Estonští konzervativci doporučili kolegovi ve straně, aby četl Hitlera


28. 3. 2015       zdroj
V parlamentní Konzervativní lidové straně Estonska (EKRE) bylo doporučeno členům strany studovat díla Hitlera. Toto doporučení bylo dáno olympijskému vítězi ve vodním pólu, členu EKRE Maite Riismanovi. Informovalo o tom on-line vydání DELFI.

Seznámit se s pracemi vůdce Třetí říše bylo Riismanovi doporučeno poté, co se obrátil k vedení strany s otevřeným dopisem. Olympijský vítěz v něm vyjádřil údiv nad tím, že EKRE chrání své mladé členy strany, kteří působí na pozadí nacistických symbolů, uskutečňují pochodňové průvody a činí provokativní prohlášení.

“Mám pocit, že jsem se dostal do sekty, která zpochybňuje tradiční křesťanské hodnoty. “Vybudujeme v Estonsku vojenské továrny! Začneme vyrábět tanky! Zachráníme podle příkladu Německa 30-ých let estonskou ekonomiku! Pro rozvoj malého národa je ve fašismu mnoho pozitivního! Zakázat estonským ženám potraty!” Nebo neumím číst, něco si vymýšlím? To jsou už výzvy Riigikogu (estonského parlamentu), ne chyby mládí. Proto jsem se obrátil ke svým spolustraníkům,” uvedl v otevřeném dopisu Riisman.

DELFI pak vysvětlil, že svým provoláním se snažil orientovat estonskou mládež na jiné hodnoty, než jsou nacistická gesta a tetování. Podle něj však starší členové strany na to reagovali velmi negativně. Jak poznamenal Riisman, v reakci na otevřený dopis EKRE mu bylo řečeno, že mají co do činění s dalším nevzdělaným sportovcem, který si musí nejprve zajít do nejbližší knihovny a přečíst si díla Hitlera.

“Ano, to mně bylo doporučeno. Můj diplom Moskevské státní univerzity se tedy pro členství v EKRE nehodí. Člověk, který většinu svého života prožil v Moskvě a Paříži, ničemu v estonských záležitostech nerozumí!” řekl Riisman.

V únoru v Estonsku vzplanul skandál v souvislosti s vyjádřeními předsedy mládežnického křídla strany EKRE Jaaka Madisona, který prohlašoval, že v Hitlerových činech bylo mnoho pozitivního, a vyzval k etnické čistce v zemi. Při posledních volbách 1. března byl Madison zvolen do parlamentu. Celkem strana EKRE získala 7 křesel ze 101.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová