Ukrajina: Videopřehled z 31. 5. 2015

Rado Miko, irena, Stan 
31. května 2015  Outsidermedia

Donbas v bojové linii: Cestami války 

Překlad a titulky: NWOO

***
19. 5. 2015, Javorivskij polygon. Reportáž ukrajinské TV o poměrech v armádě

Hrozné podmínky dobrovolníků. Už měsíc čekají na uniformy, jsou bez jídla a vody.

Nová republika: Národní garda Ukrajiny obklíčila část Javorovského polygonu ve Lvovské oblasti Ukrajiny, aby blokovala vzbouřené mobilizované v OSU (Ozbrojené síly Ukrajiny). 18. května to oznámila NTV. Uvádí se, že velení OSU se začalo zabývat incidentem na Javorovském cvičišti a poslalo na místo své zástupce. Polygon byl zároveň obklíčen jednotkami Národní gardy, která má v úmyslu „potlačit případné nepokoje.“

***
19. 5. 2015, Kyjev. Poté, co aktivisté zaútočili na místo plánované výstavby obchodního centra, vypukly prudké potyčky

Demonstranti vs. Policie a cosi maskovaného uniformovaného. Více v ANJ zde.

***
19. 5. 2015, Kyjev. Náborové video praporu Azov

Natočilo Radio Svoboda.

***
23. 5. 2015, Michajlivka. Zabit velitel brigády Přízrak Alexej Mozgovoj (18+)

Syrové video z místa činu.

***
26. 5. 2015, Alčevsk. Založen prapor Pěčersk

Prapor založili následovníci Alexeje Mozgového a ponese jeho jméno.

„Cílem je osvobození Ukrajiny od zločinného režimu, zavedení skutečné lidové vlády na celém území. Boj bude probíhat jak na frontové linii, tak v hlubokém týlu. Zničeni budou ti, na nichž leží odpovědnost za rozpoutání války“,
zdůraznil důstojník Nikolaj Zajcev.

***
26. 5. 2015, Gorlovka / Horlivka. Ostřelování civilních domů za příměří

 

***
28. 5. 2015, Doněck. Obyvatelé zdraví „teroristy“

Jízda Doněckem na technice a reakce lidí.

Zaujímavé je, čo vidieť je a aj čo vidieť nie je:

Autobusy jazdia, ľudia stoja na zastávkach v hojných počtoch, pumpy sú otvorené = nemajú núdzu o palivo.

Na začiatku tam pred nejakou administratívou stoja ľudia s bielymi vreciami. Vyzerá to na rozdelovanie humanitárnej pomoci. Žiadne veľké zástupy, nieto pološialený dav a la Afrika. O kúsok ďalej je otvorený obchod. Takže ľudia sú kľudný a vedia čo dostanú a že im to bude stačiť = funguje sociálna pomoc, obchody, organizovanie rozdeľovania.

Trávniky sú pokosené, parky upravené, ulice pozametané a čo je hlavné, neváľaju sa všade vrecia so smeťami ako v Neapole, keď tam štrajkovali smetiari = fungujú komunálne služby a teda aj mestská správa.

Výsledok ktorý ma napadá je, že sa urobili pre seba a fungujú, to znamená, že platy bežia, dôchodky bežia, je práca, vyrába sa, nebyť tých BVP tak by to vyzeralo ako mesto v hlbokom mieri.

Komentář: riho

***
30. 5. 2015, Oděsa. Nacionalisté útočí na kancelář syrské stavební firmy

***
Skotman

Já absolutně přesně vím, že kdokoliv, kdo trvá na pokračování války, je špinavec. Smyslem této války bylo začistit rozpočty díky „Antiteroristické akci“ a nechat zabít přibližně 15 000 Ukrajinců.

Porošenko je zloděj a je synem zloděje. Jeho otec seděl za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví.

Kličko Shirman je dosazená figurka. Jakékoliv Minské dohody jsou jim vřele ukradené. Provozují to, čím se zabývali v devadesátých letech, jenom s větším počtem zbraní a všechno, čeho jsme dosáhli, je to, že jsme přišli o východ. PŘIŠLI O VÝCHOD!

Timošenko si pamatuji z těch nezapomenutelných dob, kdy ještě byla ubohou domorodkou. Viděla jsem ji ve vyšetřovací vazbě v roce 1995, kdy se vůbec nepodobala budoucí význačné političce. Nakonec však prošustrovala svůj bianco šek i důvěru a teď o ní zpívá skupina Leningrad „Běž do…“ asi víte kam.

Všechny je nakonec pověsí na nejbližších lucernách, protože absolutně nejsou schopni řídit stát jako takový. Vůbec si neuvědomují, že do státní infrastruktury je třeba peníze také někdy vkládat a ne pořád jenom krást. Zničili absolutně všechno, k čemu se dostali. Všichni ti špinavci, kteří se dostali k moci. Copak se nemohli jednoduše zbavit Janukoviče a vyřešit si problémy sami mezi sebou? Oni zlikvidovali celý stát, zcela ho znehodnotili. To je všechno. Mají ti lidé v hlavě vůbec nějaký mozek?

Majdan doskákal.

Překlad: Irena
***
Alexej Mozgovoj: Marcinivka

Takhle zpíval legendární velitel brigády Přízrak. Více v RJ zde.