Bašta: Zakarpatí jako další ohnisko války na Ukrajině

18.červen 2015   První zprávy
Zakarpatí představuje jeden ze strategických regionů, protože se tam sbíhají všechny plynovody a ropovody jdoucí přes Ukrajinu, je tam i významný průmysl, říká v exkluzivním rozhovoru pro prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.

PZ: Z našich dějin víme, že na tzv. Podkarpatské Rusi kromě jiných národů zde žili i Rusíni, jak je vnímají Ukrajinci?

Oficiální ukrajinská politika nepovažuje Rusíny za samostatný národ, ač je za něj uznává asi 30 zemí po celém světě, včetně ČR, a rusínský jazyk za pouhý dialekt ukrajinštiny. Trochu mi to připomíná naši První republiku a ideu jednotného československého národa. Jak to dopadlo, dobře víme…

PZ: Chtějí obyvatelé tohoto území samostanost nebo se připojit zpět k naší republice, nyní ke Slovensku?

Zakarpatí si hned na počátku devadesátých let v referendu odhlasovalo autonomii, kterou na rozdíl od Krymu nedostalo. Dlouhá léta odpor proti Kyjevu vedl Otec Sidor, pravoslavný kněz Moskevského patriarchátu, což naznačuje odkud vždy vítr foukal. Maďaři jsou nejsilnější menšinou v Zakarpatí a nemá cenu hádat, jak dopadne budoucí střet ukrajinského a maďarského nacionalismu.

Koordinační rada rusínských organizací Zakarpatské oblasti se obrátila na Radu Evropy, Evropskou komisi, OBSE, OSN, a také na parlamenty Česka, Slovenska a Maďarska s prosbou vyvíjet nátlak na prezidenta Porošenka a kyjevské úřady, aby uznali výsledky oblastního referenda z r. 1991 o udělení Zakarpatsku statutu zvláštního samosprávného území.

Z historie Podkarpatska

Podle mírové smlouvy v Saint-Germain-en-Laye z r. 1918 byla vyhlášena Republika Podkarpatská Rus jako subjekt Československé republiky — se svou vládou, parlamentem a politickými stranami. Na referendu z r. 1939 se vyslovila drtivá většina národa pro ruštinu jako státní jazyk. V r. 1946 přicestovala reprezentativní delegace Rusínů v čele s tehdejším předákem archimandritou Alexjiem Kabaljukem do Moskvy. Žádali o přijetí buď jako autonomie v RSFSR, anebo jako Karpatskoruská svazová republika do SSSR. Ukrajinu však řídil tehdy Chruščov, a území osídlená Rusíny byla předána Ukrajincům.

Pod vládou Ukrajiny byla Podkarpatská Rus vystavena tvrdé ukrajinizaci. Po krachu SSSR si vzpomněli Rusíni na svá zákonná práva. 1. prosince 1991 uspořádali referendum, v němž se vyslovilo 70% účastníků pro samostatné postavení ve federální Ukrajině.

Zakarpatí jako možné další ohnisko bojů na Ukrajině

Ukrajina se nebude nejspíše o požadavcích Rusínů vůbec bavit, ale vliv Rusínů ve světě není zase tak zanedbatelný, jsou mezi nimi i američtí senátoři. Otázkou je jestli vůbec oslovené země budou chtít otázku Zakarpatí řešit. I když…

V poslední době dochází ze strany nacionalistické ukrajinské Karpatské Síče k napadání a provokacím vůči maďarské menšině.

“Maďarské orgány musí chránit maďarské občany na Podkarpatsku!” Jsme ohromenai, když slyšíme, že extrémní ukrajinská strana Karpatská Síč vyhrožuje Maďarům na Podkarpatsku . Maďarské vlastenecké organizace na Podkarpatsku sice podporují maďarsko-rusínské úsilí o autonomii Podkarpatska a kritizují protimenšinovou politiku a opatření kyjevské šovinistické loutkové vlády, ale nikdy neudělaly nic nezákonného,” napsala v prohlášení neméně nacionalistická i když parlamentní maďarská strana Jobbik.

“Naším cílem je zajistit bezpečnost maďarské komunity a pomoci jim k prosperitě ve své vlastní zemi” píše se dále v prohlášení Jobbiku.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)

Související: Ukrajinští nacionalisté vyhrožují Maďarům na Podkarpatsku