Krvavý dárek pro Chodorkovského: kdo zabil starostu Neftejuganska?


28. 6. 2015   zdrojzdroj
V předvečer smutečních akcí věnovaných památce Vladimíra Petuchova, který tragicky zahynul před 17 lety, “Ridus” připomíná krvavé detaily vraždy starosty Neftejuganska.
26.června 2015 ve městě Neftejugansk na náměstí u pomníku starosty Vladimíra Petuchova se koná vzpomínkové shromáždění. Tisíce občanů se každý rok účastní na hřbitově vzpomínkové tryzny k uctění památky svého prvního veřejně zvoleného starosty, který byl zastřelen před 17 lety.

V roce 1998 na cestě do práce byl Petuchov vedle budovy městské správy zastřelen samopalem. K arogantní, cynické vraždě došlo na narozeniny miliardáře Michaila Chodorkovského. Později vyšetřování ukázalo, že starosta Neftejuganska byl zavražděn na příkaz prvního místopředsedy ropné společnosti JUKOS, Leonida Nevzlina, v důsledku konfliktu ohledně neplacení daní ze strany JUKOSu do místního rozpočtu, a organizátorem zločinu byl uznán šéf bezpečnostní služby JUKOSu, Alexej Pičugin. V srpnu 2006 soud shledal Pičugina vinným z organizace vraždy Petuchova a Nevzlin, který se skrývá před spravedlností v Izraeli, byl v nepřítomnosti odsouzen k doživotnímu vězení.

Vdova zavražděného starosty Neftejuganska je však přesvědčena o tom, že hlavní organizátoři vraždy se vyhnuli odpovědnosti. Ve své knize “Chodorkovskij. Kdo zavraždil mého manžela?” Farida Islamova hovoří o skutečné roli hlavy JUKOSu v tragických událostech před 17 lety:

“Nejprve jsem chtěla ve svých pamětech oslovit Michaila Chodorkovského, aby učinil pokání nejen vůči mně, ale i vůči všem postiženým lidem, vůči těm, kterým jeho uchvatitelské ambice a činy zničily život. Pak jsem si uvědomila, že Michail nemá to, čemu se říká svědomí, a proto se nebude kát, a dokonce se bude považovat za “vězně svědomí”, které nemá.” “Je hořké a bolestné vidět, jak Nevzlin nadále kupuje média a naše spisovatele, kteří pečlivě popisují špinavou práci vedení JUKOSu jako skutky málem svatých obránců, pokračuje vdova Petuchova. Je nechutné to pozorovat”.

“Takže žádnému pokání, Michaile Borisoviči, nebudu věřit, tvá duše je příliš černá. Nazýváš mě ve své knize “Vězení a svoboda” mstivou … A za co si ti mám mstít? Za to, že jsi seděl jako obyčejný zločinec? Sám sebe jsi potrestal. A mně je tě upřímně líto”, říká Islamova.

Obyvatelé Neftejuganska neměli žádné pochybnosti o tom, kdo je skutečným objednatelem vraždy Petuchova: při spontánních shromážděních obyvatelé požadovali potrestání pachatelů a otevřeně jimi nazývali vedení JUKOSu, a dokonce se snažili vzít útokem kancelář Rosprom-JUKOSu. Několik dní shromáždění blokovala ulice a silnice na vjezdu do města. Skutečnost, že vražda se stala v den Chodorkovského narozenin, mnozí místní obyvatelé považovali za zvláštní cynismu – splnění objednávky k narozeninám objednatele.

Jak již dříve “Ridus”psal, ve Švýcarsku skrytý Chodorkovskij hlásá o potřebě změn v Rusku a předvádí ohromnou informovanost o všech oblastech života státu a společnosti, oligarcha v nemilosti navrhuje změnu ruské ideologie, restrukturalizaci systému orgánů činných v trestním řízení, změnu ústavy, uskutečnění kvalitní reformy v ekonomické sféře, vzdělávání a kultuře.

Všechny návrhy Chodorkovského, vyslovené v článku “Rusko bude otevřené”, odpovídají levnému předvolebnímu populismu, ale o kvalitách “efektivního managera” Chodorkovského vědí obyvatelé Neftejuganska jako nikdo jiný.

Sám bývalý šéf JUKOSUu ve svých pamětech “Vězení a svoboda” otevřeně přiznává, že nikdy se nechystal financovat výstavbu bydlení ve městě a raději chtěl vidět Neftejugansk jako ubytovnu – tak je podnikání snazší:

“Považoval jsem a považuji za chybu rozvíjet město na bažině. Ale lidé k němu “přilnuli”. Tímto rozhodnutím jsem skutečně mnohé postavil proti sobě. … A celkově jsem protivník zvláštních “měst naftařů”, považuji je za tíživé sovětské dědictví … Ve skutečnosti jsem pro obsluhu všech nalezišť společnosti v Chanty-Mansijském autonomním okruhu potřeboval mít “na místě” 10 000 až 15 000 lidí, ale žilo jich v našich městech a obcích více než 200 000! … Upřímně řečeno, já nechtěl rozšiřovat bytový fond.Vždyť každý rok se počet obyvatel zvyšoval o přijíždějící. Kam s nimi? Práce není, společnost také musela jít dále na sever, na východ”, uvádí slova Chodorkovského “Federální vyšetřovací agentura.”

Vdova Petuchova ve své knize poznamenává, že strategie majitelů JUKOSu ohledně diskriminace obyvatelstva Neftejuganska “se naplno projevila koncem roku 1996”:

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová