Drtivý tlak na Obamu: Americká Sněmovna reprezentantů požaduje dodávky zbraní Ukrajině

25. 3. 2015    zdroj

Tolik jednoty je ve Washingtonu málokdy. Sněmovna reprezentantů s velkou většinou vyzvala amerického prezidenta Obamu k zasílání smrtících zbraní na Ukrajinu. Výsledek je jednoznačný, 348 hlasy proti 48 schválila Sněmovna reprezentantů rezoluci, která požaduje dodávky zbraní Ukrajině. Vláda v Kyjevě potřebuje smrtící zbraně z USA, aby chránila svou suverenitu proti separatistům na východě země, uvádí se ve zdůvodnění.
Rezoluci podpořili jak republikánští, tak demokratičtí poslanci. Chtějí tím zvýšit tlak na vládu prezidenta Obamy. Ministerstvo zahraničí dosud sdělilo,že vláda uvažuje o dodávce smrtících zbraní Ukrajině. Nejprve se ale musí zjistit, zda proruští separatisté dodržují příměří dohodnuté v Minské dohodě.

V minulých dnech byly hlášeny z východní Ukrajiny nové boje. Ve spolkové vládě proto narůstá obava, že pracně dohodnutý časový plán příměří nebude dodržen.

„ Situace na východní Ukrajině není zdaleka ještě tak stabilní, jak si to přejeme“,řekl spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier Spiegelu online na počátku své cesty na Slovensko. Boje jsou sice ve srovnání s únorem slabší. Ovšem Steinmeierovi to nestačí: „Zdaleka ještě nejsme tak daleko, abychom mohli být spokojeni s uskutečňováním Minsku.“

Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zdeňka Holešová

Spiegel online: Druck auf Obama: US-Repräsentationshaus fordert Waffenlieferungen an die Ukraine, 24.3.2015