Ukrajinská svodka ze dne 21.4.2015

napsali Ernest, MP a  Mireček, s přispěním dalších
22.4.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

V březnu se ukrajinská výroba propadla o 20%, ukrové pokračují v bombardování civilistů a obytných domů, v Gorlovce těžké boje, “Majdan, to je naše práce!” – řekl polský europoslanec, mobilizace v Doněcké lidové republice proběhla na 110%, vojenský atašé USA na frontě – ukrové chystají ofenzívu,

Ernestova část – převážně z opolčenských a ruských zdrojů:
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

20.4.2015 Zpráva domobrany Gorlovky.
Minomety střílí na západ. Směrem na severozápad vypukl boj, lidem v té oblasti doporučujeme přesunout do chodeb. Je to u osady 6/7, Kurganka, Besarabka. Kanonáda v blízkosti osady 6/7 a Majorska. Tyto oblasti zůstaňte ve střehu, monitorujeme situaci.“

Poslali obyvatelé Doněcka.
Bouchá to kdesi na severu. Dosud byla noc téměř klidná, možná, špatné počasí zabránilo Ukrům střílet, a teď znovu začali.“

V březnu se ukrajinská výroba propadla o 20%
Korrespondent.biz, dnes, 19:40  zdroj
20.4.2015 – Poslali obyvatelé Gorlovky.

Dopadlo to někde v okolí. Noc asi bude veselá. Zatím co píšu, dopadl druhý granát. Jako obvykle v poslední době ostřelují Ukři náš sever. Zatím z ukrajinského Majorska. Dalších 5silných ran na severu. Obloha až zrudla.

Zpráva Ivana Prichodka:
Palba na předměstí Doněcka pokračuje. Je slyšet v oblasti doněckého letiště nebo obce Veseloje, znovu se střílí.

Zpráva Konstantina Dolgova:
Možná se mýlím, ale soudě podle zvuků venku, někde poblíž Doněcku pracují ‘Grady’.

Zpráva domobrany:
Nacisté střílejí ve směru šachty Okťjabrskij. Písky: bojuje se ručními zbraněmi
a granátomety. Petrovka (západně od Trudovskych) a Písky: pěchotní boj, včetně granátometů.

20.4.2015 – Poslali obyvatelé Gorlovky.
Gorlovka je pod palbou. Děti běží do krytu. Začalo ostřelování. Střílejí chaoticky, dopadají 3-4 granáty do různých míst. V Gorlovce příměří skončilo! Střílejí prostě na domy! Zasáhli sousední dům – velká rána, vše se třese, stěny i stropy.

Zpráva domobrany.
Gorlovka, řada silných výbuchů v severní části města. Pravděpodobně práce samohybného dělostřelectva ukrofašistů. Střelba pokračuje, hlavní úder dopadá na okraje Golmy. Z Doněcka informují, že na Pískách probíhá tvrdý boj.

20.4.2015 – Zpráva Lifenews.
Ukrajinská armáda ostřelovala vesnici Veselaja Gora u Luganska z granátometů. Hasitpožár, který vypukl v jednom z domů, hasiči museli pod neustálou palbou. Podle místních obyvatel, střelba byla vedena od města Štěstí, kde je základna ukrajinské armády. Přitom v obci nejsou žádné kontrolní body, žádné pozice domobrany, takže ukrajinská armáda útočila jen na civilisty.

Důkaz o ostřelování lze nalézt v téměř každém domě, dvoře a zahradě.
– Na jabloni to ulomilo dvě větve, a na boudě to utrhlo roh. Stalo se to v noci, byli jsme všichni doma. Do sklepa jsme se báli jít, to se musí jít ven na ulici, a tam dopadaly granáty.Proto jsme zůstali v domě. Sousedovi granát vletěl do okna, strhl závěsy – řekla jedna obyvatelka Veseloj Gory.

Další granát explodoval ve dvoře domu, kde nikdo nežije. Zdá se, že střepiny zapálilydřevěnou konstrukci domu a došlo k požáru. Hasiči, kteří přišli na místo museli bojovat s ohněm pod neustálou palbou.
Obyvatelé Veseloj Gory jsou zvyklí žít pod palbou. Jméno jejich vesnice, dokonce pronášejí se zvláštní intonaci a navrhují ji přejmenovat. Za rok neustálého ostřelování je zničeno 70 procent domů, a téměř všichni místní obyvatelé odešli.

21.4.2015  Přidali novináři.
V oblasti obce Písky u Doněcku pokračovalo ostřelování. Hlásí to společné centru pro řízení a koordinaci příměří v Donbasu. „Probíhá přestřelka mezi osadami Veselaja a Písky. Střílí se z minometů a ručních palných zbraní “ – uvádí ruský zástupce v SCKK. Podle zdroje přestřelka začala v pondělí v noci. “ Chvíli zesiluje, pak zeslabuje. Pravidelně jsou slyšet tu jednotlivé rány, tu intenzivní palba“- řekl zástupce Ruské federace.

21.4.2015  Poslal Alexander Zacharčenko.
Počet dobrovolníků, kteří nastoupili do řad domobrany DLR, v současné době přesahuje možnosti je výzbrojit. Vyhlášená dobrovolná mobilizace DLR v únoru 2015 byla splněna na 110 procent. V současné době naše opravářské základny dokončují opravy techniky, ukořistěné v zimních bojích a ta je již uváděna do provozu. Nyní řešíme problém dostatku zbraní a střeliva pro novobrance.

Přidali novináři:
Ráno 21. dubna mluvčí „ATO“ Sergej Danilenko potvrdil smrt 2 mužů v obci Písky. Byl to voják z 93. brigády a dobrovolník. V 09:16 doněcká radnice oznámila: V noci z 20. na 21. dubna ve městě byla pravidelně slyšet práce těžkých kulometů.

21.4.2015 Zpráva z okupovaného Charkova.V Charkově 21. dubna v 03:40 v ulici Kosmonautů (na křižovatce s ulicí. 23.srpna), charkovští partyzáni vyhodili do vzduchu auto Opel Frontera, džíp shořel. Výbuch rozbil okna v okolních domech, ale nikdo nebyl zraněn . Na místo přijela policie a dva hasičské vozy, oblast byla střežena. Vůz patřil k dobrovolníkům ATO – měl maskovací nátěr a byl používán k dodávkám pro ukrajinské okupanty.

21.4.2015 Poslalo MO DLR.
Pozorovatelé hlásí mnoho ostřelování DLR. Ǔzemí DLR bylo za poslední hodiny 20 krát ostřelováno -z granátometů a ručních palných zbraní, 14 krát – z minometů a 2 krát – z tanku. Při ostřelování také ukrajinská strana dvakrát použila při střelbě BTR a BMP, jednou použila protileteckou zbraň. Pod palbu ukrajinských sil se dostaly obce Širokino, Spartak, Žabičevo, Gorlovka, a doněcké letiště a osada Okťjabrskij.

Poslal Denis Pušilin.
Kyjev úřady jsou připraveny k boji. Tuto skutečnost potvrzuje i přítomnost zástupců vojenského atašé amerického velvyslanectví na demarkační linii v Donbasu. Je to velmi alarmující signál, Kyjev v poslední době stahuje k frontě vojenskou techniku a vojáky. Teď se tam objevil vojenský atašé Spojených států. Toto znovu potvrzuje připravenost Kyjeva k válce.
Jsme svědky toho, že nyní existuje přímá intervence USA do záležitostí Ukrajiny. Přitom kyjevské úřady neskrývají tuto skutečnost a otevřeně se hlásí ke spolupráci se svými zámořskými pány.

21.4.2015. Přidali novináři.
Odstřelovači střílející na Majdanu byly připraveni v Polsku. Poslanec europarlamentu a prezidentský kandidát z Polska Janusz Korwin-Mikke řekl, že odstřelovači střílející v Kyjevě během událostí na Maidanu v únoru 2014, byli vyškoleni v Polsku, uvádějí „Wiadomości“.

Majdan – to je naše práce. Seděl jsem v Evropském parlamentu vedle estonského ministra zahraničí Urmase Paeta. To on v rozhovoru s tehdy hlavní diplomatkou Catherine Ashtonovou připustil, že naši muži stříleli na Majdanu, ne lidé ruského prezidenta Vladimíra Putina a bývalého ukrajinského vůdce Janukovyče“- řekl politik. 

Podle jeho slov teroristé rozstříleli na Majdanu 40 demonstrantů a 20 policistů, aby vyprovokovali nepokoje. Na otázku, jaké zájmy sledovala Varšava, Korwin-Mikke řekl: „Děláme to, abychom získali přízeň Washingtonu“. Polský politik řekl v rozhovoru pro list, že by chtěl vidět Ukrajinu nezávislou, ale současně co možná nejslabší. Korwin-Mikke také dodal, že současné události na Ukrajině jsou agresí USA proti Rusku “

Pro zájemce, kteří mluví polsky, originál ZDE.

Zadrženi ex-berkutovci podezřelí ze střelby do aktivistů Majdanu
Z Korrespondent.net dnes 12:44  zdroj
Pracovníci státního zastupitelství v součinnosti s bezpečnostní službou v Charkově zatklitři bývalé důstojníky speciálních sil „Berkut“, kteří jsou důvodně podezřelí ze střelby naúčastníky pokojného pochodu 18.února 2014 v Kyjevě.
„Dnes, při společné speciální operaci generálního prokurátora a bezpečnostní služby v Charkově, zatkli tři příslušníky „Berkutu„. Dva z nich byli vedoucími různých útvarů „Berkutu“ – řekl na briefingu v Kyjevě v úterý generální prokurátor Ukrajiny Viktor Šokin a dodal, že osoby byly zadrženy pro podezření z střelby na účastníky pokojnéo pochodu 18.února 2014 v Kyjevě.
Šokin informovala, že tito ex „berkutovci„, pracují ve vedoucích funkcích policie v Charkově. V odpovědi na otázku, zda jsou z Charkova, generální prokurátor řekl: „Nejen“.

Můj komentář: Že by v Polsku školili příslušníky Berkutu?

Vlkův další komentář: To dříve majadanští o nich nevěděli, že je nechali pracovat ve vysokých funkcích u své policie? Ani se nebudu ptát, proč zatýkají kvůli střelbě na Majdanu někoho z Charkova…. Prostě byli dřív u Berkutu. A basta. To stačí.
21.4.2015 – Zpráva z okupované Oděsy.
Mladý Oděsan udal otce SBU. Mladý Oděsan Alexander, poslechl ukrajinskou propagandu, napsal dopis Bezpečnostní službě Ukrajiny o vlastním otci. Mladý muž byl pobouřen, že jeho otec nazval kyjevskou vládu „protinárodní“. Alexander nahrál všechna slova svého otce na rekordér a poté odnesl záznam na SBU, Jeho otec byl zatčen. Muž je obviněn ze „separatismu“. Poté starší bratr udavače Ivan se dozvěděl o incidentu, zbil svého bratra, takže mladý „práskač“ má otřes mozku a zlomená žebra. Teď je Ivan stíhán za ublížení na zdraví „střední závažnosti“ a schovává se. “

Vlkův komentář: neměl by ten mladistvý uvědomělý udavač dostat cenu Pavlika Morozova? Jo, vlastně – neměl. Ukrajina přece přijala zákon na odstranění všeho sovětského. Pro udávání vlastní rodiny to ale zřejmě neplatí!
Vojáci USA v Donbasu mohou způsobit válku – Pušilin
Z Korrespondent.net dnes 12:35 zdroj
V samoprohlášené DLR vidí v příchodu vojenského atašé USA do oblasti ATO ochotu Ukrajiny k válce. Uvedl to oficiální zástupce „Doněcké lidové republiky“ Denis Pušilin, uvádí „Doněcká tisková agentura.“

EU schválila jadernou spolupráci Ruska a Maďarska
DW, dnes, 12:28 zdroj
Evropská unie dala souhlas se stavbou dvou jaderných reaktorů v maďarské jaderné elektrárně Paks ruskou technologií. Evropské společenství pro atomovou energii „Euratom“ schválilo smlouvu o dodávkách ruského jaderného paliva pro tyto reaktory na deset let, oznámila v pondělí 20 dubna AFP s odkazem na ministra v úřadu předsedy vlády Maďarska Janoše Lazara.
Původně bylo plánováno, že Rusko bude dodávat palivo pro nové reaktory 20 let. Podle Lazara, „zelená“ Bruselu je „důležitým milníkem“ při realizaci rusko-maďarskéhoý projektu, neboť se předpokládalo, že Komise bude i nadále vyjadřovat pochybnosti o této spolupráci.

Můj komentář: Že by se EU poučila z osudu plynovodu „South Stream“?

21.4.2015 – Komentář analytika Borise Rožina.
SBU doporučuje „ukrofobům„, aby “byli zticha pro jejich vlastní bezpečnost.“ Myslím, že v současné době, kdy prakticky probíhá válka, je třeba ukrofobům, ne-li zavřít hubu vůbec, jich třeštění snížit na nulu. “Domnívám se, že v této situaci by neměli být lidé, kteří hovoří prakticky skoro přímo proti Ukrajině a Ukrajinství, – řekl ve vysílání programu“Svoboda slova“ na TV kanálu ICTV. Ukrajinské Gestapo skutečně otevřeně hrozí těm, kteří budou něco říkat proti kyjevské juntě, což vzhledem k libovolné interpretaci „ukrajinofobství“ ponechává otevřenou možnost, každému, kdo by se odvážil kritizovat moc, kterou převzala na Ukrajině fašistická junta, připsat „ukrajinofobii„. Inspirované vraždy a “sebevraždy”, kterých není těžké si všimnout, jsou v rukou SBU skutečným prvkem zastrašování ukrajinské společnosti. A v případě vraždy disidentů, SBU vlastně oznámila předem, že budou sami vinni, ne vrah. Samozřejmě o právu a zákonnosti a to ani v evropském slova smyslu, není ani řeči. Tak skutečně chápeme, o čem je řeč.

Novým koordinátorem koalice bude Tymošenková
Z Korrespondent.net dnes 18:24  zdroj
Novým koordinátorem koalice v Nejvyšší Radě Ukrajiny při VIII. zasedání bude vůdce „Batykovščiny“ Julije Tymošenková. Uvedl to předchozí koordinátor koalice, šéf Radikální strany v kuloárech parlamentu zpravodaji televizního kanálu „112 Ukrajina“ v úterý 21. dubna.
Příštím vůdcem bude líderka nejmenší strany koalice – Tymošenková,“ – řekl Ljaško.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí žádá, aby Rusko vrátilo děti se zdravotním postižením, vyvezené v dubnu
Z Korrespondent.net dnes 17:38  zdroj
Ukrajina žádá Rusko o navrácení dětí se zdravotním postižením, vyvezeným z oblasti Luganska 10. dubna. To briefingu řekl mluvčí ministerstva zahraničí Jevgenij Perebijnis.
Konkrétně 10 dubna speciální kontrolní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dokumentovala pohyb více než 25 dětí na vozících z oblasti Luganska přes kontrolní stanoviště v Doněcku v Rusku.
„Ministerstvo zahraničních věcí vyjadřuje obavy. V této souvislosti upozorňuje ruskou stranu, že každý pohyb dětí přes státní hranice Ukrajiny, musí být prováděn v souladu s ukrajinskými právními předpisy,“ – řekl.
Podle Perebijnise ukrajinské ministerstvo zahraničí chce na Rusku vysvětlení situace a vrácení dětí na území Ukrajiny.
Připomeňme, že státní služba pro mimořádné situace zaznamenala 831 678 nuceně vysídlených osob ze zóny protiteroristické operace (ATO) a Ruskem anektovaného Krymu k pondělí 20. dubna.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí: Rusko nesplnilo žádné položky Minsk smlouvy
Z Korrespondent.net dnes 16:53  zdroj
Ministerstvo zahraničí prohlásilo, že ruská armáda a místní separatisté jediný den nedodrželi příměří.

Vysokými tarify Ukrajince chtějí „stimulovat k úsporám“ – odborníci
Z Korrespondent.net dnes 16:44 zdroj
Ve stejné době, otázka transparentnosti tvorby tarifů zůstává nevyřešena.

Premiér Arsenij Jaceňuk řekl, že se obává přímé vojenské intervence Ruska o květnových svátcích.
To během zasedání Státní komise pro řešení mimořádných situací v podobě konferenčního hovoru, řekl premiér Arsenij Jaceňuk, oznámila 21.dubna ukrajinská média. Podle něj je hrozba útoku souseda na „svobodnou a demokratickou“ Ukrajinu stále přítomna, ale není příliš velká.
– 8. a 9. května může Rusko napadnout Ukrajinu, ale šance nejsou příliš veliké, – řekl třesoucím se hlasem Jaceňuk, informuje UNN.
Z tohoto prohlášení můžeme konstatovat, že je velmi pravděpodobné, že junta na Den vítězství připravuje nějakou provokaci.
(zdroj)

Děkuji Erneste!

Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě

Na Donbasu se aktivizovali odstřelovači teroristů: mapa ATO.
21.dubna 2015, 15:31 zdroj
Během posledního dne v zóně ATO ukrajinští vojáci zaznamenali zesílení aktivity odstřelovačů protivníka – v Avdějevce, Pískách a Štěstí zaznamenali 4 x střelbu z ručních zbraní.To na briefingu v Kyjevě 21. dubna, řekl mluvčí ATO plukovník Andrej Lysenko.

Podle něj, celková situace v zóně protiteroristické operace ve východní Ukrajině zůstává stabilně napjatou, ale pod kontrolou.

Včera, naše pozice byly ostřelovány 10krát ze 120 mm minometů a 4 x z tanků. Zaznamenána je i práce nepřátelských bojových vozidel pěchoty,“ – řekl Lysenko.

Zdůraznil, že i přes tyto provokace, ukrajinští vojáci drží perimetr po celé demarkační linii a jsou připraveni na případné pikle nepřítele.

Lysenko řekl, že body silnější konfrontace mezi ukrajinskou armádou a protivníkem v minulém dni byly: v Mariupolské oblasti – o. Širokino; v oblasti Doněcku – plocha letiště a předměstí Gorlovky (Majorsk a Leninské); v Luhanské oblasti – město Štěstí a obec Sizoje ve Stanično Luhanského regionu. 20.dubna proběhla zdlouhavá bitva ukrajinských vojáků s teroristy s ručními palnými zbraněmi.

Hustou palbou naši bojovníci přinutili nepřítele ustoupit,“ – řekl Lysenko.

V průběhu uplynulého dne, důsledkem bojů byl jeden ukrajinský voják zabit, další byl zraněn. Stalo se tak 20. dubna ve večerních hodinách u obce Písky v Doněcké oblasti.

Jak uvádí „Pozorovatel“, na Donbasu zaznamenali pohraničníci během posledních hodin, 17 letů nepřátelských BPL, což mluví o aktivním leteckém průzkumu ruských okupantů.

Teroristé „DLR“ rozstříleli ředitele GP „Šachterskantratsit“, s jeho ženou.
20.dubna 2015, 19:26  zdroj
Teroristé „DLR“ na trase „Rostov-Doněck“ rozstříleli auto, ve kterém byl ředitel státního podniku „Šachterskantratsit“ Nikolaj Kovaljov a jeho manželka.

To hlásí ze zdroj v štábu ATO, píše UNN.

„18/04/2015, odpoledne mezi osadami Zugres a Charcizk na dálnici Rostov-Doněck „jeden z ozbrojenců z nezákonných ozbrojených formací tzv. „DLR“ z neznámých důvodů, rozstřílel vůz generálního ředitele státního podniku ‘Šachterskantratsit’ Nikolaje Kovaljova, ve kterém byla také jeho manželka. V důsledku zásahů střel Kovalevovi zemřeli na místě,” – řekl zdroj.

Také tyto informace, „Interfaxu-Ukrajina“ potvrdil šéf „Nezávislého odborového svazu horníků Ukrajiny“ Michaila Volyněc.

Stalo se to 18. dubna ve večerních hodinách – on a jeho manželka jeli z Doněcku do Šachtorsku a Zugresu, v blízkosti Vodobuda, vůz byl ostřelován. Zabili ho i jeho manželku, auto bylo odvezeno,“ – řekl.

Podle Volyňce, Kovalev byl jmenován vedoucím „Šachterskantratsitu“ před měsícem. Uhelný podnik se nachází na okupovaném území, re-registrace se neprováděla.

Ruští okupanti nyní nebojují proti kyborgům, ale proti terminátorům.
20.dubna 2015, 15:31 zdroj
Teroristé „DLR“ nazývají ukrajinské vojáky bránící obec Širokino u Mariupolu, „Terminátory“. To oznamuje důstojník sektoru „M“ Dmitrij Gorbunov.

Podle důstojníka, o tom svědčí údaje z přijatých rozhovorů nepřítele, ve kterých obránce klíčového místa na cestě k Mariupolu nazývají „Terminátory“. To proto, že ukrajinští vojáci neopuští své pozice téměř nenesou žádné ztráty, přes jejich ostřelování z těžkých zbraní z pro-ruských bojovníků.

V Širokinu, které je opevněnou základnou na cestě k Mariupolu, jsou konstantní boje. Část obce je obsazená VSU a druhá část bojovníky „DLR“.

Připomeňme, že obránce doněckého letiště nazývali „Kyborgové“. Tuto přezdívku také obdrželi od ozbrojenců… (zkráceno)

* Co na říct..? Kecy jako vždy! Tenhle hloupý název, stejně tak jako pojmenování „Kyborgové“ na letišti, si vymyslela ukropovská propaganda, pro své hrdinné a nepřemožitelné vojáky. Článek mě přiměl přidat grafiku, jak si tito nezničitelní “Kyber-Terminátoři“ vedli za posl. cca rok bojů.

Infograika 24tv.ua – jak Ukrajina ztrácela území:

(zdroj)

Saúdská Arábie a Spojené státy začaly bořit ceny ropy.
21.dubna 2015, 10:51  zdroj
Ceny ropy na světových trzích začaly novou fázi poklesů v důsledku růstu zásob v USA a rekordní výroby v Saúdské Arábii. Nicméně, pád ceny stále brzdí napjatá situace na Blízkém východě.

To píše agentura Reuters.

Takže 10:20 moskevského času futures Brent klesly na 62,88 dolarů za barel, zatímco WTI futures na 55,85 dolarů.

http://i.obozrevatel.ua/2/1712468/inner/355676.jpg
http://i.obozrevatel.ua/2/1712468/inner/987433.jpg

Podle analytiků, komerční zásoby ropy v USA vzrostly minulý týden o 2,4 milionu barelů. Kromě toho senátorka Lisa Murkowski slíbila předložit v roce 2015 návrh zákona, který umožní výrobcům v USA exportovat ropu.

Saúdská Arábie, která je největším světovým vývozcem ropy, v dubnu slibuje udržet těžbu ropy v oblasti rekordních 10 milionů barelů denně, uvedl ministr ropného průmyslu Alí al-Naimi.

Přídavek z Cassadu:

Porušení příměří podle OBSE.
20. dubna 10:38 zdroj
Maxim Grigorjev, autor dvou základních dokladů o válečných zločinech a mučení spáchaných kyjevskou chuntou, pokračuje v šíření na svém Twitteru vizuální infografiky o porušeních „příměří“ vojky chunty na základě údajů, které shromažďuje mise OBSE.

* Následující grafiky znázorňují porušení příměří ukrajinskou armádou mezi 13.-17.dubna 2015 – vše v angličtině.

https://pbs.twimg.com/media/CCn8z9VWYAA2axu.jpg:large

https://pbs.twimg.com/media/CCochMGW0AE4xtw.jpg:large

https://pbs.twimg.com/media/CCuywqrWYAAPo_R.jpg:large

https://pbs.twimg.com/media/CCuy0SEW4AEsrp-.jpg:large

Přidat popisek

https://pbs.twimg.com/media/CCuy55vW0AMpHRw.jpg:large

https://pbs.twimg.com/media/CCxcaTpWgAAcEHT.jpg:large

https://pbs.twimg.com/media/CCxgB6LUMAAXk4B.jpg:large

https://pbs.twimg.com/media/CCxgLO3UUAAIXre.jpg:large

https://pbs.twimg.com/media/CC9S_2mUkAAsiCa.jpg:large

https://pbs.twimg.com/media/CDA5wYpUkAA-Ye2.jpg:large

* No, a ještě jedno video ode mě – Porošenko poobědval s americkými vojáky:


+ pár fotek ze zahájení manévrů ‚Fearless Guardian‘

https://img-fotki.yandex.ru/get/6808/830350.30/0_b8978_91ce0374_orig.jpg
https://img-fotki.yandex.ru/get/4610/830350.30/0_b8977_1d0fbbbd_orig.jpg
https://img-fotki.yandex.ru/get/6102/830350.30/0_b8979_5a2347aa_orig.jpg
https://img-fotki.yandex.ru/get/6805/830350.30/0_b897a_74bf69c2_orig.jpg

Děkuji MP!

Mirečkova část -denní svodka OBSE:

Stručný překlad a přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle informací obdržených do 19. dubna 2015 19:30

Mirečkovy komentáře jsou napsány kurzívou. Odhad všech míst, která ve svodce uvádím, je založen na mapě http://militarymaps.info/. Jedná se sice o zdroj opolčenecký takže není nezaujatý, ale žádný podobný vládní zdroj pro konfrontaci neexistuje. Berte proto moje odhady s rezervou. V případě, že nejde s dostatečnou jistotou určit zdroj, neuvádím radši nic.

(Odkaz na původní článek – http://www.osce.org/ukraine-smm/152151)

SMM se dočasně stáhla z Shyrokyne (Širokyno) po té, co došlo k přestřelkám zahrnující ruční zbraně, kulomety a minomety použité oběma stranami. Tyto přestřelky 18. dubna přerušily klid zbraní trvající 67 hodin. 19. dubna SMM z pozorovacího stanoviště 1,5km a 5km západně od Shyrokyne slyšela výměnu z ručních zbraní a dopady minometných granátů na periferii vesnice. Boje pokračovaly v oblasti doněckého letiště a ve vesnicích v jeho okolí, Opytne (UKR) a Pisky (UKR). SMM z pozorovacího stanoviště na Doněckém nádraží zaznamenala celkem 311 použití těžkých zbraní za dny 18. a 19. dubna což představuje výrazné snížení oproti předchozím dnům.

Joint Centre for Control and Co-ordination (JCCC) informovalo SMM o bombardování 8 raketami Grad periferie Avdiivky (UKR). Dle důstojníků JCCC (jak ruského tak ukrajinského) a místních obyvatel, 3 rakety zasáhly obytné čtvrti Avdiivského starého města a 5 dopadlo do polí. SMM společně s představitelem JCCC navštívila místa dopadu, provedla analýzu kráteru a fragmentů raket a vyhodnotila, že se jednalo o rakety z Gradu, které do oblasti dopadly z oblasti východu a jihovýchodu. Dle obyvatelů poškozených domů k tomu došlo 18. dubna v 18:00.

Nebyl jsem schopen najít, kde přesně je staré město v Avdiivce (Avdějevce), ale východní a jihovýchodní směr ukazuje na opolčence, pokud by to byla provokace Ukrajiny, tak tam z tohohle směru podle mě nemají nikde moc prostor na frontě, aby nebylo vidět rovnou, kdo střílí. Takže spíš to vypadá na nasazení gradů opolčenci.

Ráno 18. dubna SMM slyšela palbu z ručních zbraní z jižního směru a viděla dopady kulek asi 100 metrů od jejich pozice. Dále SMM slyšela příchozí a odchozí střelbu z ručních zbraní ze severu a severozápadu. Mezi 14:22 a 14:26 SMM slyšela 3 odchozí 82mm minomety 1,5 km jihozápadně od pozice (nevím kde přesně v Shyrokyne SMM sídlila ale i kdyby byla v cípu nejvíc na severovýchod, tak 1,5km je pozice kontaktní linie takže tohle šlo z UKR území) a v 14:28 dva příchozí 82mm minometné granáty 1km jihovýchodně (tedy území DLR). Od 14:30 do 14:35 SMM slyšela výměnu palby z ručních zbraní a těžkých kulometů 500m jihojihozápadně a výbuch granátu 150m od pozice. SMM tak v 14:35 opustila pozice z důvodů zhoršující se bezpečnostní situace a také dle pokynů DLR.

Po stáhnutí z Shyrokyne mezi 14:30 a 17:25 SMM slyšela a viděla 215 odchozích minometných granátů (82mm) z jihovýchodu od pozice ve východní periferii Berdianske vystřelených směrem na Shyrokyne (tedy UKR na DLR). Během tohoto období SMM také slyšela palbu z ručních zbraní a kulometů ze severu a severovýchodu (sever je UKR, severovýchod může být jak UKR tak DLR).

SMM viděla návrh plánu Ukrajinských ozbrojených sil na odpoutání v Shyrokyne. Plán obsahoval návrhy na stažení ozbrojených sil z vesnice jak bylo navrženo zástupcem šéfa SMM. Generál RF v JCCC dostal tento návrh a ještě musí být odsouhlasen Kyjevem a konzultován s DLR (všimněte si jak jemně SMM naznačuje, že rozhoduje ruský generál a jenom se poradí s DLR)

17. dubna za přítomnosti SMM dav 500 lidí strhl sochu Lenina v Kramatorsku (UKR). Dle organizace Vilna Hata (Svobodný domov) nebylo svržení sochy plánováno, ale došlo k němu spontánně během akce „Kramatorsk je Ukrajina“. Bezpečnostní síly zahrnující policii a národní gardu (více než 50 lidí) nijak neintervenovali během události.

18. dubna v Schastya (UKR) několik explozí.

19. dubna SMM kontrolovala škody po tom co vojáci dobrovolnického batalionu Aidar označili jako bombardování gradem v Valiuske(UKR). Jedna raketa zničila dům a dvě další dopadly do blízkosti dalších dvou domů, čtvrtá mimo vesnici, nikdo nebyl zraněn. Členové Ajdaru kteří si vyžádali přítomnost SMM ukázali také zbytky údajné rakety Grad. Jak u Avdiivky to hodně vypadá na opolčence tak tady mi to zase smrdí lží. SMM ani nezkontrovala krátery neurčila, jestli se jedná o grady jenom zbytky ukázané Ajdarem označí jako „údajné“.

18. dubna SMM pozorovala vojenské cvičení v oblasti Uspenka (LLR) jak bylo i dříve reportováno. SMM viděla 12 neurčených tanků.

SMM znovu navštívila 6 DLR úložišť těžkých zbraní. Na třech vše v pořádku, na jednom místě bylo zabráněno zkontrolovat sériová čísla na zbraních členy DLR. Na zbývajících dvou nebyly žádné ze zbraní, které byli dříve pozorované. DLR voják na jednom z těchto úložišť (kdy chyběly všechny 4 Grad systémy) sdělil, že zbraně byly odvezeny k přípravě na přehlídku při příležitosti Dne Vítězství 9. května. V dalším úložišti chyběly oba dělostřelecké systémy a na místě nebyl nikdo z DLR.

Tak tohle mi přijde hodně zásadně špatně. I kdyby to, co tvrdí DLR byla pravda, tak kde chtějí tu přehlídku udělat jinde než v Doněcku. A tahat těžké zbraně do Doněcku v takovéto situaci by bylo mediálně hodně rozmáznuté a to by umožnilo politický tlak ze západu na RF. Ale já si osobně myslím, že jsou prostě odvezeny z důvodu velikonočních bojů a připravené na nasazení někde v kritické oblasti aby nemohlo dojít k nějakému překvapivému průlomu na frontě.

SMM znovu navštívila 2 úložiště těžkých zbraní LLR, na jednom vše v pořádku na druhém chyběly nějaké zbraně, část prý dle LLR je odvezena kvůli přípravě přehlídky kde Dni Vítězství další z důvodů údržby. Na dalším takovém úložišti které ale neodpovídá dohodnutým stahovacím liniím SMM pozorovala následující zbraně – 4 T-64, 4 BMP-1s, 7 MTLB (4 z nich s protileteckým systémem Strela-10). Když byli na lokaci přijely ještě 4 BM-2 Grad, 4 2SI Gvozdika 122mm, a 4 2A65 „MSTA-B“ 152mm.

Přes tvrzení, že stažení těžkých zbraní bylo dokončeno, SMM pozorovala následující zbraně ve vládním území – konvoj – 2 BTR-80s převážející ozbrojence, 2 lehké náklaďáky (1 vezoucí ozbrojence), 1 BMP-2, 3 BTR-70, 1 T-64 na vleku a 5 T64. Solidní konvoj, evidentně se nechystá žádná akce ze strany Ukrajiny 🙂

V oblasti Shyrokyne BPL (bezpilotní letoun) zaznamenal 3 tanky a zničené domy v noci 17.-18.dubna.

Starosta Beriansku (UKR neplést s Berdianske u Shyrokyne, tohle je v Dneproterovsku) sdělil SMM že je ve městě 14000 uprchlíků a že zhruba 200 dorazí každý týden s tím, že většina pokračuje dál vzhledem k tomu že je město blízko k bojům u Shyrokyne (85km daleko).

Dle vedoucího administrativní oblasti Novoselytsya (UKR) mají problémy s čtvrtou vlnou mobilizace, protože procento těch branců kteří jsou nakonec odvedeni je 33 procent což je dle vojenského komisaře v Chernivtsi nejméně v regionu.

Nechce se umírat za ty, co teď vládnou na západní Ukrajině, nedivím se. Když si představím, že bych byl v podobné situaci také, bych se tomu snažil vyhnout, jak jen by to šlo. Takhle podobně se asi museli cítit čeští odvedenci za první světové války, kteří šli na Rusy.

17. dubna SMM pozorovalo protest ve Lvově zorganizovaný nevládní Organizací Veteránů Ukrajiny proti zdražování energií. Asi 60 protestujících (půl na půl muži a ženy) se účastnili a tvrdili, že zdražení se hlavně dotýká ohrožených skupin a volali po tom, aby vláda je ochránila. Protest sledovalo 13 policistů (z toho jedna žena).

Děkuji Mirečku!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná:

Z informací komentátora:

Situace na frontovém dotyku se mění výrazně podle denní doby. Přes den vypuknou vždy jen krátké přestřelky, které zpravidla rychle skončí. Situace se ale naprosto změní, jakmile se setmí. V Doněcku nástup tmy byl signálem pro Ukry , aby spustili palbu na pozice domobrany od Písků přes letiště až do Spartaku. A to jak z minometů, tak velkorážného dělostřelectva, která mělo být dávno odsunuto. V Pískách došlo i k pěchotnímu boji. To trvalo celou noc až do rána, kdy se zase situace uklidnila. Nejvážnější vyhrocení konfliktu ovšem bylo v Pískách.

Podobně probíhala noc v Gorlovce. Zejména na severozápadních okrajích města. Do hry vstoupila kyjevská artilerie všech ráží, která postřelovala celou frontu a tradičně se věnovala osadě 6-7. Ale palbu Ukři nakonec ukončili po půlnoci.

Na luganské frontě je sice klidněji než na doněcké, nicméně i tady, třeba na Bachmutské silnici se Ukři činili. Zejména z minometů. Proti minulým dnům nově nastartovaly i přestřelky, zatím jen z kulometů i v oblasti města Štěstí.

Největší boje asi probíhaly včera v Širokynu, kde Ukři podnikly řadu regulérních útoků proti pozicím domobrany.

Celkově – situace se zostřuje. Kyjev shromáždil množství rezerv v  živé síle i technice na strategických směrech útoku a denně posílá nad opolčenská území velký počet dronů , což je jasné příprava k ofenzivě.

Vypátrali kosíři:

Začnu dneska chacalem a jeho slovenským přehledem. Ve včerejší svodce jsem citoval to, co generál Hodges řekl pro britský Telegraph. Chacal dodal jeho rozhovor pro bratislavskou Pravdu…

Na slovenskej Pravde sa objavil zaujímavý článok  – zde.

Je to zajímavé čtení. Opravdu. Já ho nemohu celkově komentovat jinak, než slovy – takhle vypadá profesionální deformace!

A ještě jeden chacalův link zde:
Je to krátké a výživné. Za sebe říkám, že pokud Rusko sankcemi utrpělo ztrátu „jen“ 25 miliard Eur / asi půlka státního rozpočtu ČR/, vyšlo z toho podle mne lépe, než bylo lze čekat. O dost lépe. Pádem cen ropy přišlo o daleko více.

Nick ju.pa poslal dva linky, které asi většina z vás četla. Jeden z Novinek, druhý z Parlamentních listů. V obou případech jde o názory analytika Martina Kollera. A docela si myslím, že v prvém případě určitě dost zdejších čtenářů překvapí. Nicméně za sebe říkám – má pravdu!  (zdroj)
Další Parlamentní listy.

Tradičně se ozval i vm. Přišlo mi od něj toto:
„Nepřipustíme žádné výtržnosti, zaručujeme jim bezpečný průjezd a pohostinnost, stejnou jakou oni prokazují už čtrnáct let nám, účastníkům Katyňské jízdy a všem jízdám na východ. Jízda ruských motocyklistů z Moskvy do Berlína u příležitosti 70. vítězství nad Němci, která vede přes bitevní pole a hřbitovy předků, má pro Rusy stejný význam jako Katyňská motocyklistická jízda pro Poláky.(zdroj)

a niečo k téme zo Slovenska:
http://medzicas.sk/sdku-a-nocni-vlci/
Ale vůbec nejlepší odkaz poslal v dalším mailu:
http://wmeritum.pl/pozowali-z-flaga-upa-zostali-ukarani/
Poláci mají, co si na Ukrajině vypěstovali. Ještě se k nim asi dneska vrátím.

Stejně tak je pravidelným dodavatelem do této části svodky JK. Poslal tohle:
Není to sice přímo o Ukrajině, ale v konečném důsledku se jí to dotkne citelně. Již před časem Kosa psala – Rusko / Řecko…. potažmo sankce. Měla pravdu. Sankce / plyn – Ukrajina.
(zdroj)

Kosíř TD upozornil na následující video s českými titulky:

Já dneska moc nepřidám. Zejména kvůli únavě. Nechtělo se mi hledat. Takže jen krátce:

DWN informují, že tažení komise EU proti Gazpromu může být odvetou za flirtování Rusů ohledně plynu s Řeckem. Protože dostalo grády až nyní, ačkoli jednání byla zahájena už v roce 2012. Podle důvěrných zdrojů WSJ v komisi bude snad rozhodnuto dnes a prý nikdo nevznese v komisi námitky.

Za sebe říkám, že nejvýstižnější z celého artiklu mi přijde samotný titulek:

EU nemá žádný energetický koncept, ale chce ruský Gazprom zažalovat. Přesně tak to je – jsme sice od ruského plynu závislý, nemám za něj dostatečnou náhradu, ale chci se mermo mocí soudit s dodavatelem!!!! Ty pomazané hlavy opravdu dělají všechno možné, aby Rus co nejrychleji přesměroval dodávky svých energetických surovin do Asie!

Další článek, který men na DWN včera zaujal je tenhle ZDE:
Američané přesouvají do Adenského zálivu letadlovou lod Theodore Roosewelt. Prý kvůli tomu, aby tam monitorovala přítomné iránské lodě..

Článek se zevrubně věnuje konfliktu v  Jemenu. A píše, že v  americkém tisku se Írán znovu, přes noc stal říší zla. Nyní kvůli válce v Jemenu. Je mu vyčítána podpora povstalců. Podpora Saudů druhé straně je ok. Prostě dvojí standard v praxi. Jako vždycky. Írán není a nebude moje gusto. Ani náhodou. Jen jsem se, při finalizaci jednání o nové smlouvě s Íránem v  Ženevě podivoval nad tím, jak je možné s ním podepisovat smlouvy a zároveň podporovat Saudy v konfliktu v Jemenu proti íránským zájmům… To je jako spojit dohromady oheň a vodu… Uvidíme, co z toho bude. Írán dostal praktickou lekci západního zacházení. Jistě bude plnit dohodnuté závazky…. Čekám docela zajímavý vývoj situace.

A do třetice DWN – ZDE:
Článek informuje o připravovaných válečných cvičeních v  USA , které proběhnou pod názvem Jade Helm 15. A  bude probíhat v mnoha státech Unie. Předmět manévrů? To byste neuhodli!

Má řešit situaci a testovat přípravu země pro případ, že by některé státy Unie byly klasifikovány jako „nepřátelské, nejisté s tendencí k nepřátelství nebo nejisté, s tendencí k přátelství“.

V roli hlavního nepřítele bude Texas do nasazení se dostanou také tyto elitní útvary: Zelené barety, US Navy SEALS, US Airforce Special Operations Command, USMC Marine Special Operations Command, USMC Marine Expeditionary Units, 82. výsadková divize a  samozřejmě speciální služby všeho druhu.

Prima ne? Manévry proti vlastnímu obyvatelstvu v největší demokracii světa… Zde je ještě ilustrační mapa:

Soudím, že DWN čerpalo z tohoto článku Washington Post.

A skončím tím, co jsem anoncoval pod informací od vm, že na jedné z polských univerzito bylo velké pozdvižení, že tamní ukrajinští studenti provokovali s banderovskou vlajkou Pravého sektoru. Že se k tomu to tématu ještě vrátím. Docela se divým roli Polska v ukrajinském konfliktu a jeho stále se zostřující protiruské rétorice a také demonstrativním ukázkám aktivního nepřátelství – budování strážních maxivěží podél hranic s Kaliningradskou oblastí, nákup 24 Tomahawků a  tří ponorek pro ně, atd. atd. A  nyní jsme na ukrajinském zdroji v německé verzi narazil na stanovisko prezidenta Komorowského:

A ten má jasno. Na Ukrajině prý se bojuje také o budoucnost Ruska. Je prý to klíč k Rusku! Když prý zvítězí Majdanští, tak prý bude časem demokracie i v Rusku. Věřili byste tomu, že něco takového řekne polský prezident? Kdyby náhodou ne, tak já to četl zde.

Tak zase zítra.