Ministerstvo zahraničí USA doporučilo velvyslanectví v Estonsku učit se ruštinu, ne estonštinu

21. 6. 2015    zdroj
Vedení ministerstva zahraničí USA poukázalo na nízkou úroveň znalostí ruského jazyka na svém velvyslanectví v Tallinnu a navrhuje zavést povinnou zkoušku z ruštiny a z estonštiny ji zrušit.
Americký velvyslanec v Estonsku obdržel od svého vedení z ministerstva zahraničí seznam 35 připomínek a podnětů k práci podřízeného rezortu. O výsledcích kontroly inspektorů informovala agentura RIA Novosti.


V první řadě se instrukce od Washingtonu týkají pracovníků, kteří jsou zodpovědni za rozvoj hospodářských a politických vztahů v zemi. Doporučení pro zlepšení úrovně znalostí ruštiiny se týkají pracovníků oddělení, odpovědného za komunikaci s médii a veřejností. Kurátoři z ústředí jsou přesvědčeni, že bez ruského jazyka nemohou pracovníci komunikovat s “nejskeptičtěji naladěnou” části republiky, jíž je rusky mluvící část.
Specialisté poukazují na to, že rusky mluvící obyvatelé tvoří významnou část populace Estonska. V souvislosti s tím diplomaté jednoduše nemohou plnit své úkoly, když neznají na odpovídající úrovni ruský jazyk.

Pro změnu současné praxe na velvyslanectví plánují inspektoři vyčlenit tři roky.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová