Ukrajinský politolog vyzval odstřelovače k zabíjení ruských novinářů

7. 4. 2015      zdroj
Ukrajinský politolog Jurij Romaněnko předložil návrh na zvýšení obranyschopnosti země cestou zabíjení novinářů z Ruska. Vedoucí centra politické analýzy “Stratagema” navrhuje vytyčit před odstřelovači ukrajinské armády úkol, aby zabránili osvětlování situace na Donbasu lidem v helmách s nápisem PRESSE, poznamenává LifeNews. Podle něj se na setkání s Američany, kteří nic nenamítali proti diskusi na téma “ruské agrese,” Romaněnkovi podařilo šokovat veřejnost radikálním návrhem na boj s ruskými médii.


Romaněnko napsal na Facebooku, že ví, jak vyřešit problém poklesu pozornosti a vyvedení problematiky médií na novou úroveň. Podle něj musí Ozbrojené síly Ukrajiny (OSU) selektivně a důsledně ničit ruské novináře, kteří osvětlují situaci na Donbasu. Je nutno dát odstřelovačům OSU pokyn, že lidé v přilbách s nápisem Press jsou prioritou pro likvidaci.

Romaněnko řekl, že jednou jsou média destruktivní zbraní, pak zničení několika desítek novinářů v zóně konfliktu sníží účinnost jejich propagandy. Podle jeho názoru je vražda novinářů “špatný PR” pro Ukrajinu, ale to nevadí, protože “relativně snadno se téma dostane mezi top amerických zpráv.”

Romaněnko píše, že to přímo uvedl na setkání v Harvardu, protože Ukrajina “nesmí vypadnout z ohniska vašich médií v souvislosti s vaší prezidentskou volební kampaní.” V reakci na to američtí partneři uvedli, že zabíjení novinářů poruší mezinárodní právo a světové společenství nedovolí ukrajinským radikálům páchat tyto zločiny.

Podle Romaněnka se ukrajinská delegace “radostně ušklíbla” a “jeden muž z diaspory” mu pošeptal: “Neposlouchejte ho, říkáte to správně, jen tak je třeba zachraňovat Ukrajinu.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová