Porošenko: ubránili jsme se ruské soldatesce a defoltu

6. 6. 2015   zdroj
Prezident Ukrajiny Petr Porošenko vystoupil před parlamentem s poselstvím a učinil řadu nejednoznačných prohlášení, která vyvolala odezvu v sociálních sítích. Prezidentův projev vysílaly ukrajinské televizní kanály a média.


Podle Porošenka “Ukrajina odrazila útok ruské soldatesky na Marjinku.” Nazval všechny obyvatele DLR a LLR “zajatci” a slíbil, že ekonomická blokáda Donbasu bude pokračovat. Když mluvil o válce, prezident poznamenal, že celkový počet vojáků Ozbrojených sil Ukrajiny dosáhl 250 tisíc osob, z nichž minimálně 50 tisíc je přímo v bojové zóně na východě země.

“Zastavili jsme nejmocnější armádu kontinentu na našich východních hranicích. Vždyť tam proti nám bojují pravidelné jednotky ruských ozbrojených sil,” řekl prezident hrdě a upřesnil, že nyní je na Donbasu “víc než devět tisíc ruských vojáků”. Řekl, že v roce 2016 vydá Ukrajina ještě více peněz na zbrojení, ale ujistil, že bojovat se nechystá. “Můj mírový plán, přednesený před rokem v tomto sále, se stal základem Minských dohod a byl přijat na celém světě včetně Ruska,” řekl ukrajinský prezident.

Vítězství podle Porošenka doprovázejí Ukrajinu ve všech oblastech: v zemi se už snížila korupce, makroekonomická situace se stabilizovala, ekonomika zpomalila svůj pokles a co je nejdůležitější – země se vyhnula defoltu. V souvislosti s bojem proti oligarchům se Porošenko srovnal s Rooseveltem, a, navzdory skutečnosti, že je sám oligarcha, slíbil, že bude proti nim rázně bojovat.

Pokud jde o integraci do západního společenství, prezident ubezpečil, že všechny akce Ukrajiny v oblasti obrany budou koordinovány se standardy NATO a nazval osvojování angličtiny prioritou národní politiky.

 Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr., Vladimíra Grulichová