stojí, co to stojí! A zavolej Polákům a Britům, ať se uklidní i oni. Ještě dostanou možnost účtovat s Ruskem.

6 – dochází k jednání v Minsku a jsou podepsány dohody Minsk II. Skoro nikdo není spokojen. Povstalci i Kyjev se bouří, Atény jsou zaskočeny. Ale tihle do velké diplomacie stejně nemají co mluvit!

7 – následuje bleskově summit v Bruselu. Kde na první pohled naprosto nesmyslně (že vlku!!!), je Rusko za svou ochotu „odměněno“ novou dávkou sankcí. Za to, že povstalce dotlačilo k Minsku II! Pro tenhle zdánlivý nesmysl, musí hlasovat i Řekové. Hlasují, protože buď už tady si uvědomili, že prostě Minsk II je jejich porážka nebo si to naopak neuvědomili, chtěli ukázat před závěrečným jednání kooperativnost a čekali za to odměnu. Obojí vychází na stejně – Němci už nemají rovnici o dvou neznámých, ale jen o jedné – kdy Řecko pochopí, že jeho hra Prachy nebo sankce, je už dohraná?

8 – Rusko se buď přes svoje kanály dozví, či samo pochopí, pozadí té šarády a  její celkový cíl, tedy zachránění peněz, které Eurozóna nalila do Řecka a  sdělí povstalcům, že mají ještě pár dní – nejméně do minulého pátku, kdy dojde mezi ministry EU ke konečnému hlasování o prozatímním řešení athénského dluhu, aby získali Děbalcevo!

9 – Odhad či informace Moskvy se ukáží být správné. Nikdo na západě do pátku 19. ledna nehne ani prstem! O sankcích ani nešpitne, aby se Řecko nedostalo znovu na koně!

10 – jediný, kdo je za totálního hlupáka a nikoho to nemůže překvapit, je Kyjev. Tedy Porošenko, Jaceňuk a celá tahle cháska, která jen zoufale přihlíží, jak jejich pozici Západ obětoval bez mrknutí oka! Stejně jako oni obětovali naprosto nesmyslně svoje vojáky v kotli. Porošenko se zmůže pouze na vztekle zoufalý telefonát – nedělejte, že tohle je naplnění dohod z Minska II! – a na odsun rodiny z Ukrajiny!

11- opolčenci a Moskva okázale slaví viditelný triumf

12 – Merkelová a ostatní státy eurozóny triumfují nad porážkou Řecka, které, minimálně prozatímně, přijímá diktát. Ovšem bez jakéhokoli vnějšího triumfu! Svět o téhle hře by neměl vědět! Je totiž mimořádně cynická, byť jde o mistrovskou lekci vrcholné světové diplomacie! Je placena řeckou beznadějí a zoufalstvím a hlavně nezměrným utrpením a životy těch, co bojují a žijí na Donbasu. Nicméně jestli to takhle bylo, pak to bylo sehráno naprosto skvěle!!!!

Tenhle příběh nevydávám za pravdu. Nabízím ho jako možnost. Která vysvětluje věci, které mi do teď nikam nezapadaly:

a/ totiž náhlý posun v myšlení Merkelové a náhlé ochotě jednat a to za každou cenu,

b/ změnu postoje Washingtonu,

c/ naprosto nelogické sankcionování Ruska (které si osobně vysvětluji jako test pevnosti řeckého postoje v nových podmínkách, kdy po Minsku II ztratilo vydírací potenciál),

d/ mlčení Západu ohledně pokračující operace Děbalcevo a zatím naprosto žádné zmínění nějaké sankční odvety.

Velmi rychle se ovšem ukáže, jestli jsem si to vycucal jako zajímavé vyprávění z prstu nebo jestli na tomhle příběhu něco může být.

A jak se to ukáže? Řekové jsou na řetězu a v boudě. Alespoň nějaký čas. Takže nastává doba sáhnout do sankčního rejstříku a  zvýšit Rusům cenu za Děbalcevo! A to stejně podstatně jako hlavně rychle.Už jsme si řekli, že Merkelová by rozhodně neměla být navržena na Nobela za mír, ale tak maximálně za ekonomii. Ona nezapomněla, že má momentálně hlavní nevyřízený účet s Moskvou! A že ho musí vyřídit dostatečně rychle před datem, než se bude v  červnu jednat znovu s  Aténami. Jestli tam ovšem Syriza ještě bude u moci! Tudíž – pravdivost tohoto vyprávění potvrdí rychlé zavedení nových sankcí proti Rusku. Jestliže sankce nebudou, pak jsme vám vyprávěl dneska jen zajímavou „historku z natáčení“, které se nikdy nekonalo. Sám jsem zvědav.

A teď jdu na Viktorku! Tak zase zítra.

/Vlkovi závidíme zážitek přímo ze stadionu – Viktoria Plzeň – Dynamo České Budějovice 6:0 (2:0) – pozn.red. NR/