Porošenko jmenoval gubernátorem Oděsy Saakašviliho

31. 5. 2015      zdrojzdroj
Prezident Ukrajiny Petr Porošenko podepsal dekret o jmenování bývalého gruzínského vůdce, Michaila Saakašviliho gubernátorem Oděské oblasti. Bývalý kandidát na starostu Oděsy, Vjačeslav Azarov prohlásil, že Saakašvili jede do Oděsy připravit zřízení americké vojenské základny.


“…Saakašvili byl skutečně poslán do Oděsy. Jaké úkoly zde může plnit? Zvláštnostem regionu a vztahům jeho elit nerozumí. V předvečer komunálních voleb toto jmenování zjevně režimu na sympatiích nepřidá. Zůstávají pouze cíle zahraniční politiky. Například rozmrazení konfliktu s Podněstřím. A možná i nějaké plány Američanů ohledně Oděského regionu,” napsal na své stránce v sociální síti.

V předvečer bývalý poslanec Nejvyšší rady Viktor Ukolov prohlásil, že prvky protiraketové obrany NATO mohou být umístěny na lodích amerického námořnictva, které budou mít základnu v Oděse.
“Uvažoval jsem o myšlence Alexandra Turčinova. Myslím si, že nejlepší by bylo umístit oddíl protiraketové obrany NATO někde poblíž Kyjeva. Ale to by bylo málo. Pro zvýšení bezpečnosti bych uvažoval o americké vojenské základně u Oděsy.

Jsou tam nádherné zálivy, kde by bylo možné umístit eskadru těchto úžasných lodí. A to nejdůležitější – nebylo by to ani v rozporu s neutralitou Ukrajiny. Dokonce i v nezúčastněné a neutrální Ukrajině byla dlouhou dobu v Sevastopolu ruská flotila. Chci americké loďstvo v Oděse!” prohlásil Ukolov.
O vytvoření americké vojenské základny v Oděse hovořil i člen dozorčí rady nadace “Majdan zahraničních věcí”, Andrej Klimenko.

“Vidím přítomnost americké raketové fregaty” Harpoon” i s těmi protiraketovými střelami, které sestřelují ruské balistické rakety při vzletu, jako nejlepší záruku investic v regionu v současné době. Nemáme jiné záruky. Když u Oděsy budou pravidelně přistávat na návštěvu americké torpedoborce typu “Arleigh Burke” – bude to v očích zahraničních investorů ta nejlepší záruka pro investice, to mi věřte,” navrhuje Klimenko.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová