Ruské ministerstvo zahraničí označilo prodloužení sankcí EU za cynický a rusofobní krok

23. 6. 2015    zdroj a zdroj
Zvláštním cynismem nazvalo ministerstvo zahraničí Ruska prodloužení sankcí EU vůči Rusku 22. června v den útoku nacistického Německa na Sovětský svaz. Je to uvedeno v komentáři oddělení informací a tisku na oficiálních stránkách rezortu.


“Jsme hluboce rozčarováni tím, že v EU opět převládl názor rusofobní lobby, která protlačila rozhodnutí o prodloužení nezákonných restrikcí,” bylo poznamenáno na ministerstvu.

Rozhodnutí o prodloužení sankcí přijala Evropská unie (EU) 22. června, v den výročí útoku nacistického Německa na Sovětský svaz. Ministerstvo konstatovalo zvláštní cynismus tohoto činu. “Chtěli bychom věřit, že to je náhoda, ne speciálně promyšlený krok,” bylo řečeno v rezortu.

Komentář zdůrazňuje, že EU i nadále přesouvá veškerou odpovědnost za plnění Minských dohod na Rusko, zatímco urovnání problému musí být uloženo i ukrajinské straně.

“Absurdita tohoto přístupu je již dlouho všem zřejmá. Klíč k vyřešení vnitřní ukrajinské krize byl a stále je v rukou Kyjeva, který nespěchá s plněním svých povinností”, bylo řečeno v komentáři.

Ivanov rozšíření sankcí v Den paměti a smutku očekával

Prodloužení protiruských sankcí v Den paměti a smutku, 22. června, v den 74. výročí napadení SSSR nacistickým Německem, nepřekvapilo hlavu ruské prezidentské administrativy Sergeje Ivanova, informovala agentura TASS. Uvedl to v pondělí v komentáři k novinářům.

“Vás to překvapuje? Mě, bohužel, už dávno ne,” řekl Ivanov, když odpovídal na otázku, zda nevypadá prodloužení sankcí vůči Rusku v den začátku Velké vlastenecké války cynicky.

Vedoucí administrativy Kremlu také nazval ne náhodným obstavení ruských aktiv v Belgii a ve Francii právě v den zahájení Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra (SPIEF).

“Vy věříte na náhody? Já osobně už dávno nevěřím,” řekl Ivanov.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr,. Vladimíra Grulichová