„Řekni mi zrcadlo, která vláda je na světě i v zemi zdejší, pro svůj národ ze všech nejschopnější?“

Břetislav Olšer

22. 5. 2015   blog idnes
Takto se ptal pan král na postu premiéra tak dlouho, až mu ředitelka jeho Úřadu vlády řekla: “Vole, copak to nevidíš, primitive, že nade mě krásnější vládnutí v této zemi není.” A věděla, že jen ona dře jako tažný kůň…

A Nečas nemohl jinak, než dát své královně ujištění, že nad ní krásnější v této zemi není. A Nagyová byla spokojená, protože věděla, že její primitiv neumí lhát. „Na chlapa si hraj někde jinde, ne přede mnou. Všude se za mě stydíš, vole. Lítám jako kráva. Ty jsi normální primitiv, vole. Nebudu ti dělat poskoka. Nebereš mě jako partnera, šikanuješ mě. Doma držíš hubu a krok, vole. To je vidět, kdo tam nosí kalhoty,“ vyčetla mu. Co tomu všemu předcházelo?

Jaňulko, také dřu jako kůň, ale zadarmo… Snímek Břetislav Olšer

Otec čtyř dětí, křesťan a navíc domestikovaný Valach z Rožnova pod Radhoště, narozen v Uherském Hradišti. Takový byl Petr Nečas; v roce 1997 chtěl premiér Václav Klaus jmenovat do své obměněné vlády Petra Nečase do funkce ministra vnitra. Nečas souhlasil, ale na poslední chvíli cukl a odmítl jmenování. Oficiálně byl navržen Výkonnou radou ODS 24. května a odmítnutí ze strany Nečase přišlo 30. května 1997. Ten post nejprve přijal se slovy, že se bude snažit být dobrým ministrem. Dokonce použil větu, že se na této funkci politik buď udělá nebo oddělá. Den nato ale volal svému nadřízenému, že si to rozmyslel a ministrem se stát nechce. Důvodem měla být rodina…(?)

Okamžitě se objevily spekulace, co že to vlastně za jeho rozhodnutím stálo. Jednou z nich byla i ta, že prezident Václav Havel chtěl ve funkci ministra podržet Jana Rumla. To ale všichni odmítli. Ruml i tak ministrem zůstal několik dalších měsíců. Šeptalo se v kuloárech, že Nečas funkci nevzal zkrátka proto, že mu zacvakalo v prodloužených zádech – ať už strach z resortu vnitra či odpovědnosti. Už tehdy ale řekl, že počítá s následky, jaké může jeho rozhodnutí pro další kariéru mít. Nemělo: „Politik je člověk, s jehož politikou nesouhlasíš. V opačném případě je to státník.“ – britský politik Lloyd George David.

Další šanci dostal po volbách v roce 2006, kdy mu Mirek Topolánek nabídl post ministra práce a sociálních věcí a místopředsedy vlády. Na jeho deset let starý telefonický obrat si už nikdo nevzpomněl. Tentokrát funkce vzal a v dalších dnech rozhodnutí nezměnil… Když pak ale Nagyovou zatkli i s těmi, co jí sloužili nebo co se je na příkaz premiéra snažila dotlačit pro blaho trvání Nečasovy vlády na pozice zvané trafiky, prskal její milec jako jezevec: “Zatčení dvou generálů, co sloužili své vlasti v Afghánistánu, a jejich teatrální likvidace je fatálním poškozením této země… A tři jejich nevinní kolegové přitom sami čestně rezignovali na své funkce, demokraticky odešli ze Sněmovny a tento jejich krok je nyní kriminalizován… Způsob, kterým poslanci svůj střet s vedením strany vyřešili, označil Nečas za “politicky poctivý a lidsky důstojný. Až z toho vznikl mediální guláš, bramboračka… Jak ubohé…” Stydí se Němcová a kníže za „přes čáru“ a „prachsprosté vydírání”?

Ubohé je jistě i to, že se Nagyová scházela s pražskými kmotry. Svou „pravou ruku“ prý na Ivo Rittiga a Romana Janouška nasadil Nečas sám. Rittig chodil na kávu za Nagyovou do Kramářovy vily, chodila i ona za ním domů. Měla z nich totiž vytáhnout zákulisní informace. Měla je rozpovídat, získat jejich důvěru a vytáhnout z nich maximum faktů… I zákulisní informace jsou v politice důležité a tyto informace lze nejlíp dostat jen od zákulisních hráčů. Jak si mohl být loajalitou Nagyové tak jistý? Snadno; v životě prý nepotkal loajálnějšího člověka. Kdo by nebyl nadmíru loajální, když na tom závisely milionové odměny…?

Když jsem ji pak viděl před ostravskou vazební věznicí nastupovat do policejního auta v poutech, zakrytých přehozeným svrškem, zamrazilo mě, došlo mi, jak snadno lze v dnešním světě projít šílenou změnou z panující kudlanky nábožné ve zcela bezradnou a snadno zranitelnou osůbku. Tragédie Julie a Romea, který na ni čekal při jejím propuštění z vazby a udělal z ní svoji asistentku při jejím propustění z místa jeho ředitelky.

Byl to šok. Když premiér Nečas požádal ve Sněmovně po raziích policie a státního zastupitelství o vystoupení, každý soudný člověk si řekl: Je to charakter, teď podá demisi poté, co se dozvěděl, že jeho oddělená manželka byla sledována na požadavek jeho sekretářky Nagyové. Všichni si mysleli, že přece jen v sobě objevil gentlemana… Opak však byl pravdou, Nečas využil hesla, že nejlepší obranou je útok a zaútočil, jako Napoleon. Neodstoupil, naopak nazval činnost českého státního zastupitelství a policie teatrálním skandálem, z něhož vznikl mediální koktejl a guláš. On přece odmítl ochranku pro sebe i své nejbližší a jeho sekretářka to nemohla snést a sama obětavě požádala o ochranu svého premiéra a jeho ženy. Jak úžasný čin… Aby se paní Nečasové přece nic nestalo, nebo spíš aby se co nejdřív rozvedl…? http://www.novinky.cz/krimi/369766-jedu-jak-motorova-mys-a-ta-cuza-je-doma-rika-v-odposlesich-nagyova-o-necasove.html

Petr Nečas působí sice jako velmi solidní, slušný a chytrý muž, těžko ovšem jako státník. Spíš jen velepoctivý úředník. Ňouma, hrající si na slabšího jelena, co útočí ze zadních pozic? Ne vždy se však pozitivní vlastnosti jeví jako pozitivum. Kdo jednou zklame při nabídce vysoké funkce, má asi mindrák z autorit a nevěří si. Jak tedy může dělat premiéra. Pak to takhle vypadá. Kdopak si asi žil jako vládní úřednice Nagyová, co se vyšplhala až na post ředitelky kabinetu samotného premiéra. Bývalá šéfka kabinetu Nečase Jana Nagyová v té době již jeho milenka, nyní manželka, byla svým nynějším mužem také štědře odměňována. Mezi roky 2010 a 2012 pobírala přes 900 tisíc korun ročně a její odměny za toto období přesáhly částku 2,4 milionu korun. Nejvyšší odměnu dostala za rok 2011, a to konkrétně 1,22 milionu. Měsíčně odměny skoro 230 tisíc. To už si žila se vším všudy skoro jako carevna Kateřina.

Zdůvodnění těchto financí měl Nečas vždy po ruce; byly to prý peníze za vysoké a profesionální nasazení při organizaci a spolupráci při jednáních, která probíhají mimo stanovenou pracovní dobu, a při nichž vždycky dřela jako kůň. A ty fyzické energetické výdaje, zejména při diktování přímo do pera. Ale o platy přece nejde, jde o to vyfabrikovat nějaký takzvaný skandál. Částka Nečasovi nepřiměřená nepřijde, na žádost o vysvětlení reagoval podrážděně. Je to údajně normální mediální lynč slušného a pracovitého člověka, jehož jediná vina je, že pracuje pro premiéra. Ti další, kteří mají ještě vyšší odměny, média nezajímají, protože nestojí blízko premiéra nebo nejsou žena. Když si prý lidé přečetli o odměnách pro Nagyovou, uráželi ji a hrozili jí fyzickým násilím…

Paní Jana byla jeho oázou, do níž se uchyloval po náročné premiérské práci. Něco za něco. Udělal přece z kantýnské účetní Nagyové z Chodosu v Chodově ředitelku svého úřadu premiéra. Při výslechu navíc prohlásil, že ani vyšetřování, co je jen láry fáry, nic nezmění na jeho pevném vztahu s Nagyovou, co udělovala rozkazy vojenské rozvědce. Bývalá mzdová účetní chodovského Chodosu poprvé přivoněla k politice, když se v roce 1996 stala oblastní manažerkou ODS v Karlových Varech, kde ji Nečas potkal.

V září 2005 z ní udělal šéfku provozu Hlavní kanceláře ODS a o rok později, po volbách, už mu jako ministru práce a sociálních věcí vedla kancelář; v roce 2009 přidala rady v sociální politice, a to včetně pražského magistrátu; o rok později rozšířila poradenský rádius i na ministerstvo obrany; a pak se stala ředitelkou kabinet premiéra. Koncem roku 2011 si do oficiálního životopisu připsala ještě jednu perlu: magisterský titul z pražské Univerzity J. A. Komenského (UJAK). Diplomka se jmenuje: „Mediální podpora Národního akčního plánu ke sjednocení a transformaci systému péče o ohrožené děti a rodiny“. Je skoro celá opsaná z materiálů ministerstva práce a sociálních věcí, takže jejím spoluautorem je i tehdejší šéf tohoto resortu Nečas.

Faktem je, že já, po mámě rozené Valašisko a po tátovi moravský Slovák, jsem tíhnul k Petru Nečasovi. Bylo to v době, když se mu ještě krev z mozku nenahrnula do rozkroku. To pak činil i velemoudrá rozhodnutí; kvůli fungujícímu českému byznysu odmítl nechutnosti Pussy Riot a jejích příznivců http://urod.ru/news/6207/ i politickou módu tzv. dalajlámismu a ministr jeho vlády Schwarzenberg se za něho stydí. Navíc ho jako každý pravý šlechtic nařkl, že měl „plná kaťata“. Jen proto, že “kryl” údajné porušování lidských práv v Číně a Tibetu. “Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je ruská skupina Pussy Riot, něco, co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě něco, co symbolizuje svobodu a demokracii. Přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, a má to potom dopad na toto exportní teritorium,” řekl Nečas loni při zahájení brněnského veletrhu. TOP 09 jako “záškvara”; co kníže rozbije, Nečas musí slepit…

Nadávky jako vole či primitive jsou hulvátstvím, ale mezi šéfem české vlády a jeho ředitelkou Úřadu vlády jde o bezprecedentní zhůvěřilost. Zjevná nenávist Nagyové vůči své sokyni v lásce i v manželství je však neomluvitelná a námitky, že odposlechy neměly být určeny pro širokou veřejnost, jsou zcela neopodstatněné. Naopak, ať všichni slyší, co za svoloč řídila naše osudy. Navíc, když se Jana Nečasová Nagyová domlouvala s bývalým šéfem úřadu vlády Lubomírem Poulem, že budou Radku Nečasovou psychicky vydírat. Nečasová Nagyová jí nechala poslat časopis Forbes, v němž byl žebříček vlivných českých žen a na předních místech se umístila i ona. Oba se nad svým plánem bavili a Nečasová Nagyová prohlásila po otázce Poula, zda jí tam ještě něco nalepí – a „Kde jsi ty?“ Vysoký státní úředník Poul, ač byl nadřízený Nečasové Nagyové, choval se jako idiot a zbabělec . Zavřít je, až zčernají… http://style.iprima.cz/celebrity/komentar-odposlechy-necase-bestie-nagyove-sice-bavi-cele-cesko-ale-zadelali-jsme-si-na-pru

Takový propadák asi jen málokdo zažije. Petr Nečas žil jako ve snu. Stýkal se osobně s prezidenty světa, od toho čínského až po amerického. Nemusel myslet na to, co bude jíst a za co si co koupí na sebe za oblečení, aby byl „in“, měl k dispozici vládní letadlo, auto i s řidičem, ochranku pro sebe i svoji ženu, což obstarala Nagyová, aby urychlila rozvod svého milého. A žádné nákupy v Kauflandu, prodejní akce, peněženka… co chtěl, to měl a najednou pád. Přímo držkopád. Jeho dominantní Nagyovou mu zavřeli, rozvedl se, byť majetkové vyrovnání s dnes už bývalou ženou Radkou údajně připravoval ještě jako premiér? Nagyovou propustili, přišla o odchodné, pravda, něco si naspořila, stejně jako Nečas, co z ní má dnes asistentku, ale co dál?

Jeho příjmu odpovídá nyní výše výživného na dvě ještě nezletilé dcery, kterým se zavázal platit celkem 42 tisíc korun měsíčně. Splácí i 16 tisíc korun měsíčně hypotéku za byt v pražském Kamýku, v němž bude Radka Nečasová s dcerami bydlet. I s poslaneckými náhradami, na něž má nárok, bere odhadem 73 tisíc korun čistého. Po zaplacení hypotéky a výživného mu tak na živobytí zbývá patnáct tisíc korun. A musí se o všechno postarat sám. Musí si řídit sám ve svém vlastním autě, které mu nikdo z Kramářovy vily či Strakovy akademie nedá za státní peníze do opravny. Určitě už zjistil, co jsou to slevy, akce, už ví, kolik stojí máslo a chléb či mléko, jak drahé je maso… Fakta, o které se jako premiér neměl čas a ani nemusel vůbec starat…

Teď shání místo. A ne ledasjaké. Dřel jako kůň ve veledůležitých funkcích. Byl předsedou výboru pro obranu a bezpečnost, členem organizačního výboru, členem podvýboru pro zpravodajské služby a místopředsedou Společného výboru Evropského parlamentu a Parlamentu ČR, členem Stálého kontrolního orgánu pro činnost Vojenského obranného zpravodajství, členem organizačního výboru a předsedou Výboru pro obranu a bezpečnost. Dále byl členem stálé delegace do Shromáždění Západoevropské unie a podvýboru pro zpravodajské služby. Stal se místopředsedou Výboru pro evropské záležitosti, členem Podvýboru pro reformu ozbrojených sil a členem stálých delegací do Shromáždění Západoevropské unie a Parlamentního shromáždění NATO. Ovšem i matematik se někdy přepočítá…

Výslech na policii: “Za jak dlouhou dobu si na úplatcích vyděláte na BMW?

Nagyová: “Asi tak za 2-3 měsíce”

Janoušek: “Asi tak za 2-3 týdny.”

Rittig: “Asi tak za 2-3 roky”.

Policie: “Tak dlouho?”

Rittig: “BMW přece není zas tak malá firma…”

V letadle letí Nečas s Kalouskem. Nečas říká: “Vyhodím z okénka tisíc stokorun, ať má tisíc lidí radost…“ Kalousek ho přebije: „Vyhodím z okýnka pět tisíc dvoutisícovek, ať má radost pět tisíc našich občanů…“ Pilot se otočí a řekne: „Vyhodím vás z letadla oba, ať mají radost všichni…“

Inu, vole a primitive, peníze jsou zkrátka jako ponožky; stejně smrdí, stejně rychle se dají vyprat a stejně brání krevnímu oběhu. Asi proto bylo vyřčeno i vyjádření, že neexistují špinavé peníze…. Pouze děravé ponožky…