Šarij o jednotné Ukrajině: Už nevěřím, že je to možné

Anatolij Šarij

Marina Kuzina 
28.2.2015 eRepublika

Bylo prolito příliš mnoho krve, je zde příliš mnoho nenávisti. Tolik komentář ukrajinského analytika Anatolije Šarije k možnosti naplnění tzv. “Minských dohod”. 


Podle Šarije se jednoznačným přelomem v konfrontaci západu a východu Ukrajiny stala Oděsa, ale i tehdy ještě bylo možné zemi zachránit.

Anatolij Šarij napsal(a):

Tehdy jsem říkal, že je vše možné zastavit, ale museli by se umlčet radikálové, tedy ti bojovní lidé, z nichž 80 % nevidí ani bombardování, ani mrtvoly, přitom ze svých teplých kanceláří posílají po sociálních sítích výkřiky: “Zabít! Ukřižovat! Upálit!” Tehdy jsem věřil tomu, že Ukrajina může zůstat unitární a nedělitelná. Dnes už nevěřím tomu, že lze věci vrátit nazpátek. Bylo prolito příliš mnoho krve, je zde příliš mnoho nenávisti.

Novinář Šarij prohlásil, že některá masmédia se změnila v jakýsi rychlostní eskalátor nenávisti. A nenávistí jsou naplněni také lidé z válčících stran.

Anatolij Šarij napsal(a):

Velmi mnoho lidí ztratilo v této válce své blízké, a proto nevěřím, že se něco může vrátit zpět. Proces oživení země bude těžký a nebude trvat ani pět, ani deset let. Na Ukrajině bohužel není žádný Mojžíš, který by vyvedl tento lid a přivedl ho do zaslíbené země za 40 let. Nenávist se předává z pokolení na pokolení. Neříkám, že je to nemožné. Na světě neexistuje nic, co by bylo nemožné. Dnes však neexistují žádné předpoklady k tomu, aby se na Ukrajině cokoli změnilo k lepšímu.

Při tom všem zdůraznil, že vždy vystupoval a vystupuje za jednotnou a nedělitelnou Ukrajinu. Za současného vedení země je to však nemožné.

Anatolij Šarij napsal(a):

Miluji svoji zemi, ale to neznamená, že musím milovat tuto vládu. Máme všechny předpoklady k tomu, aby Ukrajina byla jednotnou a jednou z nejbohatších zemí světa, nikoli tou, která běhá a nabízí se tu Rusku, tu Západu. Ukrajina musí být soběstačná. To je však možné jenom poté, co bude svrženo současné negramotné, křivácké a absolutně nekompetentní vedení. Velká parta lidí sedí a nemůže stabilizovat kurz hřivny. A může za to válka! Kyjevští úředníci berou úplatky – a může za to válka. Jaký vztah má válka k tomu, že nemůžete odstranit všeobecnou korupci?

Připomínám, že populární ukrajinský novinář Anatolij Šarij byl nucen utéci ze země za Janukovyčova režimu. Požádal o politický azyl v Litvě poté, co na něj bylo za články o korupci v mocenských strukturách zahájeno trestní stíhání. Poté na něj byl vydán zatykač. Odpůrce Janukovyčova režimu se nedostavil ani k soudu současného oligarchického režimu. Ukrajinská strana zahájila proces, jehož cílem je zbavit Šarije práva na azyl v Litvě. Minulý týden to novináři oznámili litevští úředníci. V EU neexistuje precedens, že by zbavili statutu uprchlíka za to, že kritizoval vedení své země. Ale co není, to může být.

– – – 

Zdroj zde, překlad: Stan

Související články:

Alexej Mozgovoj o situaci na frontě
Bezpečnostní rizika vyplývající z ukrajinské krize
Porošenko čistí nacistům a oligarchům cestu k vládě
Naše Máša
Igor Bezler: bojujeme proti fašismu a oligarchátu
Skandinávie chystá nové, severské EU
Ve Švýcarsku se chystá revoluční občanské referendum o měně
Okénko do Francie
Řecko, děsivý přízrak neoliberální Evropy
Němečtí piráti mají ekonomický program