Doněck: 400 mrtvých, 1000 zraněných. Zajatý Ukrajinec vypovídá – video. Porošenko hlásí jen 12 zajatých opolčenců, z nichž jeden má být Rus

– Pozorovatelka –
7.6. 2015  zdroj


Dnes odpoledne uspořádal ministr obrany Doněcké republiky tiskovou konferenci k situaci u Marinky v blízkosti Doněcku. Na konferenci vypovídal i ukrajinský zajatec a podle něj kyjevská strana utrpěla stovky mrtvých a mnoho zraněných. Ukrajinský voják dále řekl, že kyjevské síly plánovaly na Marinku útok tak, že prolomí pozice opolčenců.  



“V půl páté ráno byly navedeny ukrajinské síly k Marince k provedení vojenského úderu“.

Co se týká podmínek zajetí vojenských ukrajinských struktur, zajatec (jménem Marčenko) řekl, že nemá vůči opolčencům žádné výhrady : „Nebili mě, dali mi jíst, mohl jsem se okoupat. Chovají se k nám normálně“

Dříve EU minulé 3 tři měsíce bojů u Marinky nazvala bodem obratu a narušením Minských dohod.

„Podle nás byly včerejší boje u Marinky v Doněcku na východě Ukrajiny hrubým porušením Minských dohod“.

Video má špatnou zvukovou kvalitu a titulky jsou neúplné, ale i tak v něm můžete slyšet slova kluka také o tom, že jeho máma pláče, ať se vrátí živý. Slova, že kyjevská armáda bojuje za peníze a on teď vidí, že opolčenci bojují jen za svoji zemi a bez peněz. A že venku nevidí žádné bandity, ale normální lidi s dětmi na procházkách pod slunečnou oblohou. A že oni nemají o této válce žádné informace, ale že on je „celoj polnosťu“ proti ní.

Je to smutné. Ukrajina je v bídě a tohle je zoufalá příležitost, jak přijít k nějaké koruně i pro obyčejné kluky, kteří … nechápou, že mají bojovat proti svým.


Video je z přímého přenosu 5.6. v 17:02
Zprávu o dnešních ztrátách kyjevské armády potvrdil i Alexader Zacharčenko, který hovoří o 400 mrtvých a tisícovce zraněných (zde)
Alexander Zacharčenko

Petro Porošenko o tomhle nic, jeho hlavní informací je, že mezi dvanácti opolčenskými zajatci je údajně jeden Rus….

Kyjevského zajatce a jemu podobných je opravdu líto a stejně všech těch lidí, kteří doplácejí na mocenské zájmy vlády, které o lidi vůbec, vůbec nejde! A zprávy se samozřejmě ponesou v tom duchu, že povstalci opět porušují Minskou dohodu.