Pro současný režim “nepohodlní” ukrajinští soudci obdrželi povolávací rozkazy


6. 3. 2015    zdroj
Soudci, kteří uznali nezákonným přerušení vyplácení sociálních dávek v oblastech mimo kontrolu Kyjeva, dostali předvolání na vojenskou správu. Kyjevský obvodní správní soud je toho názoru, že kyjevské orgány státní moci se snaží na soudce vyvíjet tlak.

Čtyři soudci, kteří již dříve uznali nezákonnost rozhodnutí ukrajinských orgánů o tom, aby se nevyplácely důchody a sociální dávky lidem jen proto, že žijí na území nekontrolovaném Kyjevem, obdrželi předvolání na vojenskou správu.

Na svůj osud čekají také “Themidiny služebníci,” kteří již dříve odmítli rozhodnout o zákazu Komunistické strany Ukrajiny, jak to vyžaduje “komunita Majdanu” a ukrajinské orgány státní moci.

Pravda. Ru již sdělovala, že tři soudci Pečerského okresního soudu jsou podezřelí, že vědomě vynesli nespravedlivé rozhodnutí. Jsou to Sergej Vovk, Viktor Kitcjuk a Oksana Carevič. Generální prokurátor Viktor Šokin požádal Nejvyšší radu, aby souhlasila s jejich zatčením. Jsou obviněni z “nezákonného rozhodnutí o odebrání řidičských průkazů účastníkům automajdanu.” Soudci očekávají, že budou zatčeni.

Již před tím hlava Národní bezpečnostní rady Alexandr Turčinov oznámil, že nařídil, aby nebylo umožněno vycestování ze země všem těm soudcům, kteří ještě “neprošli lustracemi”.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová