Americký novinář “odhalil” souvislosti mezi ministerstvem zahraničí USA a ukrajinskými oligarchy

23. 3. 2015     zdrojzdroj
Tvrzení, že nová ukrajinská vláda není víc než západní loutkový parlament, se šíří již dlouhou dobu, ale teď se to stalo zcela nevyvratitelným a zřejmým, píše americký novinář.
Financování americké Clintonovy nadace ukrajinskými oligarchy není náhodné v souvislosti s krizí na Ukrajině, píše novinář Michael Kraiger v publikaci v Zero Hedge.

Především jde o Nadaci Viktora Pinčuka, ukrajinského podnikatele a člena ukrajinského parlamentu, který v letech 2009-2013 investoval do Clintonovy nadace minimálně 8,6 miliónu dolarů. Pinčuk je aktivním zastáncem sblížení Ukrajiny s  Evropskou unií, poznamenává novinář. Americké vydání deníku Wall Street Journal publikovalo článek, ve kterém bylo oznámeno, že v roce 2008 přispěl Pinčuk 29 miliony dolarů do pobočky Clintonovy nadace, která koordinuje charitativní projekty a jejich financování, ale nezabývá se přímo penězi. Pinčukův příspěvek šel na financování programu na přípravu budoucích ukrajinských vůdců s cílem “modernizace Ukrajiny”. Někteří z nich jsou nyní členy ukrajinského parlamentu, je uvedeno v materiálu.

Pinčukova nadace oznámila, že příspěvky byly určeny na to, aby se Ukrajina stala “svobodnou, úspěšnou a moderní zemí založené na evropských hodnotách,” a pokud Pinčuk snad i působí na americké ministerstvo zahraničí a prosazuje zájmy Ukrajiny, “nemůže to být hodnoceno jinak než jako dobrá věc.” Novinář Michael Kraiger uvádí, že největším investorem Clintonovy nadace v době, kdy Hillary Clinton byla americkou ministryní zahraničí, byla Ukrajina. “Vzhledem k tomu, že nyní je (Ukrajina – pozn.red.) hlavním geopolitickým bodem na zemi, je na místě se zeptat na spoustu otázek,” píše novinář s tím, že dalším “sporným aspektem” nové vlády na Ukrajině je fakt, že v poslední době dostali náhle tři cizinci ukrajinské občanství, aby mohli zaujmout vedoucí funkce ve vládě. Jedná se o Američanku Natalii Jaresko, který se stala ministryní financí Ukrajiny, občana Litvy Aivarase Abromavičuse, který zaujímá post ministra pro hospodářský rozvoj, a také o občana Gruzie Alexandra Kvitašvili, který se stal ministrem zdravotnictví.

Novinář poznamenává, že v době, kdy Hillary Clinton byla na americkém ministerstvu zahraničí, sociolog Sean Parker se stal lobbistou a poradcem Pinčuka. Později hovořil o tom, že byl přítomen několika setkání Pinčuka s asistenty Clinton, jejichž cílem bylo “popostrčit USA, aby projevily tlak na úřadujícího prezidenta Viktora Janukovyče ohledně propuštění Julije Tymošenkové z vězení.” Podle Parkera však jeho lobbování nebylo spojeno s příspěvky Clintonově nadaci.

“Tvrzení, že nová ukrajinská vláda není ničím jiným než západním loutkovým parlamentem, se šířila hned od února. Přesto jsem přesvědčen, že je velmi důležité zcela jasně vědět, kdo ji ovládá, což je zcela nevyvratitelné a zřejmé,” píše novinář.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová
Moskva, 22. března 2015, RIA Novosti