Roberts: USA nemohou vyrábět vedoucí činitele typu Vladimira Putina

Paul Craig Roberts
21. 6. 2015  Sputník 
Politický systém Spojených států amerických už nedokáže vyrábět důstojné politické představitele.Podle jeho názoru, jestliže se podíváme na tu „ubohou sbírku” kandidátů na řízení „jediné a nenahraditelné mocnosti”, uvidíme „seskupení” nic neznamenajících politiků.

„Současná Amerika je podobná Římské říši v době jejího západu, kdy nepřátelské klany mezi sebou bojovaly a pokoučely se posadit na trůn marionetku”, říká americký publicista.

Ve Spojených státech, píše, „vedoucí” pozice jsou závislé na finanční podpoře isteblišmentu: prezident a přední političtí činitelé zastupují zájmy pouze šesti vlivných skupin, víc nikoho nic nezajímá. Složitá situace je i v druhých zemích se západním typem politického vedení: v Evropě, Velké Británii, Austrálii a Kanadě je rozený vůdčí typ zavržen systémem. Současně politolog upozorňuje, že současní národní vůdčí osobnosti se objevují v Euroasii a v Latinské Americe.

„Současní američtí vůdcové nesahají ani po paty Vladimiru Putinovi nebo vedoucím činitelům Číny, Bolívie, Venezuely, Argentiny, Brazílie nebo Indie”, poznamenává publicista.

Mezi kandidáty na post prezidenta USA Paul Craig Roberts uděluje zvláštní místo miliardáři Donaldu Trumpovi, který se nedávno zapojil do závodu o mandát. Podle názoru politologa je tento člověk dostatečně bohatý, aby se „neprodával” vlivným skupinám v zájmu dosažení materiálního blahobytu. Na ruku mu může jít i vlastní „zdravý egoismus” — imunita proti vlivu ekonomických skupin, určujících chod americké politiky. Ale i tak, Donald Trump má daleko k vysoké laťce politického vedení, stanovené Ruskem a dalšími státy.

„Jestliže Trump — je to náš nejlepší výběr, tak si představte, v jaké smutné situaci jsme se ocitli”, uzavírá americký publicista.

Více: http://cz.sputniknews.com/nazory/20150621/581927.html#ixzz3dj9urKi5