Palestinci si také zaslouží lidskost

Vojtěch Srnka
20.5.2015  Altpress
 

Ondřej Kundra z časopisu Respekt v úterý v podvečer vydal článek, ve kterém obviňuje ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z toho, že „hází Ukrajinu přes palubu“. Ministr zahraničí tak měl podle Kundry učinit tím, že se velmi zákeřně nesnažil odradit komunistické poslance od toho, aby zamezili projednávání ratifikace asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií.
Jenže Kundrova humanistická kritika Lubomíra Zaorálka za jeho údajnou nečinnost ve věci ratifikace asociační dohody s Ukrajinou je v naprostém rozporu s tím, že on ani nikdo jiný z časopisu Respekt se nevymezuje vůči tomu, že Černínský palác chystá další společná setkání s představiteli státu Izrael.

Palestinci v Gaze přežívají v podmínkách, které generální tajemník OSN označil za ostudu pro celé mezinárodní společenství…

Humanistickou kritiku by si přitom takový plán nepochybně zasloužil. Stát, s jehož vládou ministerstvo zahraničí setkání plánuje, se minulý rok v Pásmu Gazy podle předních světových lidskoprávních organizací dopustil válečných zločinů; stát, jehož premiér veřejně trvá na nelegální anexi Jeruzaléma, jehož vojáci popsali loňskou operaci v Gaze tak, že málokoho nechali na pochybách, že se zde izraelská armáda dopouštěla válečných zločinů, a jehož vláda plánuje stavbu dalších nelegálních osad, které vážně ohrožují možnost vzniku palestinského státu.

Zatímco tyto plány pro Kundru ani jiné představitele Respektu nepředstavují větší problém, fakt, že Zaorálek veřejně v Poslanecké sněmovně nepromluvil ve prospěch ratifikace asociační dohody s Ukrajinou (jejíž projednávání by komunisti tak jako tak zablokovali), podle Kundry dělá z ministra gaunera, který málem znevažuje 130 ukrajinských obětí Majdanu, bojujících za připoutání k evropské sféře vlivu.

Redaktory Respektu dramatická situace v Pásmu Gazy příliš nepálí
  

Škoda, že Kundra ani nikdo další z redaktorů časopisu Respekt nepíše tak humanisticky dojímavé články také na adresu více než patnácti stovek obětí z řad nevinných palestinských civilistů v Gaze ani na adresu téměř dvou milionu lidí, kteří tam nadále ze dne na den přežívají v podmínkách, které generální tajemník OSN označil za ostudu pro celé mezinárodní společenství.

Zatímco Ukrajinci na Majdanu projevovali přání přiblížit se Evropské unii, tím největším přáním téměř dvou milionů obyvatel Pásma Gazy je osvobodit se z nelidských podmínek, se kterými se na území o třetinu menším než Praha vypořádávájí kvůli tomu, že hranice pásma už osm let blokuje izraelská armáda a dva roky egyptská junta. Přáním dalších téměř dvou milionů lidí je ukončení okupace, kterou největší bojovníci proti jihoafrickému apartheidu v čele s laureátem Nobelovy ceny za mír Desmondem Tutu popisují jako apartheidní.

Kdyby se představitelé hlavních českých médií v čele s časopisem Respekt odhodlali k tomu, že by se tamní situací začali skutečně věnovat, nejen by tím širší česká veřejnost získala o situaci v Gaze lepší informace, ale také by podobně humanisticky naladěným textům o Ukrajině dodali větší důvěryhodnost.