Vybrané teze politologa Petra Robejška (žijícího v Německu)

28. 4. 2015   Parlamentní listy (velmi kráceno)    původní zdroj (video)

„Prostý ukrajinský člověk“, který chtěl dosáhnout zlepšení svých životních podmínek, na změnách probíhajících na Ukrajině prodělal.  …Výhodou ruské společnosti je skutečnost, že stále udržuje úzké vazby na své základní hodnoty. Lhostejno, co si o těchto konkrétních hodnotách myslíme. Ruská společnost je ale díky tomu silnější než ta západní, která se zabývá rozmělňováním svých hodnot. 

 ….Největším problém západní společnosti je postmodernismus, v rámci kterého prý západní intelektuálové hledají problémy tam, kde nejsou. Naše společnost je obecně vzato za zenitem a ztrácí dech. Vidina nekonečného růstu se ukázala jako absurdní. 
…Média už neplní svoji základní, tedy informační funkci. Vžila se do vládnoucí a spasitelské role. Novináři se samozvaně prohlásili za strážce morálky a správnosti. Zároveň jsou nedotknutelní a nenesou žádné důsledky toho, co říkají. Média sledují své vlastní cíle a sama sebe notně přeceňují.. 
…Politici bohužel nemají dostatek formátu, aby se mediálnímu diktátu vzepřeli. Píšou se bojovné texty, ale jejich autoři vůbec nedomýšlejí, kam vše může dospět. Až najednou přijde třetí válka. 
…Sankce proti Rusku považuji za zbytečný krok předem odsouzený k nezdaru. Jejich navrhovatelé snad ani nemohli věřit tomu, že by bylo možné tím něčeho dosáhnout. A pokud snad ano, tak nemají na svých místech co dělat. Na Rusko něco takového prostě neplatí. 
…My Evropané jsme si nechali bohužel vnutit vůli Washingtonu. Považuji to za obrovské selhání Evropské unie a politiky celého kontinentu…. 
…Politicko-mediální oligarchie si myslí, že západní hodnoty jsou univerzální a mohou platit všude. Tvrdí, že po nich touží lidé po celém světě, ale v jejich přijetí jim brání zlí vůdci vládnoucí v jejich zemích. To je ovšem zásadní omyl a o to horší  že obelháváme sami sebe. 
…Ať se nám to líbí nebo ne, ruský prezident Vladimir Putin představuje moc, a my se s ním proto musíme dohodnout. Není možné jej neustále jen poučovat a tlačit do kouta.