Názor Němců na válku s Ruskem znepokojuje americkou elitu

18.6. 2015  První zprávy

Vládnoucí elita USA je vážně znepokojena názorem Němců na válku s Ruskem, řekl v rozhovoru pro německé noviny Die Zeit analytik Bruce Stokes z amerického výzkumného centra Pew Research Center.

Řeč šla o nedávné studii Pew Research, přičemž Stokes byl jedním z autorů. V této studii odborníci zkoumali vztah zástupců významných zemí NATO k hypotetické možnosti války s Ruskem na pozadí ukrajinské krize.

Ukázalo se, že pro řešení takového konfliktu silou jsou připraveni v první řadě především Američané, zatímco většina respondentů v Německu, Francii a Itálii tento scénář nepodporuje. Zvláště v Německu se proti němu vyslovilo 58 % respondentů!

„Americká elita vidí ve vládě Merkelové spolehlivého spojence. Nicméně je velmi znepokojena veřejným míněním v Německu,” uvedl Stokes. Analytik poznamenal, že podle jeho názoru jsou výsledky Pew Research „varovným budíčkem” pro mnoho Američanů, kteří dosud nebrali názor Němců vůbec v potaz.

Stokes vysvětlil Die Zeit v čem spočívá neochota Němců jít do konfliktu s Ruskem, a podle něj existují pro to tři důvody: ekonomické, geografické a historické. Třebaže má 70 procent Němců negativní názor na Rusko, nepřeje si většina s Ruskem válčit. „Ve velké části německého obyvatelstva je všeobecně nechuť k čemukoliv, co by mohlo vést k vojenskému konfliktu. Němci chtějí více možností, méně riskantních. 71 procent Němců proto vítá ekonomickou pomoc Ukrajině,“ uvedl Stokes. Jen 19 procent Němců si myslí, že NATO by mělo poskytnout vojenskou pomoc Ukrajině, která není členem NATO.

Zejména má Německo vybudované užší hospodářské vazby s Ruskem, než se Spojenými státy. Podle Stokese, pravděpodobně to je to, co vysvětluje skutečnost, že mnoho Němců chtělo snížit tlak sankcí na Ruskou federaci.

Z pohledu analytika by se v případě, že by se studená válka proměnila na reálnou válku, stali by se Němci její první obětí. Stokes je přesvědčen, že právě tím je ovlivněna neochota mnohých starších Němců schválit použití vojenské síly v případě konfliktu s Ruskem.

Geograficky rovněž mnoho obyvatel bývalého východního Německa, na rozdíl od svých krajanů ze západní části, sympatizuje s Ruskem. Proto jsou lidé z východu připravení k hypotetické vojenské konfrontaci mezi Ruskem a NATO připraveni v mnohem menším rozsahu, a to v poměru 40 ku 28 procentům.
 
„Jedná se o pravděpodobné důsledky studené války. Ale samozřejmě je zde také ozvěna zkušeností z druhé světové války. Němci nechtějí tuto hrůzu nikdy opakovat,“ dodal Stokes.

(kou, prvnizpravy.cz, zeit.de, foto: arch.)

Související:
FT: Evropské země NATO nehoří touhou chránit se před Ruskem