Vrtěti psem v reálném podání Hollywoodu

20.4.2015  Vaše věc

Korespondence ředitele Sony Pictures Entertainment (SPE) Michaela Lyntona s náměstkem ministra zahraničních věcí USA Richardem Stengelem, která byla zveřejněna na Wikileaks, svědčí o pokusech amerického Ministerstva zahraničních věcí zapojit do propagandistické války proti Rusku i představitele největších korporací v oblasti kinematografie a zábavy.


Ve Stengelově e-mailu se píše:

„Jak jste mohl vidět, máme mnoho problémů při boji s komentáři Islámského státu na Blízkém východě a s ruskou interpretací událostí ve Střední a Východní Evropě. V obou případech existují miliony a miliony lidí v těchto regionech, kteří dostávají zkreslenou verzi reality. <…> Po našem rozhovoru bych chtěl svolat skupinu ředitelů médií, kteří by nám mohli pomoci popřemýšlet nad tím, jak na tyto vážné výzvy co nejlépe reagovat. Je to rozhovor o idejích, o obsahu a výrobě a o komerčních možnostech. Slibuji vám, že to bude zajímavé, zábavné a užitečné.” 

Jako odpověď vysoce postavenému pracovníkovi MZV USA Lynton navrhl, aby se spojil s takovými lidmi, jako je prezident The Walt Disney International Andy Bird, bývalý ředitel Turner Broadcasting Phil Kent, spoluředitel 21st Century Fox James Murdoch, nebo partner a zakladatel soukromé investiční firmy Siguler Guff Drew Guff.

„Bude Vám to stačit? Promiňte za zpoždění, ale jsem poněkud zaneprázdněn”, dodal ředitel SPE. Širší zprávu na téma přinesl portál sputniknews.com.

Poznámka: V těchto souvislostech si možná vzpomenete na americký film Vrtěti psem z roku 1997. Oficiální text distributora ho představuje takto: Čtrnáct dní před volbami se provalí sexuální skandál amerického prezidenta. Jeho poradce Robert De Niro povolá hollywoodského producenta Dustina Hoffmana, aby narychlo vyrobili jinou aféru, která by odlákala pozornost veřejnosti… V Americe vrcholí předvolební kampaň a současný prezident má výborné vyhlídky na znovuzvolení, jenže čtrnáct dnů před volbami se v médiích objeví informace o jeho sexuálním styku s mladistvou. Okamžitě se sejdou prezidentovi nejbližší spolupracovníci, aby se dohodli na dalším postupu. Dobrou pověst prezidenta má – jako ostatně pokaždé – zachránit Conrad Brean. Ten hned ví, co je potřeba udělat, a odletí za producentem Stanleyem Motssem. Vysvětlí mu, že je nutno vymazat prezidentův skandál z myslí voličů a že už ve své vizi rozpoutal válku s Albánií. Stanley na jeho vizi hned naváže: za pomocí triků a dalších pomocníků natočí šot z války, který hned druhý den vysílají všechny televize v zemi. Všechna média informují pouze o válce v Albánii a nikdo už se nevěnuje prezidentovu skandálu. Ovšem jen do chvíle, než vystoupí se svým proslovem druhý kandidát na prezidentský úřad John Neal. Oznámí, že válka v Albánii není, CIA nemá žádné informace o teroristickém útoku a vyzve současného prezidenta, aby se konečně vyjádřil ke skandálu týkajícímu se jeho osoby. Stanley musí vymyslet novou strategii… (Záběr z filmu je použit jako ilustrace.)