Putin chce vystoupit na jubilejním valném shromáždění OSN

31. 3. 2015    Eurozprávy
  Ruský prezident Vladimir Putin chce vystoupit na zahájení 70. zasedání Valného shromáždění OSN, které se koná v září letošního roku v New Yorku. Upozornil na to ruský deník Kommersant.Putinova cesta je zatím ve fázi příprav a jestli se skutečně odehraje se ukáže až v srpnu. “Vše bude záviset na mezinárodní situaci,” řekl deníku jeden ze zdrojů.

Vladimir Putin se na zasedání OSN objevil celkem třikrát – v roce 2000, 2003 a 2005. Podle zdrojů deníku blízkých Kremlu i Organizace spojených národů by tomu letos mohlo být počtvrté.
Putinova cesta je zatím ve fázi příprav a jestli se skutečně odehraje se ukáže až v srpnu. “Vše bude záviset na mezinárodní situaci,” řekl deníku jeden ze zdrojů.
Očekává se, že letošního zahájení zasedání Valného shromáždění se zúčastní většina světových lídrů. V New Yorku navíc poprvé po dvaceti letech vystoupí papež František, jehož proslov je naplánován na 25.září.

Jedním z hlavních témat letošního ročníku bude diskuse o návrhu některých západních zemí omezit právo veta stálých členů Rady bezpečnosti OSN, včetně Ruska.