Merkelová je hlavní hrozbou pro ekonomickou obnovu Evropy

Tomas Hirst.
30. 3. 2015   Sputník
Německá spolková kancléřka Angela Merkelová je hlavní překážkou pro ekonomickou obnovu Evropy, soudí analytik Business Insider Tomas Hirst.
„Zřejmě to zní dost podivně, protože Německo během posledních měsíců proklestilo cestu velkému množství překvapení spojených s kladnými ekonomickými změnami, avšak vláda Angely Merkelové je i nadále jednou z největších hrozeb pro rodící se hospodářský vzestup Evropy, píše německý analytik.

Podle jeho slov spočívá podstata problému v historickém strachu Němců před chronickou inflací. Právě tento strach může pohřbít naděje na dlouhotrvající ekonomický růst regionu. Zdá se, že pro Němce je důležitější opatrnost, než rozumná hospodářská politika, zdůrazňuje analytik.

Média: Tsipras upozornil Merkelovou na to, že Atény nemohou splatit dluh

Hirst poukazuje na rozdíl mezi silnými a slabými ekonomikami Evropy na příkladu úrovně nezaměstnanosti. V Německu a Rakousku je v současné době nezaměstnanost na úrovni kolem 5%, což je pokládáno za přirozené, a její další snižování bude mít za následek zvyšování platů zaměstnanců. To je ve značném kontrastu se situací ve Španělsku a Řecku, kde je úroveň nezaměstnanosti vyšší než 20% a dokonce ani prudký hospodářský růst nijak neovlivní průměrnou úroveň platů.

Podle slov Tomase Hirsta předpokládá tak značný rozdíl i různé úrokové sazby centrálních bank. Avšak kvůli tomu, že tyto země mají společnou měnu, mají i stejnou sazbu Evropské centrální banky. A ta je příliš mírná pro silné ekonomiky a příliš tvrdá pro ekonomiky slabé.

V Německu se platy skutečně podstatně zvýšily, stejně jako i úroveň spotřebitelské důvěry, zdůrazňuje Hirst. A to by mohlo být prospěšné nejen pro Němce, ale i pro periférie EU — mimo jiné díky rozšíření vývozu. Za tímto účelem ale musí vláda Angely Merkelové připustit zvýšení inflace v Německu, což je scénář, na který ultrakonzervativní Němci jen těžko přistoupí.