Zaskočený německý tisk: Protestující zuří kvůli absenci Putina na G7!

Zaskočený německý tisk: Protestující zuří kvůli absenci Putina na G7!7.6.2015   První zprávy

Demonstranti proti summitu G7 jsou hluboce zklamáni nepřítomností Vladimira Putina, rozčarovaně píší pravicově orientované noviny Frankfurter Allgemeine.

Nezajímají jí je důvody, proč bylo Rusko z velké osmičky vyloučeno. Podle demonstrantů, bez ohledu na postoj ruského prezidenta, musí být přítomen u jednacího stolu, protože bez něj mnoho ze světových problémů nelze vyřešit, popisuje zaraženě tisk.

I když začátek protestů proti summitu G7 v Německu je mírový, panují obavy, že se tato harmonie rozloží, píše konzervativní Frankfurter Allgemeine. Demonstranti vyjádřili svůj záměr pochodovat z Garmisch-Partenkirchenu na hrad Elmo. Německé orgány nedaly zpočátku povolení, což vyvolalo nespokojenost protestujících, poznamenaly noviny.
Podle Frankfurter Allgemeine, vládne mezi demonstranty hluboké zklamání. „Ironií osudu, že se v myslích lidí usadil člověk, která se vůbec nezúčastní summitu,” zdůraznily německé noviny. Pokud se zeptáte lidí v Garmisch-Partenkirchenu na hlavní důvod jejich protestu, první věc, kterou můžete slyšet v reakci je jméno: Vladimir Putin. „Mezi demonstranty je těžko jediný člověk, který by nebyl hluboce zasažen tím, že ruský prezident byl vyloučen z jednání G8 kvůli anexi Krymu,” tvrdí zaraženě tisk.

Přitom protestující nezajímá, že Putin „porušil mezinárodní právo tím, že anektoval Krym“, a že alespoň nepřímo podporuje proruské milice na východě Ukrajiny, stěžuje si autor článku.

„Putin má sedět u jednacího stolu, pokud mají být současné problémy vyřešeny,“ řekla studentka z Marburgu. “Je to o hladu, o boj proti terorismu.” Jiný účastník protestů, postarší muž z Mnichova konstatoval: „Je mi jedno, co si myslíte o Putinovi: měli by slyšet, co má na srdci.” Dodal, že „je třeba hovořit s Ruskem o Ukrajině, ale ne o něm.”

Mezi protestující proti summitu se vyvinul jasný světonázor, konstatuje Frankfurter Allgemeine. Západní průmyslové mocnosti jsou kritizovány, že s „nesnesitelnou arogancí” rozhodují o osudu světa a vědomě z něj tyjí.

(kou, prvnizpravy.cz, faz.net, foto: arch.)