Litva “zařadila zpátečku” na dodávky zbraní Ukrajině

23. 6. 2015    zdroj
Vilnius poskytuje Kyjevu nejrůznější podporu, ale zbraně nedodává. 22. června to prohlásil předseda vlády republiky Algirdas Butkevičius. “Podporujeme Ukrajinu, ale nikoli dodávkami zbraní,” řekl. Taková byla reakce předsedy vlády na výroky velvyslance Litvy na Ukrajině Mariuse Janukonise, který sdělil médiím, že Vilnjus je připraven k dodávkám potřebných zbraní Kyjevu. 

“Myslím, že velvyslanec překročil své pravomoci, řekl Butkevičius. Po návratu ze zahraniční služební cesty ministra zahraničí Linase Odkazevičiuse to budeme řešit”.

Jak uvedla agentura EADaily , velvyslanec na Ukrajině Marius Janukonis ve vysílání “Kanálu 5” řekl, že litevské orgány mají dostatek politické vůle a jsou připraveny dodávat Kyjevu zbraně. “Politická vůle je a byla zveřejněna nejvyšším litevským vedením. Byly podniknuty některé kroky, i ohledně dodávek zbraní na Ukrajinu”, řekl Janukonis a dodal, že Vilnius má v úmyslu “být příkladem pro ostatní země v tom, že je potřeba Ukrajině pomoci všemi prostředky včetně vojenských.”

Pro Novou republika vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová