Konec svobody názorů

Edwin Baumgartner
10. 4. 2015 zdroj

Jak daleko může až zajít svoboda názorů? Přes Atlantik na druhé straně tak daleko, že se beztrestně smí ukazovat hákový kříž a hitlerovský pozdrav.


Ale beztrestně vyslovit obavu z poměrů na Ukrajině se zjevně nesmí. Přinejmenším ne tehdy, když se obava netýká zlého ruského prezidenta Vladimíra Putina, ale toho, že Ukrajina stále více směřuje vpravo a vedoucí politici mají stále menší strach z kontaktu s ultrapravými kruhy.

Ukrajinská pianistka Valentina Lisitsa, žijící v USA, to nyní poznala na vlastní kůži. Ostrou kritičku poměrů ve své mateřské zemi vyhodil Torontský symfonický orchestr. Pořadatel odřekl Lisitsi s orchestrem koncert, zaplatí ale umělkyni gáži. Údajně zakázal management orchestru Lisitsi, aby mluvila o důvodech odřeknutí. Že se jedná o politické názory na Ukrajinu, přiznává mezitím prezident orchestru, Jeff Melanson.

Kanada je blíž, než si myslíme. Také v Evropě se ruskému dirigentovi Vladimíru Gergievovi již nevyčítá příliš velká produkce hlasitosti a rusko – rakouské sopranistce Anně Netrebko nečistá intonace, ale to, že se hlásí k Rusku.

Pro tuto chvíli, alespoň.


Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zdeňka Holešová
Wiener Zeitung: Kommentar – Ein Ende der Meinungsfreiheit, 8.4.2015