Británie umístěním raket riskuje bezpečí

9. 6. 2015     zdroj
Velká Británie, vyjadřující připravenost rozmístit americké jaderné křídlaté rakety na svém území, musí pochopit, že se stane v takovém případě územím pro odvetný jaderný úder, říká expert.


Rozmístění amerických jaderných řízených střel na území Velké Británie ohrozí její národní bezpečnost, protože v případě možného vojenského konfliktu v Evropě se Velká Británie stane územím pro odvetný úder. Korespondentovi IA REGNUM to 8. června řekl šéfredaktor časopisu “Národní obrana”, Igor Korotčenko, když komentoval výroky hlavy ministerstva zahraničí Velké Británie Philipa Hammonda o možnosti umístění v zemi amerických jaderných křídlatých raket.

“Vidíme, že Západ se zabývá přípravou reálné války s Ruskem. Pro Velkou Británii neplyne žádná hrozba v souvislosti s činností ruských ozbrojených sil, proto prohlášení ministra zahraničních věcí Velké Británie o připravenosti umístit na svém území příslušné americké rakety znamená, že Velká Británie jako věrný spojenec USA jde poslušně v plavebním koridoru politiky Washingtonu a přispívá k destabilizaci vojensko-politické situace ve světě”, řekl Korotčenko. Podle něj jsou pokusy spojit možné rozmístění raket “Iskander” v Kaliningradské oblasti s umístěním útočných zbraní ve Velké Británii přitažené za vlasy, protože komplex “Iskander” nemůže zasáhnout cíle ve Velké Británii.

“Kromě toho, my rozmísťujeme “Iskandry” (v případě, že tam budou rozmístěny) na svém vlastním území. A co se týká provokativních prohlášení Velké Británie, Londýn by měl jasně pochopit, že tím, že umístí u sebe americké jaderné rakety, stává se územím pro odvetný úder v případě skutečného vojenského konfliktu v Evropě, a mimochodem, také jaderného. Velká Británie může v tom případě přestat existovat jako stát. Bude tam radioaktivní poušť v příštích několika tisících letech,” řekl expert. Aby nedošlo ke vzniku takovéto hrozby, nestojí podle něj Velké Británii za to umístit na svém území americké rakety.”Nepotřebují běžet před americkou lokomotivou, ale provádět soudnou politiku, zaměřenou na posílení institutů evropské bezpečnosti, a ne na jejich zničení, čímž se dnes britské ministerstvo zahraničí zabývá,” shrnul Korotčenko.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová