Zapomněly ruské tajné služby a firmy na mé výplaty, či snad mám být vlastizrádcem zadarmo?

Břetislav Olšer
31. 3. 2015   blog idnes
Bývalý velvyslanec ČR v Rusku Petr Kolář, vedl i české zastupitelské úřady v USA, Irsku a Švédsku, v rozhovoru pro včerejší Lidové noviny tvrdí, že na sociálních sítích jsou čeští “odpůrci (amerických konvojů) šílení nebo zaplacení tajnými službami či velkými ruskými firmami”, což prý “v podstatě hraničí s vlastizradou”. Proto se ptám ruských firem, co mají na starost financování proruské propagandy, zdali na mě nezapomněly se mzdou; přece nebudu proruským vlastizrádcem zadarmo…

Nejdřív byl Petr Kolář velvyslancem ČR ve Spojených státech; žoviálně se tento submisivní proamerický politik rád chlubil, jak “se svojí paní mluvili s manželi Obamovými v Bílém domě při nějakém focení, tak na vzpomínal ne jejich návštěvu Prahy, opravdu vzpomínali neformálně, s nějakým takovým jenom jako zdvořilostním nádechem, ale opravdu si to pamatovali. A tehdy především paní Obamová říkala, že by se sem moc rádi vrátili…”

“Elektroléčba” z iráckého vězení Abú Ghrajb…

Byla to náhoda, že mně ve Stockholmu v sedmadevadesátem pomohla objevit hrob zastřeleného premiéra Švédska Olofa Palmeho právě kancelář české ambasády s Petrem Kolářem v čele. To měl za sebou zvláštní akci; byl čtvrtek 26. listopadu 1997 a v náhlém pohnutí mysli zavolal jako bývalý poradce Josefa Zieleniece, do redakce MF DNES, aby oznámil, že Josef Zieleniec, tajemník ODS Libor Novák a Václav Klaus znali podrobnosti původu darů. (Maďarský Lajos Bács a Radjiv M. Sinha z Mauricia, jména uvedena v daňovém přiznání ODS z roku 1995 k zastření 15milionového daru od bývalého tenisty a majitele zprivatizovaných Třineckých železáren Milana Šrejbra). Petr Kolář, původním povoláním etnograf, rezignoval po „sarajevském atentátu“ na post velvyslance ve Švédsku a stal se paradoxně zaměstnancem kanceláře prezidenta ČR a jeho diplomatická kariéra začala vzkvétat, zatímco hlavní protagonisté “sarajevského atentátu” Ruml a Pilip šli od válu. Říká se o něm, že je kariérista, eufemisticky řečeno “dítě štěstěny”…

Pak ale bývalý český velvyslanec v USA, poté ambasador v Moskvě, skončil v diplomacii a šupito presto k oficiálně nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi. Zlákala ho nabídka majitele finanční skupiny PPF, aby zastupoval zájmy společnosti v zahraničí, zejména v Rusku. Kellnerova banka Home Credit & Finance Bank (HCFB) je jedničkou na ruském trhu v poskytování spotřebitelských úvěrů. Je otázkou, kdo koho, a která firma komu platí a zdali ho lze proto nazývat vlastizrádcem, když prosazuje pouze zájmy USA na úkor Česka. A o jaké zájmy šlo, když 7. dubna 2010 byl Kolář v Radiožurnálu, kde odpovídal mj. na otázku “Je protiraketový štít ve střední Evropě opravdu mrtvý projekt?”

“Tak není to mrtvý projekt, je to změna architektury. Odstoupilo se od toho, že bude jeden radar a deset interceptorů a radar v Čechách a interceptor, (obranná střela země-vzduch), pardon, interceptory v Polsku. (baterie Patriotů, rozmístěných na severovýchodě Polska na základně Morag, nedaleko Kaliningradu na ruském území…. pozn. autora). Ta nová architektura počítá s mnoha více senzory a také s mnoha více interceptory, ovšem proti raketám ne dlouhého, ale krátkého a středního doletu. Takže ta architektura se mění, projekt mrtvý není. Víte, že se vyjednává, nebo Američané vyjednávají s ostatními spojenci v Alianci jednak o tom, aby to byl teda protiraketový štít alianční, aby to nebylo jenom tak vnímáno, že to je americký, ale že to je štít NATO a vyjednávají konkrétně třeba s Rumunskem, kde už k nějakým dohodám dokonce došlo…”

Jak dopadlo rozmístění sovětských raket na Kubě, když předtím umístil Kennedy své rakety v Turecku, každý ví… A jak dopadneme my v budoucnu, to každý druhý už tuší, kromě početných ovcí s červenými kartami a píšťalkami… Co by se asi stalo, kdyby měli Rusové základny na hranicích USA, jak to jim činí US Army?

Stockholm – u hrobu premiéra Švédska Olofa Palmeho…. Snímek Břetislav Olšer

Na Ukrajině však mluví nejen v bulváru o vlastizradě, ale přímo jdou na to, zatím bez NATO. Podle návrhu zákona je totiž ukrajinský trestní zákoník doplněn článkem 110-3. Za “veřejné popírání vojenské agrese” se navrhuje potrestat odnětím svobody na dobu tří až pěti let. V případě, že je trestný čin spáchán úřední osobou nebo zástupcem státní moci, nebo opakovaně nebo po předchozí domluvě skupinou osob, bude odnětí svobody trvat od pěti do deseti let. Článek rovněž stanoví možnost konfiskace majetku.

Podle ukrajinských Kolářů začíná Ruskem “podporovaná” pátá kolona “zvedat na Ukrajině hlavu”. Veřejnosti je vnucována myšlenka, že Rusko není agresor, ale že je mírotvůrce a partner Ukrajiny při nastolování míru. Tato debata je přiživována veřejnými osobami včetně funkcionářů místní správy. A víme, odkud fouká vítr, co však může rozpoutat i bouři. Kdypak dá pan Kolář impuls, aby ta samá legislativa platila také u nás?

Kubánští zedníci z Guantánama… Snímek Břetislav Olšer

To pak bude stačit, když někdo v Česku “placený na sociálních sítích” odpoví na otázku, zda se nadále domnívá, že Rusko není agresor: “Nedomnívám se, že Rusko vyvíjí agresi vůči Ukrajině. Protože Ukrajině byl převeden úvěr, je dnes dodáván Ukrajině plyn z Ruska.” Prezident Zeman už by se svým kafičkem a cigaretkou s Lavrovem v Milánu, nebo s nesouhlasem se sankcemi proti Rusku na Rhodu, dávno “bručel” a Kolář by tomu aplaudoval; ví vůbec, kdo to byl Voltaire…? (Vzhledem k tomu, že CIA při mučení na Guantánamu a v dalších dvaceti tajných věznicích po celém světě mimo jurisdikci USA, nemá o Voltairovi ani ponětí, dovolím si zopakovat chronicky známý citát: “Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat…”) Ne EU, USA a NATO, ale Rusko porušuje v Evropě základy míru…?

Bude možná lepší, když raději půjdeme od kováříčků ke kovářům. a od koláříčků ke kolářům… Třeba k Alexandru Vondrovi, kariérnímu ProMoPro diplomatovi, rovněž na postu v USA. Jako bývalý velvyslanec Česka ve Spojených státech si vysloužil medaili za zásluhy od ”National Endowment for Democracy” (NED). Za co asi…? A co že je tato “National Endowment for Democracy”, neboli Národní nadace pro demokracii? Jeden ze zakladatelů NED Allen Weinstein k její činnosti dosti výmluvně uvádí: „Mnoho z toho, co my dnes děláme, dělala před 25 lety tajně CIA…