Demokracie už byla, snad, ale určitě dlouhou dobu nebude

napsal Skag
27.6.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Demokracie je formy vlády či typ ústavy, ke které vzhlížíme jako v podstatě k jediné naději, jak by snad mohlo být líp. Demokracii jsem záviděl našim západním sousedům do svých takřka 40 let, dnes jsem zklamán, a jak vidím tak i mnozí další. Řada z nás doufá v překonání „potíží růstu“ či „drobných chyb a nedostatků“. Toto přesvědčení je zčásti dáno přesvědčením, že prostě není jiná volba, všichni omílají trapně nesmyslné – „demokracie je špatná forma vlády, ale neznáme lepší“.


Když tuto hloupost řekl někdo jako Winston Churchill, mělo to alespoň logiku, on se díky tomuto systému dostal k moci, tak jej chválil, ale u ostatních? Těch všelijakých komentátorů, politologů (těch jsou dnes mraky, kde se berou? Jak se pozná politolog? Že mu jiný politolog dá kus papíru, kde napíše – držitel je politolog? V čem vidím směšnost té věty – v tom, že předpokládá možnost volby a tu nemáme, my žijeme a budeme žít v tom systému, který důležitým tohoto světa vyhovuje. Pravděpodobně jednou ti mocní udělají chybu a dojde k válce, pokud se ovšem pro ni sami nerozhodnou, pak může nastat něco, co nechtějí, pokud někdo vyprovokuje výbuch sopky, mohou nastat věci, které nechtěl, ale do té doby nemáme šanci, tak proč se ubezpečovat, že všechno ostatní je ještě horší, vždyť ani to nevíme.

Domnívám se, že při „politologických“ úvahách děláme rovněž další chybu, poplatní modernímu náboženství zvanému „evolucionismus“ předpokládáme, že vše se vyvíjí od jednoduchého ke komplikovanému, od hloupého k chytrému, od špatného k dobrému, prvobytně pospolná společnost přešla na otrokářskou, ta na feudální – aristokratickou a ta pak na kapitalistickou – demokratickou a ta je vrchol všeho a konec vývoje. Nemáte ale někdy pocit, že lidstvo není stále chytřejší, ale že prostě blbne? Je třeba na naprosto jisté, že 90% dnešních maturantů by neudělalo maturitu v roce 89. Nenapadá vás záludná myšlenka, že dávné civilizace musely vědět věci, které netušíme? Je řada příkladů – třeba pyramidy a v nich zapsané astronomické údaje atd.

Jistě, mnozí si ťukají na čelo či přestávají číst, protože přece každý ví ze školy, že pyramidu postavil dostatečně velký houf nahatých nevzdělaných otroků, kteří na patřičně dlouhém (aby se jich tam vešlo alespoň několik desítek, jestli to stačí) a silném konopném laně táhnuli na položených kládách pískovcový kvádr, který před tím velmi přesně kamennými dláty opracovali jiní nahatí otroci – kameníci do stejného rozměru jako tisíce dalších kvádrů, jasně, brnkačka, jen ten, kdo se někdy byť letmo setkal s manažerováním možná dostane kopřivku při představě, kolik asi těch naháčů potřebuje k jednomu kvádru, jak daleko jej táhnou, jakou rychlostí, kdo vlastně stavěl silnici, jak zorganizuje celou tu gigantickou armádu naháčů a jejich servisních sil na absolutně velmi malém staveništi, ale jistě to jde, byli to přece primitivové, inteligenti jsme my, my máme mobily, ne my máme smartphony.

Tento článek jsem nosil v hlavě velmi dlouho a pořád to nešlo, no nevím jak teď, ale narazil jsem na webu na text, který jsem znal jen z papírové verze, je to toto: http://www.sophia.sk/sites/default/files/Piliere_demokracie.pdf

Velmi doporučuji!!! Doporučoval jsem jej Vlkovi, ale on nerad převzaté věci, logicky, prý že abych to zkusil, dobře, pamatujete si ze školy kritéria vědecké práce? No pokud použijete jeden zdroj, děláte plagiát, pokud dva, pak jde o kompilaci a pokud máte zdroje alespoň tři, pak již jde o vědeckou práci, no nevím, co tvořím.

Nevím, kdy jak dobrá forma demokracie v historii byla, jen se obávám, že já jí nezažil, jsem velmi skeptický k první republice a jejím agrárnickým vládám a snad osvícenému tak trošku diktátoru Masarykovi, nejsem historik, maximálně amatér, nějak ty demokracie fungovaly v Řecku, což se lehce pobíjí s výše uvedenou evoluční teorií, jenže Řeky ani ve snu nenapadlo všeobecné volební právo, pokud vím, tak velmi úspěšnou a patrně dobrou demokracii měla benátská republika a tato demokracie vydržela snad osm set let, dokonce, když si dóže chtěl urvat příliš velký kus moci a práv, tak jej popravili! Zaveďme to, prosím, u nás.

Pokud nechcete číst výše uvedený a doporučený článek RNDr. Emila Páleše, matematika, který se zabývá historií, tak jen stručně – tvrdí, že se historie opakuje, opakuje v cyklech, dokládá to ve svých pracích obrovským množstvím dat, je statistik, jasně, už se smějete, opět je tu jeden Churchilův citát – „věřím jen té statistice, kterou sám zešvindluji“, chápu, jsem matematik a statisticky vám dokážu cokoli budete chtít na jakýchkoli datech, jistě, ale to je business, když to děláte pro radost, pro ukojení zvídavosti, pak dává statistika krásné výsledky, s moderními náboženstvími ovšem trošku v rozporu.

Prostě k té demokracii – Páleš tvrdí, že se stále opakuje cyklus – chaos, tyranie, aristokracie, demokracie, chaos. Má to logiku, demokracie vede k chaosu, ten uklidí tyran, jeho vláda postupně přejde ve vládu aristokratů, tedy lidí nějak výjimečných – morálkou, intelektem, někdy možná silou paže, prosím nikoli dědictvím – ne slavný občan bývalý kancléř, no a aristokracie přejde v demokracii, která nevyhnutelně vede k chaosu.

Takže co máme teď? Chaos nebo už tyranii? Jak jsem dnes zahlédl na webu, jistá velmoc rozmísťuje své těžké zbraně ve východní Evropě, to jsme nejspíš i my, ptal se Vás na to někdo? Prošvihnul jsem snad referendum? Nebo co takhle TTIP? Kdo to bude schvalovat? Bude to alespoň naše národní aristokracie – tedy náš parlament, nebo, pro jistotu, ta bruselská?

Vlkův dodatek:

Je zase na čase jednou pustit diskusi, že? Takže je otevřena….

Foto: starořecký ostrakón (volební střep) ze střepového soudu, kterým se každoročně z Athén posílal do vyhnanství nejneoblíbenější politik (nápis na střepu – Thémisthoklés).