Americké ministerstvo zahraničí si vyžádalo dalších 20 milionů dolarů na protiruskou propagandu


7. 2. 2015   zdrojzdroj
“Všudypřítomná kremelská propaganda tráví mysl celého Ruska, zemí, nacházejících se v blízkosti Ruska, a vlastně celé Evropy!”. Těmito slovy začala paní náměstkyně ministra zahraničí USA pro evropské a  euroasijské záležitosti své vystoupení před senátním výborem pro zahraniční věci, když vysvětlovala nutnost výrazného zvýšení rozpočtu na boj proti tomuto “zlu”.


Jak uvádí Victoria Nuland, představenstvo pro mezinárodní vysílání (BBG) “přidělilo 22,6 milionu dolarů na programy v ruštině, to je o 104% více, než byly výdaje během Majdanu nebo o 49% více než ve fiskálním roce 2014”. Ministerstvo zahraničí kromě toho vyčlenilo na “konfrontaci s ruskou propagandou” dodatečné finanční prostředky ve výši 23,2 dolarů.

Veškeré finanční prostředky budou použity v různých cílových programech, jako je například nevinná výměna studentů. Kromě toho bude za tyto prostředky poskytnuta “podpora pro rozvoj” různým občanským “kontrolním” skupinám. Ale většina z těchto prostředků půjde na to, aby se úspěšněji “čelilo ruské propagandě prostřednictvím školení rusky mluvících novinářů” a poskytování přístupu k “na důkazech založeným” materiálům kontrolovaným médii.

Kromě toho Nuland řekla, že se přípravuje i rozšíření programu rozhlasových stanic “Hlas Ameriky” ​​a “Svobodná Evropa”, jejichž cílovými posluchači jsou ruští i ukrajinští rusky mluvící obyvatelé. Kongres USA vyčlenil dalších 10 milionů dolarů na podporu ruskojazyčných médií ve východní Evropě. Podle ní je teď auditoriem amerických médií v Rusku a na Ukrajině téměř 6,6 milionu osob. Všechny investice ve věci “opozice kremelské propagandě”, jak s patosem prohlašují nejvyšší američtí činitelé, byly podpořeny a schváleny nechvalně známým “Zákonem na podporu svobody.”

Ovšem financováním se v této věci zdaleka ne všechno řeší. Zdá se, že americká administrativa se přece jenom střetne s kádrovými problémy. Šéf BBG Andrew Lac má například podle zpráv z médií v úmyslu odstoupit, i když odpracoval v této pozici pouze asi 1 měsíc.

Není to poprvé, co americké úřady mluví o potřebě zvýšení investic do protiruské propagandy. Minulý měsíc americký ministr zahraničí John Kerry znovu žádal podvýbor pro dotace “o ještě více peněz na boj proti negativnímu vlivu”, který mají na okolí ruská média.

“Rusko dnes můžeme slyšet v anglickém jazyce všude. A co můžeme proti tomu udělat my, máme nějaký ekvivalent, který je možné slyšet v Rusku?”, ptá se Kerry. A požádal výbor o dalších 639 milionů dolarů na “pomoc pro naše přátele na Ukrajině, v Gruzii a Moldávii, aby mohli obstát před tlakem ze strany Ruska a pevně se integrovat do Evropy.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová