Oč jde Rothschildům na Ukrajině?

Jurij Gorodněnko
24. 3. 2015    zdroj
O vlivu Rothschildů na ukrajinskou politiku se psalo již dávno. Ale dříve finanční klan, který ovládá světová aktiva v hodnotě 3,2 triliónu dolarů, raději zůstával v zákulisí krvavých událostí na Ukrajině. Avšak poté, co dluhové závazky Kyjeva vůči zahraničním partnerům dosáhly v únoru 94% HDP (na pozadí neutěšeného stavu ukrajinské ekonomiky), se jedna z nejbohatších rodin na světě rozhodla vyjít ze stínu.


V sázce je 60% světových zásob černozemě 
Nadace Franklin Resources (Franklin Templeton Investments), která působí v jejich zájmu, sjednotila majitele 50% ukrajinských euroobligací. Díky společnosti agentury Bloomberg vyšlo najevo, že právě Rothschildové kontrolují více než třetinu zahraničního dluhu Kyjeva a zástupci jejich společnosti (“Rothschild”) otevřeně oznámili svůj úmysl zúčastnit se jednání s ukrajinskou vládou.

Náhlé objevení se rodiny v informačním prostoru objasnili její zástupci přáním pomoci Kyjevu restrukturalizovat jeho dluhy. Ale toto vysvětlení není přesvědčivé. K posouzení rozsahu ukrajinských dluhových plateb by stačilo uskutečnit uzavřená jednání. Na akcích skupiny “Rothschild” je však zřejmé jasné přání soustředit na sebe pozornost coby hlavního správce zahraničních závazků Ukrajiny.

To není specifické pro restrukturalizaci, ale pro zahájení procesu bankrotu – kdy se oznamuje zřízení výboru věřitelů a veřejně jsou dlužníkovi předloženy majetkové požadavky.

Dočasný správce Ukrajiny

Pokud bude další vývoj pokračovat podle scénáře bankrotu celé země jako soukromé společnosti (a podobné precedenty již ve světové praxi byly), pak bude dalším krokem jmenování věřiteli dočasného správce státního majetku.

Chceme-li pochopit, kdo může být takovou funkcí pověřen, stačí se podívat do platné Ústavy Ukrajiny. Podle ní zůstávají prezidentovi Petru Porošenkovi dekorativní pravomoci. Jeho vliv na ekonomiku je velmi omezený. A i vlastní obchodní jmění (Roshen Corporation a další) už pan Porošenko ve spěchu předal do plné právní dispozice “Rothschild” (jakoby “na prodej”).

Skutečná moc ve vztahu správy státního majetku je v souladu se základním zákonem v rukou vlády, to znamená předsedy vlády. Nyní tuto funkci zastává pan Jaceňuk.

Velké pochybnosti však vyvolává to, že právě jemu, americkému chráněnci, s londýnskou City spojení Rothschildi dovolí, aby nakládal s majetkem Ukrajiny v době jejího úpadku. Mnohem pravděpodobnější je, že vsadí na ministryni financí Natalii Jaresko.

Před svým jmenováním do vlády působila jako výkonná ředitelka investiční společnosti Horizon Capital. Majitel této organizace, Jeffrey C. Neal, je bývalým vrcholovým manažerem jedné z korporací Rothschildů. Proto je Jaresko na Ukrajině považována za zmocněnou osobu Rothschildů. Je zajímavé, že její kandidatura na post předsedy vlády již začala být posuzována v kuloárech Nejvyšší rady.

Vše je na prodej

A zatímco je tato otázka diskutována, paní Jaresko rozvinula bouřlivou činnost: zorganizovala audit veškerého státního majetku, připravila předběžný seznam 3300 státních podniků na prodej za babku, slibuje “privatizovat vše, co je jenom možné.”

Ale v souvislosti s hlavním aktivem, o které mají dlouhodobě Rothschildové na Ukrajině zájem – 42 milionů hektarů zemědělské půdy (60% světových zásob černozemě), platí legislativní omezení. Na její prodej je uvaleno moratorium až do 1. ledna 2016.

Pokusy o odstranění této překážky už Rothschildové činili. Po prohlášení výkonného ředitele Rothschild&Cie ve střední a východní Evropě Giovanni Salvetti v listopadu 2009 o tom, že jeho společnost se na ukrajinském trhu zajímá o zemědělství a pozemky, prezident Viktor Juščenko použil své právo veta v souvislosti se zákonem o prodloužení moratoria na prodej zemědělské půdy. Tehdy se do cesty k půdě Rothschildům postavil parlament. Nejvyšší rada překonala ústavní většinou prezidentské veto.

A dnes, při vědomí nezdaru před pěti lety, si Rothschildové (nadace Franklin Resources) najali jako konzultanta společnost Blackstone.Ta má vypracovat právní mechanismus pro předání ukrajinské půdy do vlastnictví rodiny. Zkušenosti tato organizace má – v roce 2012 společnost připravila dohodu s řeckou vládou Antonise Samarase na prodej na účet dluhů části ostrovů v Jónském, Egejském a Středozemním moři.

Krvavá stopa

A zatímco Blackstone připravuje své návrhy, paní Jaresko aktivně “pracuje s poslanci.” Najala jako poradce a konzultanty celou skupinu západních expertů “na boj s únikem kapitálu a odhalováním nezákonných zahraničních aktiv.”

S jejich příchodem proběhla po Ukrajině vlna záhadných sebevražd bývalých ukrajinských úředníků, kteří znali tajemství původu kapitálu mnoha dnešních poslanců.

Některé z obětí vedly privatizaci, účastnily se nelegálních operací s rozpočtovými prostředky (bývalý šéf Fondu národního majetku Michail Čečetov a Valentina Semeňuk-Samsonenko, bývalý první náměstek ředitele státních “Železnic Ukrajiny” Nikolaj Sergijenko), jiní byli pověřenci magnátů (lidový poslanec Sergej Melnik, bývalý předseda Charkovské oblastní rady Nikolaj Kolesnik, bývalý šéf Záporožské oblastní státní správy Alexandr Peklušenko, ex-starosta Melitopole Sergej Walter, zástupce náčelníka melitopolské milice Sergej Borďug).

Jejich hromadná smrt napovídá, že všichni se stali obětí vydírání, namířeného proti těm, jejichž tajemství vlastnili.

Ale ti, kteří je přivedli k sebevraždě, zjevně podceňují připravenost ukrajinských oligarchů bojovat až do konce za nelegálně získaný v minulých letech majetek.

Magnáti, kteří stihli dostat prostřednictvím pochybných schémat pod svou faktickou (ale ne právní) kontrolu většinu zemědělské půdy, se rozhodně nechystají se s ní rozloučit kvůli Rothschildům.

Jsou odhodláni bojovat za nakradené ne na život, ale na smrt. A je zřejmé, že tento zápas bude krutý.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová